Sałatka grecka z serem halloumi

przez Malwina

Wykorzystujecie w swojej kuchni ser halloumi? Przyznam, że kupuję go dość rzadko, a jeśli już, to głównie w sezonie grillowym. Po obróbce cieplnej smakuje wyjątkowo dobrze i rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i śniadań.

Po sałatce z halloumi i grillowanymi warzywami mam dla Was inną równie smaczną propozycję. Mnóstwo świeżych warzyw, intensywny w smaku ser, piklowana cebulka i oliwki tworzą przyjemną dla podniebienia kompozycję. Warto do tego zestawu dorzucić domowe grzanki, np. z domowego chleba z ziołami.

Sałatka grecka z serem halloumi

1 porcja ma 465 kcal (16 B, 8 W, 41 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g ulubionego miksu sałat (ewentualnie młodego miniaturowego szpinaku, roszponki, rukoli)
  • Pół małej czerwonej cebulki
  • Szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki erytrolu lub szczypta cukru
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 200 g dojrzałych i słodkich pomidorów
  • 1 ogórek gruntowy (60 g)
  • 1/4 zielonej papryki
  • 30 g oliwek kalamata bez pestek
  • 130 g sera halloumi
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 3 szczypty suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki czarnuszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Na półmisek przekładamy umytą i osuszoną sałatę.
  2. Cebulkę kroimy w krążki lub piórka, przekładamy do małej miski, dodajemy szczyptę soli, erytrol i ocet. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kawałki, ser w plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, smażymy ser z obu stron do zrumienienia.
  4. Składniki dressingu mieszamy w małym słoiczku, zakręcamy, potrząsamy intensywnie do powstania jednorodnej emulsji.
  5. Na półmisku układamy warzywa, ser, oliwki, odsączoną cebulkę, polewamy dressingiem, posypujemy czarnuszką. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do sałatki podałam opieczone kromki chleba ziołowego z oliwkami.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies