Makaron faszerowany tuńczykiem

przez Malwina
Makaron faszerowany sałatką

Faszerowany makaron muszle to świetny pomysł na przestawkę. Możemy eksperymentować z farszem, nadziewać je różnej maści sałatkami. Świetnie sprawdzają się także na ciepło,  zapiekane z serem. Ważne jest jednak, aby makaron dobrze ugotować. Nie może on być zbyt twardy, ani rozgotowany. 

MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 3 jajka 
  • 1-2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1/3 puszki groszku konserwowego 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • sól, pieprz do smaku
  • pół opakowania makaronu lumaconi lub conchiglioni
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy go zimną wodą i kropimy oliwą (aby się nie posklejał). 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (wcześniej odsączonego). Wsypujemy odsączony z zalewy groszek. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy zimne muszle. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

mezczyzna-gotuj 07/06/2010 - 5:55 pm

Ładne te muszle i takie smakowite 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 07/06/2010 - 6:28 pm

Świetna kolacja, lub przekąska, a i z farszami można pokombinować.

Odpowiedz
Paula 07/06/2010 - 8:04 pm

przypominają morze i wakacje 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies