Faszerowany makaron muszle to świetny pomysł na przestawkę. Możemy eksperymentować z farszem, nadziewać je różnej maści sałatkami. Świetnie sprawdzają się także na ciepło, zapiekane z serem. Ważne jest jednak, aby makaron dobrze ugotować. Nie może on być zbyt twardy, ani rozgotowany.
MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE TUŃCZYKIEM
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka
- 1-2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- pół opakowania makaronu lumaconi lub conchiglioni
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy go zimną wodą i kropimy oliwą (aby się nie posklejał).
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (wcześniej odsączonego). Wsypujemy odsączony z zalewy groszek. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy zimne muszle.
Czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Ładne te muszle i takie smakowite 🙂
Świetna kolacja, lub przekąska, a i z farszami można pokombinować.
przypominają morze i wakacje 🙂