Meksykańska zupa z soczewicy

przez Malwina

Warzywa strączkowe są podstawą wielu biednych kuchni, w tym także kuchni krajów Ameryki Łacińskiej. O ile Meksyk kojarzy się większości z fasolą, to jak się okazuje, równie popularnym składnikiem jest tam soczewica.

Przepis na meksykańską zupę z soczewicy od razu mnie zaciekawił. Kilka składników, mniej niż pół godziny gotowania i na stole ląduje smaczna i aromatyczna zupa. Swój smak zawdzięcza w głównej mierze pikantnej kiełbasie chorizo, która nadaje wywarowi „charakteru”. Receptura, na której bazowałam pochodzi z książki „Mexico: The Cookbook” autorstwa Margarity Carrillo Arronte.

Meksykańska zupa z soczewicy

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 300 g posiekanych pomidorów z kartonika
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • Kilka kropli pikantnego sosu chili (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, chorizo, paprykę, przesmażamy przez minutę. Wlewamy pomidory, bulion i zagotowujemy.
  2. Wsypujemy soczewicę, gotujemy zupę na małym ogniu przez około 20 minut lub dłużej do miękkości soczewicy i warzyw.
  3. Pod koniec zupę meksykańską doprawiamy do smaku sosem chili (jeśli używamy), solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy ją natką pietruszki.

Wersja wegańska

Pomińcie chorizo w przepisie i przygotujcie skwarki z wędzonego tofu. Wystarczy drobno pokroić zwarte wędzone tofu (to z brązową skórką), dobrze przesmażyć, aż stanie się chrupiące i pod koniec doprawić wędzoną papryką w proszku. Skwarki dodajcie do zupy pod koniec gotowania.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies