Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

przez Malwina

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Bardzo często przygotowuję sałatki z dodatkiem tuńczyka. Na blogu prezentowałam Wam już sałatkę z makaronem i tuńczykiem, z tuńczykiem i serem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami oraz panzanellę z dodatkiem tuńczyka. Tym razem przyszła kolej na prostą i bardzo lekką sałatkę na bazie pomidorów i ciecierzycy. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Możecie podać ją jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi lub ze smakiem zjeść na kolację.

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I CIECIERZYCĄ


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
W salaterce umieszczamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, pomidory, cebulkę, natkę pietruszki i rozdrobnionego tuńczyka. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, zalewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Justyna Bąk 22/10/2013 - 4:37 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/10/2013 - 7:00 am

Pyszna!!! Robię podobną ze wszystkimi składnikami co Ty, ale zamiast ciecierzycy dodaję białą fasolę, a do dressingu dodatkowo łyżkę miodu.

Miłego dnia,

Agata

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 9:39 am

Nigdy takiej nie próbowałam, ale wygląda bardzo fajnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2017 - 9:50 pm

Wlasnie zrobilem autorska wersje na bazie tego pomyslu, dzieki za inspiracje 🙂 olek

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies