Makaron z pieczarkami – szybki i pyszny!

przez Malwina
makaron z pieczarkami przepis

Dzień dobry,

Dziś zapraszam na kolejny prosty przepis na makaron, do którego przygotowania potrzebne będzie Wam tylko kilka składników. W roli głównej pieczarki i pomidory.

Smak pomidorowego sosu podkręcam zazwyczaj dodatkiem octu balsamicznego i niewielką ilością erytrolu. Oczywiście nie może zabraknąć też ziół, zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Od dawna nie używam w kuchni suszonej bazylii (poza przygotowaniem domowych mieszanek przypraw), a zamiast tego do sosów dodaję świeże porwane listki. Smak takiego sosu jest zupełnie inny, aniżeli z suszonym ziołem. Polecam wypróbować mój sposób.

Wypróbuj też przepis na makaron z kozim serem i pomidorkami.

wegański makaron

Makaron z pieczarkami – przepis

1 porcja ma 396 kcal (16 B, 73 W, 4 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 2 porcje):

  • 160 g makaronu bavette lub spaghetti
  • 1 mała cebula, posiekana w piórka
  • 250 g pieczarek
  • 400 ml passaty (włoski przecier pomidorowy)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 5 listków bazylii + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie: niewielka ilość erytrolu lub cukru
  • Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
  2. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 5 minut.
  3. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, 5 porwanych listków bazylii, ocet. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest dość kwaśny, warto do sosu dodać odrobinę erytrolu lub cukru.
  4. Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy przez 15 sekund. Makaron z pieczarkami nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii.

Uwagi: Danie można dodatkowo posypać tartym włoskim serem, np. grana padano, pecorino romano. W wersji wegańskiej mieszanką płatków drożdżowych i mielonych orzechów nerkowca.

wegański makaron
1 komentarz
2

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 27/04/2020 - 4:09 pm

z pewnością przepyszny! Uwielbiam takie proste makarony… Ostatnio zajadam się makaronem z podsmażoną na maśle cukinią i kiełkami rzodkiewki i odrobiną parmezanu. mrrr

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies