Bardzo często przygotowuję sałatki z dodatkiem tuńczyka. Na blogu prezentowałam Wam już sałatkę z makaronem i tuńczykiem, z tuńczykiem i serem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami oraz panzanellę z dodatkiem tuńczyka. Tym razem przyszła kolej na prostą i bardzo lekką sałatkę na bazie pomidorów i ciecierzycy. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Możecie podać ją jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi lub ze smakiem zjeść na kolację.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I CIECIERZYCĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
W salaterce umieszczamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, pomidory, cebulkę, natkę pietruszki i rozdrobnionego tuńczyka. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, zalewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
wygląda bardzo smacznie:)
Pyszna!!! Robię podobną ze wszystkimi składnikami co Ty, ale zamiast ciecierzycy dodaję białą fasolę, a do dressingu dodatkowo łyżkę miodu.
Miłego dnia,
Agata
Nigdy takiej nie próbowałam, ale wygląda bardzo fajnie 🙂
Wlasnie zrobilem autorska wersje na bazie tego pomyslu, dzieki za inspiracje 🙂 olek