Fasola w sosie pomidorowym może być smaczną bazą do przygotowania zapiekanych jajek. Wystarczy wcześniej przygotować porcję takiej fasolki a następnego dnia rano wszystko zapiec. Pikantny pomidorowy sos w połączeniu z jajkami i kiełbasą chorizo smakuje świetnie. To smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.
JAJKA Z CHORIZO I PIKANTNĄ FASOLĄ W POMIDORACH
Śniadanie Mistrzów #90
Śniadanie Mistrzów #90
Składniki (na 1-2 porcje):
[przepis własny]
- pół porcji fasoli w sosie pomidorowym
- 8 plastrów kiełbasy chorizo
- 2-3 jajka
- sól do smaku
- posiekany szczypiorek do posypania
- do podania: świeże pieczywo
Fasolę wraz z sosem przekładamy do naczynia do zapiekania. Robimy 2-3 wgłębienia, w każde wbijamy po 1 jajku. Jajka lekko solimy. Na fasoli układamy plastry chorizo. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut (do momentu, kiedy białka jajek się zetną). Jeśli nie lubicie żółtek na miękko, pieczcie potrawę kilka minut dłużej. Przed podaniem jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
Jakie dobre rzeczy, aż człowiek odrazu głodnieje 🙂
Kolorowo, ciepło i apetycznie 🙂
Jak to cudownie wygląda! Aż się zrobiłam głodna!; )
Danie wygląda fantastyczne, od razu wrzucam do zrobienia 🙂
Cudne, kolorowe danie 🙂
pysznie i kolorowo:)
Z tego co się orientuję, takie danie jest jedzone w Hiszpanii jako tapas. Z Mężem uwielbiamy chorizo i fasolę w pomidorach. Koniecznie muszę przygotować:)
dzisiaj na śniadanie zaserwowałam to danie i razem z niemężem zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły! pychota! uwielbiam Twoją stronkę i zawsze znajdę jakiś świetny przepis dla siebie.
Aniu, cieszę się, że danie przypadło Wam do gustu i dziękuję za miłe słowa 🙂
Jeszcze nie podawałam tak jajek, ale muszę się do tego zabrać, bo te kolory wyglądają cudnie 🙂