Kurczak w stylu Gumbo

przez Malwina
Kurczak w stylu Gumbo


Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, ktoś opowiadał mi o konkursie na najkrótszy dowcip o jedzeniu. Wygrał kawał o treści: „Kuchnia amerykańska”. Sama przez długi czas kuchnię tę traktowałam po macoszemu. Ciągle kojarzyła mi się z tłustymi fast foodami, dygocącą zieloną galaretką i stekami z grilla.  I chyba tak właśnie kojarzy się kuchnia amerykańska Polakom. Frytki, hamburgery, cola…Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest kuchnią pełną zapożyczeń, ciężko tu mówić o wyrazistości. Na południu kraju króluje kuchnia tex-mex będąca uproszczeniem kuchni meksykańskiej i przystosowaniem jej do szybkiego tempa życia Amerykanów. Na wschodnim wybrzeżu widoczne są wpływy brytyjskie, francuskie, hiszpańskie i afrykańskie. Na uwagę zasługuje tu szczególnie kreolska kuchnia Luizjany i kuchnia cajun.  Ciężko mówić o spójnej kuchni, która wyróżniałaby Amerykanów na tle innych narodów. Wspomniany na początku dowcip mija się z prawdą, kuchnia amerykańska jest kuchnią bardzo różnorodną, szkoda tylko, że Amerykanie nie potrafią wykorzystać  dorobku kulinarnego, jaki  pozostawili im przodkowie. 
Gumbo to gulasz, który pochodzi z kuchni Luizjany. Często w jego skład wchodzą ryby i owoce morza. Ja postawiłam na wersję opartą na samym drobiu, jeśli jednak macie ochotę wzbogaćcie go o dodatek krewetek. Potrawa jest dosyć pikantna, uważajcie więc z ilością dodanego cayenne. 

Kurczak w stylu Gumbo

KURCZAK W STYLU GUMBO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis znaleziony u Maggie]

  • 4 filety z udek kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, obrana, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 400 g obranych i posiekanych pomidorów
  • 300 ml wywaru drobiowego
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na patelni, zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Dodajemy cebulę, czosnek i selera, smażymy dalej 5 minut. Całość oprószamy mąką, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy pomidory, paprykę, wywar, listki laurowe, tymianek., cayenne, kiełbasę i kurczaka. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

olesia 13/07/2012 - 4:05 pm

swietne danie jednogrankowe… ostre !! kocham na ostro 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2012 - 4:19 pm

Zawsze myślałam, że Gumbo jest z krewetkami 🙂 wygląda pysznie! a co do "kuchni amerykańskiej"-zgadzam się; tyle rzeczy wypromowali, a o swojej kuchni zapomnieli. Pozdrawiam:)(Agata)

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 5:41 am

Agato, jak najbardziej popularne są wersje, w których mięso i owoce morza występują razem w tym daniu. Nie brakuje też przepisów, które zawierają jedynie mięso. Jest też odmiana Gumbo bez dodatku mięsa, może i ją kiedyś wypróbuję;)

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Antenka 13/07/2012 - 4:28 pm

smakowicie prezentuje się ten kurczak:) jedzenie w sam raz dla mnie:)

Odpowiedz
Agata Pachla 13/07/2012 - 5:10 pm

Kuchnia amerykańska też nie kojarzy mi się zbyt dobrze. Widzę hamburgery, frytki ociekające tłuszczem i amerykańskie pączki. Feeee. Za to Twojego dania chętnie bym spróbowała.

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 5:43 am

O tak, zapomniałam jeszcze o donuts, którymi zawsze na filmach zajadają się policjanci;-)

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 13/07/2012 - 6:01 pm

mmmmmm wygląda smakowicie. ostatnio czytałam artykuł o kuchni amerykańskiej i byłam bardzo zdziwiona, że jest taka zróżnicowana. poza tym tydzień amerykański w lidlu i można kupić coś ciekawego ;D

Odpowiedz
Lena 13/07/2012 - 6:04 pm

Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania – wszystko w jednej miseczce. Super:)

A propos kuchni amerykańskiej. Do poniedziałku myślałam podobnie jak Ty, że kuchnia amerykańska nie istnieje, Amerykanie jedzą wyłącznie fast foody na wynos, a w domu co najwyżej płatki z mlekiem. Parę dni temu poznałam dwie Amerykanki z Kentucky, które pierwszy raz przyjechały do Polski i do Europy w ogóle. Szok kulturowy dla nich, ale też i dla mnie. Otóż okazało się, że wielu Amerykanów gotuje w domu, a jedna z moich znajomych uwielbia pichcić i wydaje fortunę na gadżety kuchenne. Wiele dań bazuje właśnie na kurczaku i lokalnych warzywach.

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 5:48 am

Leno, czyli jednak są jeszcze Amerykanie, którzy gotują i gotować lubią;-)

Odpowiedz
kachna 13/07/2012 - 6:35 pm

ale pysznie wygląda podane z tym chlebkiem :))) bez wątpienia pyszne

Odpowiedz
Marzena 13/07/2012 - 6:42 pm

Też mi do tego gulaszu bardziej pieczywo pasuje, niezły:-) Do zrobienia.

Odpowiedz
Gula 13/07/2012 - 6:45 pm

A mi jednak kuchnia amerykańska wciąż będzie się kojarzyła z fast foodami:)
Ale taki garnuszek… mniam:) Tzn, nie sam garnek a jego zawartość:)

Odpowiedz
Tomek gotuje 13/07/2012 - 9:11 pm

Lubię ostre gulasze 🙂 Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/07/2012 - 5:08 am

Tak jak napisałaś, często kuchnia amerykańska kojarzy się nam tylko z fastfoodem, a tymczasem ma w sobie różnorodność. Gumbo nie jadłam ale marzy mi się… szczególnie po obejrzeniu "Księżniczki i żaby" 😉

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 5:48 am

Bajkę oglądałam dawno temu, to ktoś tam Gumbo zajadał?

Odpowiedz
Anonimowy 23/08/2012 - 1:30 am

Poniekąd cała bajka opierała się na tym, proszę pani, że księżniczka wyniosła z domu kochanie do gotowania, wspólne jedzenie gumbo z całą rodziną i marzenie ojca natchnęło ją i chciała mieć restaurację 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2012 - 5:16 am

Dziękuję bardzo za przypomnienie, chyba będę musiała obejrzeć tę bajkę jeszcze raz;)

Odpowiedz
teenager ;) 14/07/2012 - 6:56 am

bardzo apetycznie 🙂 lubię kurczaka pod każdą postacią <3

Odpowiedz
Patyska 14/07/2012 - 6:56 am

Wygląda super, muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 14/07/2012 - 12:33 pm

Interesująca propozycja na kurczaka. Ja lubię kurczaki, więc przepis zapisuję ;P

Pozdrawiam

Odpowiedz
Bon Appetit! 14/07/2012 - 5:11 pm

Już sama nazwa bardzo mi się podoba! A co dopiero przepis! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:33 pm

Wszystkie składniki mam w domu, więc trzeba będzie wypróbować Twój przepis 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies