Gdy tylko zobaczyłam przepis na gulasz wieprzowy z dodatkiem chorizo i fasoli, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Połączenie to okazało się niezwykle smaczne. Lekko pikantny smak gulaszu świetnie równoważy dodatek miodu. Gulasz najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
GULASZ Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ I CHORIZO
Składniki (na około 2 porcje):
[Źródło: Simon Rimmer]
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 150 g chorizo
- pół lampki białego wytrawnego wina
- puszka pomidorów (400 g)
- 200 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- 2-3 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka miodu
- bulion lub woda
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy drobno. Chorizo kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez około 7-5 minut. Przekładamy je do szerokiego rondla z grubym dnem. Wrzucamy czosnek, chili, cebulę i chorizo, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy, by lekko odparowało i zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zajmie to od godziny do około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę lub bulion. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy fasolę, miód, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Czas przygotowania: 1 godzina i 25 minut.
11 komentarzy
Uwielbiam chorizo !!
A ja jeszcze nie jałam tej kiełbasy.
Gulasz napewno smaczny.
Rewelacyjny gulasz! Zjadlabym z chęcią 🙂
Uwielbiam taki gulasz:)
Uwielbiam gulasze. Takiego nie jadłam, ale na pewno przetestuję 🙂
pokuszę sie chyba w niedalekiej przyszłości! wygląda świetnie!
Świetnie wygląda ten gulasz 🙂
Chorizo jak chorizo, ale ta fasola w gulaszu to dla mnie nowośc … bardzo ciekawa ta potrawa:) pozdrawiam
co to jest ten chorizo???????
Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem wędzonej papryki. Ma bardzo charakterystyczny smak. Dostaniesz ją w delikatesach i w większych marketach.
wygląda bardzo fajnie 😉