Jajka z chorizo i pikantną fasolą w pomidorach

przez Malwina
Jajka z chorizo i fasolą
Fasola w sosie pomidorowym może być smaczną bazą do przygotowania zapiekanych jajek. Wystarczy wcześniej przygotować porcję takiej fasolki a następnego dnia rano wszystko zapiec. Pikantny pomidorowy sos w połączeniu z jajkami i kiełbasą chorizo smakuje świetnie. To smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.
Jajka z chorizo i fasolą przepis
JAJKA Z CHORIZO I PIKANTNĄ FASOLĄ W POMIDORACH
Śniadanie Mistrzów #90


Składniki (na 1-2 porcje)
[przepis własny]

  • pół porcji fasoli w sosie pomidorowym
  • 8 plastrów kiełbasy chorizo
  • 2-3 jajka
  • sól do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • do podania: świeże pieczywo
Fasolę wraz z sosem przekładamy do naczynia do zapiekania. Robimy 2-3 wgłębienia, w każde wbijamy po 1 jajku. Jajka lekko solimy. Na fasoli układamy plastry chorizo. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut (do momentu, kiedy białka jajek się zetną). Jeśli nie lubicie żółtek na miękko, pieczcie potrawę kilka minut dłużej. Przed podaniem jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem
Jajka zapiekane z chorizo

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

moja pasja smaku 10/11/2013 - 9:40 am

Jakie dobre rzeczy, aż człowiek odrazu głodnieje 🙂

Odpowiedz
Jey 10/11/2013 - 12:07 pm

Kolorowo, ciepło i apetycznie 🙂

Odpowiedz
Angie 10/11/2013 - 12:08 pm

Jak to cudownie wygląda! Aż się zrobiłam głodna!; )

Odpowiedz
magda k. 10/11/2013 - 12:14 pm

Danie wygląda fantastyczne, od razu wrzucam do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/11/2013 - 1:20 pm

Cudne, kolorowe danie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 10/11/2013 - 2:14 pm

pysznie i kolorowo:)

Odpowiedz
Zuzanna 10/11/2013 - 6:17 pm

Z tego co się orientuję, takie danie jest jedzone w Hiszpanii jako tapas. Z Mężem uwielbiamy chorizo i fasolę w pomidorach. Koniecznie muszę przygotować:)

Odpowiedz
Anna Frąckowiak 11/11/2013 - 12:06 pm

dzisiaj na śniadanie zaserwowałam to danie i razem z niemężem zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły! pychota! uwielbiam Twoją stronkę i zawsze znajdę jakiś świetny przepis dla siebie.

Odpowiedz
Malwina 11/11/2013 - 1:45 pm

Aniu, cieszę się, że danie przypadło Wam do gustu i dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
JustInka 13/11/2013 - 10:13 am

Jeszcze nie podawałam tak jajek, ale muszę się do tego zabrać, bo te kolory wyglądają cudnie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies