Dzień dobry,
Dziś zapraszam na kolejny prosty przepis na makaron, do którego przygotowania potrzebne będzie Wam tylko kilka składników. W roli głównej pieczarki i pomidory.
Smak pomidorowego sosu podkręcam zazwyczaj dodatkiem octu balsamicznego i niewielką ilością erytrolu. Oczywiście nie może zabraknąć też ziół, zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Od dawna nie używam w kuchni suszonej bazylii (poza przygotowaniem domowych mieszanek przypraw), a zamiast tego do sosów dodaję świeże porwane listki. Smak takiego sosu jest zupełnie inny, aniżeli z suszonym ziołem. Polecam wypróbować mój sposób.
Wypróbuj też przepis na makaron z kozim serem i pomidorkami.
Makaron z pieczarkami – przepis
1 porcja ma 396 kcal (16 B, 73 W, 4 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g makaronu bavette lub spaghetti
- 1 mała cebula, posiekana w piórka
- 250 g pieczarek
- 400 ml passaty (włoski przecier pomidorowy)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5 listków bazylii + kilka do dekoracji
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól do smaku
- Opcjonalnie: niewielka ilość erytrolu lub cukru
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
- Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez 5 minut.
- Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, 5 porwanych listków bazylii, ocet. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest dość kwaśny, warto do sosu dodać odrobinę erytrolu lub cukru.
- Makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy przez 15 sekund. Makaron z pieczarkami nakładamy na talerze, posypujemy listkami bazylii.
Uwagi: Danie można dodatkowo posypać tartym włoskim serem, np. grana padano, pecorino romano. W wersji wegańskiej mieszanką płatków drożdżowych i mielonych orzechów nerkowca.
1 komentarz
z pewnością przepyszny! Uwielbiam takie proste makarony… Ostatnio zajadam się makaronem z podsmażoną na maśle cukinią i kiełkami rzodkiewki i odrobiną parmezanu. mrrr