Wykorzystujecie w swojej kuchni ser halloumi? Przyznam, że kupuję go dość rzadko, a jeśli już, to głównie w sezonie grillowym. Po obróbce cieplnej smakuje wyjątkowo dobrze i rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i śniadań.
Po sałatce z halloumi i grillowanymi warzywami mam dla Was inną równie smaczną propozycję. Mnóstwo świeżych warzyw, intensywny w smaku ser, piklowana cebulka i oliwki tworzą przyjemną dla podniebienia kompozycję. Warto do tego zestawu dorzucić domowe grzanki, np. z domowego chleba z ziołami.
Sałatka grecka z serem halloumi
1 porcja ma 465 kcal (16 B, 8 W, 41 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g ulubionego miksu sałat (ewentualnie młodego miniaturowego szpinaku, roszponki, rukoli)
- Pół małej czerwonej cebulki
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki erytrolu lub szczypta cukru
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 200 g dojrzałych i słodkich pomidorów
- 1 ogórek gruntowy (60 g)
- 1/4 zielonej papryki
- 30 g oliwek kalamata bez pestek
- 130 g sera halloumi
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 3 szczypty suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
- Pół łyżeczki czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Na półmisek przekładamy umytą i osuszoną sałatę.
- Cebulkę kroimy w krążki lub piórka, przekładamy do małej miski, dodajemy szczyptę soli, erytrol i ocet. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kawałki, ser w plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej, smażymy ser z obu stron do zrumienienia.
- Składniki dressingu mieszamy w małym słoiczku, zakręcamy, potrząsamy intensywnie do powstania jednorodnej emulsji.
- Na półmisku układamy warzywa, ser, oliwki, odsączoną cebulkę, polewamy dressingiem, posypujemy czarnuszką. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do sałatki podałam opieczone kromki chleba ziołowego z oliwkami.