Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, ktoś opowiadał mi o konkursie na najkrótszy dowcip o jedzeniu. Wygrał kawał o treści: „Kuchnia amerykańska”. Sama przez długi czas kuchnię tę traktowałam po macoszemu. Ciągle kojarzyła mi się z tłustymi fast foodami, dygocącą zieloną galaretką i stekami z grilla. I chyba tak właśnie kojarzy się kuchnia amerykańska Polakom. Frytki, hamburgery, cola…Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest kuchnią pełną zapożyczeń, ciężko tu mówić o wyrazistości. Na południu kraju króluje kuchnia tex-mex będąca uproszczeniem kuchni meksykańskiej i przystosowaniem jej do szybkiego tempa życia Amerykanów. Na wschodnim wybrzeżu widoczne są wpływy brytyjskie, francuskie, hiszpańskie i afrykańskie. Na uwagę zasługuje tu szczególnie kreolska kuchnia Luizjany i kuchnia cajun. Ciężko mówić o spójnej kuchni, która wyróżniałaby Amerykanów na tle innych narodów. Wspomniany na początku dowcip mija się z prawdą, kuchnia amerykańska jest kuchnią bardzo różnorodną, szkoda tylko, że Amerykanie nie potrafią wykorzystać dorobku kulinarnego, jaki pozostawili im przodkowie.
Gumbo to gulasz, który pochodzi z kuchni Luizjany. Często w jego skład wchodzą ryby i owoce morza. Ja postawiłam na wersję opartą na samym drobiu, jeśli jednak macie ochotę wzbogaćcie go o dodatek krewetek. Potrawa jest dosyć pikantna, uważajcie więc z ilością dodanego cayenne.
KURCZAK W STYLU GUMBO
Składniki (na 2 porcje):
[przepis znaleziony u Maggie]
- 4 filety z udek kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, obrana, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 łyżki mąki
- 400 g obranych i posiekanych pomidorów
- 300 ml wywaru drobiowego
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka cayenne
- 100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na patelni, zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Dodajemy cebulę, czosnek i selera, smażymy dalej 5 minut. Całość oprószamy mąką, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy pomidory, paprykę, wywar, listki laurowe, tymianek., cayenne, kiełbasę i kurczaka. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
22 komentarze
swietne danie jednogrankowe… ostre !! kocham na ostro 🙂
pozdrawiam
Zawsze myślałam, że Gumbo jest z krewetkami 🙂 wygląda pysznie! a co do "kuchni amerykańskiej"-zgadzam się; tyle rzeczy wypromowali, a o swojej kuchni zapomnieli. Pozdrawiam:)(Agata)
Agato, jak najbardziej popularne są wersje, w których mięso i owoce morza występują razem w tym daniu. Nie brakuje też przepisów, które zawierają jedynie mięso. Jest też odmiana Gumbo bez dodatku mięsa, może i ją kiedyś wypróbuję;)
pozdrawiam serdecznie
smakowicie prezentuje się ten kurczak:) jedzenie w sam raz dla mnie:)
Kuchnia amerykańska też nie kojarzy mi się zbyt dobrze. Widzę hamburgery, frytki ociekające tłuszczem i amerykańskie pączki. Feeee. Za to Twojego dania chętnie bym spróbowała.
O tak, zapomniałam jeszcze o donuts, którymi zawsze na filmach zajadają się policjanci;-)
mmmmmm wygląda smakowicie. ostatnio czytałam artykuł o kuchni amerykańskiej i byłam bardzo zdziwiona, że jest taka zróżnicowana. poza tym tydzień amerykański w lidlu i można kupić coś ciekawego ;D
Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania – wszystko w jednej miseczce. Super:)
A propos kuchni amerykańskiej. Do poniedziałku myślałam podobnie jak Ty, że kuchnia amerykańska nie istnieje, Amerykanie jedzą wyłącznie fast foody na wynos, a w domu co najwyżej płatki z mlekiem. Parę dni temu poznałam dwie Amerykanki z Kentucky, które pierwszy raz przyjechały do Polski i do Europy w ogóle. Szok kulturowy dla nich, ale też i dla mnie. Otóż okazało się, że wielu Amerykanów gotuje w domu, a jedna z moich znajomych uwielbia pichcić i wydaje fortunę na gadżety kuchenne. Wiele dań bazuje właśnie na kurczaku i lokalnych warzywach.
Leno, czyli jednak są jeszcze Amerykanie, którzy gotują i gotować lubią;-)
ale pysznie wygląda podane z tym chlebkiem :))) bez wątpienia pyszne
Też mi do tego gulaszu bardziej pieczywo pasuje, niezły:-) Do zrobienia.
A mi jednak kuchnia amerykańska wciąż będzie się kojarzyła z fast foodami:)
Ale taki garnuszek… mniam:) Tzn, nie sam garnek a jego zawartość:)
Lubię ostre gulasze 🙂 Wygląda smakowicie 🙂
Tak jak napisałaś, często kuchnia amerykańska kojarzy się nam tylko z fastfoodem, a tymczasem ma w sobie różnorodność. Gumbo nie jadłam ale marzy mi się… szczególnie po obejrzeniu "Księżniczki i żaby" 😉
Bajkę oglądałam dawno temu, to ktoś tam Gumbo zajadał?
Poniekąd cała bajka opierała się na tym, proszę pani, że księżniczka wyniosła z domu kochanie do gotowania, wspólne jedzenie gumbo z całą rodziną i marzenie ojca natchnęło ją i chciała mieć restaurację 🙂
Dziękuję bardzo za przypomnienie, chyba będę musiała obejrzeć tę bajkę jeszcze raz;)
bardzo apetycznie 🙂 lubię kurczaka pod każdą postacią <3
Wygląda super, muszę zrobić 🙂
Interesująca propozycja na kurczaka. Ja lubię kurczaki, więc przepis zapisuję ;P
Pozdrawiam
Już sama nazwa bardzo mi się podoba! A co dopiero przepis! 🙂
Wszystkie składniki mam w domu, więc trzeba będzie wypróbować Twój przepis 😉
http://www.przysmakiewy.pl