Gulasz z łopatki wieprzowej i chorzio

przez Malwina
Przepis na gulasz wieprzowy z chorizo
Gdy tylko zobaczyłam przepis na gulasz wieprzowy z dodatkiem chorizo i fasoli, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Połączenie to okazało się niezwykle smaczne. Lekko pikantny smak gulaszu świetnie równoważy dodatek miodu. Gulasz najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej i chorzio

GULASZ Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ I CHORIZO


Składniki (na około 2 porcje):
[Źródło: Simon Rimmer]

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 150 g chorizo
  • pół lampki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 200 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka miodu
  • bulion lub woda
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, siekamy drobno. Chorizo kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez około 7-5 minut. Przekładamy je do szerokiego rondla z grubym dnem. Wrzucamy czosnek, chili, cebulę i chorizo, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy, by lekko odparowało i zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zajmie to od godziny do około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę lub bulion. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy fasolę, miód, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Gulasz z dodatkiem chorzio
Czas przygotowania: 1 godzina i 25 minut.
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Kwil 07/01/2014 - 5:39 pm

Uwielbiam chorizo !!

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 07/01/2014 - 7:52 pm

A ja jeszcze nie jałam tej kiełbasy.
Gulasz napewno smaczny.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:07 pm

Rewelacyjny gulasz! Zjadlabym z chęcią 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 08/01/2014 - 6:15 am

Uwielbiam taki gulasz:)

Odpowiedz
JustInka 08/01/2014 - 1:29 pm

Uwielbiam gulasze. Takiego nie jadłam, ale na pewno przetestuję 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 08/01/2014 - 5:20 pm

pokuszę sie chyba w niedalekiej przyszłości! wygląda świetnie!

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 7:56 pm

Świetnie wygląda ten gulasz 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/01/2014 - 8:17 pm

Chorizo jak chorizo, ale ta fasola w gulaszu to dla mnie nowośc … bardzo ciekawa ta potrawa:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2014 - 9:13 am

co to jest ten chorizo???????

Odpowiedz
Malwina 23/09/2014 - 9:18 am

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem wędzonej papryki. Ma bardzo charakterystyczny smak. Dostaniesz ją w delikatesach i w większych marketach.

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2015 - 1:27 pm

wygląda bardzo fajnie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies