Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka

przez Malwina
Sałatka z kaszy i tuńczyka w puszce
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Sałatki na bazie kaszy czy ryżu bardzo fajnie sprawdzają się jako posiłek do pracy lub na uczelnię. Zresztą Wam chyba o tym pisać nie muszę. Jeśli pokombinujemy z dodatkami, to każdego dnia będziemy mogli zajadać się innym smacznym zestawem sałatkowym. Dodatkowym plusem takich dań jest szybkość ich przygotowania. Wystarczy, że raz na 2-3 dni ugotujemy większą ilość ulubionej kaszy (lub kilka rodzajów) i taką bazę będziemy przechowywać w lodówce. Później wystarczy odmierzyć określoną porcję i dodać ulubione składniki, które akurat mamy pod ręką.

Tym razem do przygotowania sałatki wykorzystałam niepaloną kaszę gryczaną. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz miałam z nią styczność dopiero w ubiegłym roku. Na sklepowych półkach zazwyczaj króluje palona kasza gryczana, a jej biała koleżanka jest dość trudno dostępna. Ja najczęściej kupuję ją w osiedlowym warzywniaku.

 A z czym zestawiłam rzeczoną kaszę? Odsyłam Was do przepisu i mam nadzieję, że i Wy wkrótce zapakujecie do swojego lunchboxu taką oto sałatkę.

Sałatka do pracy z tuńczykiem

SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I TUŃCZYKA


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (suche ziarno)
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1/4 czerwonej papryki
  • kilka czarnych oliwek, pokrojonych
  • dressing: 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja lekko ją podprażam w suchym rondlu, następnie na pół szklanki kaszy wlewam szklankę gorącej wody i dodaję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Kolejno ugotowaną kaszę spulchniam widelcem). Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. 
Cebulkę drobno siekamy. Do kaszy dodajemy cebulę, natkę, białą fasolę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę oraz przekrojone na pół oliwki. Składniki dressingu łączymy ze sobą w małym słoiczku. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z tuńczykiem i kaszą gryczaną można przechowywać do 2 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
2

Podobne posty:

7 komentarzy

Chocolate Stop Tempting 08/01/2015 - 6:05 pm

Smacznie ta salatka wyglada 🙂 Przypuszczam,ze jeszcze lepiej smakuje, bo ma same pyszne skladniki!

Odpowiedz
Kinga Łucja 08/01/2015 - 6:48 pm

Pychotka 😉

Odpowiedz
Wege Ewka 08/01/2015 - 9:52 pm

Wygladzia smakowicie. Musze sobie zapisac przepisik i ja zrobić tylko z mała modyfikacja bo nie jem tunczyka.

Odpowiedz
Karolina Luka 09/01/2015 - 5:03 pm

Świetnie trafiłam, właśnie zastanawiałam się co oprócz tuńczyka dodać do sałatki;)

Odpowiedz
Kreatornia Zmian 11/01/2015 - 7:31 pm

Fajny przepis, przyda się na pewno. O ile zawsze wiem co zrobić z ryżem czy makaronem, który został niedojedzony po obiedzie, to na kaszę gryczaną nie miałam pomysłu, a jedzenia z zasady nie wyrzucam.- Daria

Odpowiedz
Anonimowy 12/01/2015 - 2:22 pm

Zrobiłam – zamiast białej fasoli dodałam ciecierzycę (akurat miałam ugotowaną) i pychota. Dziękujemy za pomysły!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:50 am

Świetna sałatka. Cudowne zdjęcia!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies