Sałatka z awokado, boczkiem i pomidorem

przez Malwina
Przepis na sałatkę z awokado

Tę sałatkę  przygotowuję dość często Połówkowi na kolację i podaję z kromkami opieczonej i skropionej oliwą bagietki. Jest szybka  w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Mnie kojarzy się z popularnym BLT Sandwich, który często wzbogacam o dodatek awokado.

Sałatka z boczkiem i awokado

SAŁATKA Z AWOKADO, BOCZKIEM I POMIDOREM


Składniki:
[przepis własny]

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu z czerwonego wina, pół łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku
Plastry boczku kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, owoc kroimy w kostkę, kropimy do niewielką ilością soku z cytryny. Na półmisku układamy listki porwanej sałaty, kawałki pomidora, awokado, cebulę, boczek. Składniki dressingu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę i od razu podajemy. 
Szybka sałatka z awokado

Czas przygotowania: 10 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    Ash 06/01/2014 - 8:35 pm

    Kocham wędzony boczek, jest taki aromatyczny! Mam wszystkie składniki, chyba już wiem, co będzie jutro na lunch do pracy 😉

    Odpowiedz
    Patrycja Głowacka 06/01/2014 - 10:26 pm

    brzmi smakowicie, nigdy nie dodawałam boczku do sałatki, ale brzmi ciekawie!

    Odpowiedz
    Paulina 06/01/2014 - 10:47 pm

    Mam akurat awokado w lodówce i zastanawiałam się co tu z nim zrobić, teraz mam odpowiedź 😉

    Odpowiedz
    mnemonique 07/01/2014 - 7:40 am

    dla siebie z kolei ominęłabym boczek, ale wygląda cudownie i tak niezwykle kolorowo, dobrze napisała Ash – do pudełka do pracy jak znalazł!!!
    Pozdrawiam
    Monika

    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska 07/01/2014 - 7:52 am

    Mmmm, pychotka, ależ się głodna zrobiłam 😉

    Odpowiedz
    Bernadeta 07/01/2014 - 4:48 pm

    a awokado sobie siedzie w lodowce wiec juz wiem do czego go wykorzystam.

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:12 pm

    Ostatnio codziennie wcinam sałatki, więc może wypróbuję Twoją, bo wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
    JustInka 08/01/2014 - 1:31 pm

    Ja ostatnio nie gustuję w pomidorach. Jakoś te w środku zimy nie do końca do mnie przemawiają.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies