Tę sałatkę przygotowuję dość często Połówkowi na kolację i podaję z kromkami opieczonej i skropionej oliwą bagietki. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Mnie kojarzy się z popularnym BLT Sandwich, który często wzbogacam o dodatek awokado.
SAŁATKA Z AWOKADO, BOCZKIEM I POMIDOREM
Składniki:
[przepis własny]
- 2 mini sałaty rzymskie
- 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
- pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
- 4 plastry wędzonego boczku
- 1 awokado
- sok z cytryny
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu z czerwonego wina, pół łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku
Plastry boczku kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, owoc kroimy w kostkę, kropimy do niewielką ilością soku z cytryny. Na półmisku układamy listki porwanej sałaty, kawałki pomidora, awokado, cebulę, boczek. Składniki dressingu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę i od razu podajemy.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Kocham wędzony boczek, jest taki aromatyczny! Mam wszystkie składniki, chyba już wiem, co będzie jutro na lunch do pracy 😉
brzmi smakowicie, nigdy nie dodawałam boczku do sałatki, ale brzmi ciekawie!
Mam akurat awokado w lodówce i zastanawiałam się co tu z nim zrobić, teraz mam odpowiedź 😉
dla siebie z kolei ominęłabym boczek, ale wygląda cudownie i tak niezwykle kolorowo, dobrze napisała Ash – do pudełka do pracy jak znalazł!!!
Pozdrawiam
Monika
Mmmm, pychotka, ależ się głodna zrobiłam 😉
a awokado sobie siedzie w lodowce wiec juz wiem do czego go wykorzystam.
Ostatnio codziennie wcinam sałatki, więc może wypróbuję Twoją, bo wygląda rewelacyjnie!
Ja ostatnio nie gustuję w pomidorach. Jakoś te w środku zimy nie do końca do mnie przemawiają.