Kurczak pieczony z papryką i ryżem

przez Malwina
Kurczak pieczony z ryżem
Jako danie główne na wieczorku filmowym podałam kurczaka pieczonego z papryką i ryżem. Polubicie tę potrawę. Wymaga małego nakładu pracy a efekt jest naprawdę wart uwagi. Za jednym zamachem przygotujecie mięso, węglowodany i ryż. Nie obawiajcie się, że ryż nie ugotuje się. W trakcie pieczenia napęcznieje w sosie i będzie miękki. Do przygotowania sosu do kurczaka wykorzystałam domową meksykańską salsę, którą robiłam w ubiegłym roku. Wy oczywiście możecie postawić na gotowy produkt. Muszę przyznać, że takie jednogarnkowe/jednobrytfankowe dania lubię w szczególności.

Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.


Kurczak z ryżem przepis
KURCZAK PIECZONY Z PAPRYKĄ I RYŻEM


Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Taste.com.au]

  • 4 nogi z kurczaka, podudzie oddzielone od ł (lub 8 pałeczek z kurczaka)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 większa czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów, posiekanych, bez skóry (400 g)
  • 380 g salsy (u mnie domowa salsa meksykańska)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu (nieugotowanego)
  • pół puszki czerwonej fasoli 
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i kolendrą. Kropimy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso należy wyjąć z lodówki na około 30 minut przed smażeniem.  Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, pomidory w puszce, salsę, bulion, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo sos przyprawiłam suszonym oregano). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, mieszamy. Kurczaka układamy na dużej blasze do pieczenia, wylewamy na niego zawartość patelni. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia należy kilka razy przemieszać sos z ryżem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dokładamy odcedzoną i opukaną fasolę, mieszamy z sosem. Gotowe danie rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami kolendry.

Czas przygotowania: 50 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

MariaGotuje 16/05/2014 - 6:43 pm

Uwielbiam meksykański klimat w kuchni. Szczególnie w tak pysznym wydaniu. Wygląda (i pewnie smakuje) rewelacyjnie.

Odpowiedz
Misiaczka 27/09/2014 - 10:20 am

Przypomniała mi się rewelacyjna restauracja, w której jadłam coś podobnego. Ten meksykański klimat, achh… Muszę koniecznie zrobić w domu takie danie.

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:31 pm

Ależ to wygląda smakowicie!

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 1:37 pm

mm 😉

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2014 - 3:21 pm

Proste, szybkie i smaczne:-) salse mialam domowej roboty – przepis oczywiscie z FS.polecam!

Odpowiedz
magducha 17/11/2015 - 8:47 pm

Ooo i to jest to 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies