Jako danie główne na wieczorku filmowym podałam kurczaka pieczonego z papryką i ryżem. Polubicie tę potrawę. Wymaga małego nakładu pracy a efekt jest naprawdę wart uwagi. Za jednym zamachem przygotujecie mięso, węglowodany i ryż. Nie obawiajcie się, że ryż nie ugotuje się. W trakcie pieczenia napęcznieje w sosie i będzie miękki. Do przygotowania sosu do kurczaka wykorzystałam domową meksykańską salsę, którą robiłam w ubiegłym roku. Wy oczywiście możecie postawić na gotowy produkt. Muszę przyznać, że takie jednogarnkowe/jednobrytfankowe dania lubię w szczególności.
Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.
KURCZAK PIECZONY Z PAPRYKĄ I RYŻEM
Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Taste.com.au]
- 4 nogi z kurczaka, podudzie oddzielone od ł (lub 8 pałeczek z kurczaka)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 większa czerwona cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka
- puszka pomidorów, posiekanych, bez skóry (400 g)
- 380 g salsy (u mnie domowa salsa meksykańska)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
- pół szklanki długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
- pół puszki czerwonej fasoli
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i kolendrą. Kropimy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, pomidory w puszce, salsę, bulion, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo sos przyprawiłam suszonym oregano). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, mieszamy. Kurczaka układamy na dużej blasze do pieczenia, wylewamy na niego zawartość patelni. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać sos z ryżem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dokładamy odcedzoną i opukaną fasolę, mieszamy z sosem. Gotowe danie rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami kolendry.
Czas przygotowania: 50 minut.
6 komentarzy
Uwielbiam meksykański klimat w kuchni. Szczególnie w tak pysznym wydaniu. Wygląda (i pewnie smakuje) rewelacyjnie.
Przypomniała mi się rewelacyjna restauracja, w której jadłam coś podobnego. Ten meksykański klimat, achh… Muszę koniecznie zrobić w domu takie danie.
Ależ to wygląda smakowicie!
mm 😉
Proste, szybkie i smaczne:-) salse mialam domowej roboty – przepis oczywiscie z FS.polecam!
Ooo i to jest to 🙂