Ajvar

przez Malwina


Ostatnie dni spędzam na robieniu przetworów. Wczoraj w słoiczki zapakowałam ajvar. Zrobiłam go w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. W wersji pikantnej dodałam dwa razy więcej chili, zwiększyłam także ilość czarnego pieprzu. Taki domowy ajvar będzie idealnym dodatkiem do potraw. Jeden słoiczek już zniknął w nieznanych mi okolicznościach. 

AJVAR
Składniki:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 800 g bakłażanów
  • 250 g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (pozbawiona pestek)
  • 800 g pomidorów lima
  • pół łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czerwonej czubricy*
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Pomidory obieramy ze skórki, siekamy w kostkę. Bakłażany nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika razem z paprykami i pieczemy przez około 20 minut w temp. 220 stopni. Papryki wkładamy do woreczka foliowego, zamykamy i odkładamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je, pozbywamy  gniazd nasiennych i siekamy w mniejsze kawałki. Bakłażany kroimy w kostkę (jeśli mają dużą ilość pestek, wyrzucamy je). Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek i chili drobno kroimy. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, bakłażany, pomidory i gotujemy całość przez około 40 minutach. Następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką masę (robię to niezbyt dokładnie). Doprawiamy czubricą, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotujemy dalej, aż całość zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

*użyłam czerwonej czubricy, ponieważ skończyła mi się zielona. Jeśli macie pod ręką zieloną, to użyjcie jej zamiast czerwonej.
** z podanej porcji wychodzi 8 słoiczków o objętości 180 ml
*** jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy sos, wówczas użyjcie 2 papryczek chili. Możecie też dodatkowo dodać cayenne lub chili w proszku.

Jeśli trafiłeś na ten przepis zimą, gdy nie masz dostępu do smacznych świeżych pomidorów, skorzystaj z drugiego przepisu na szybki ajvar.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

38 komentarzy
0

Podobne posty:

38 komentarzy

Kruszynka 18/09/2012 - 6:36 am

Pierwsze raz słyszę o takim czymś, może być dobre 😉

Odpowiedz
Patrycja 18/09/2012 - 6:50 am

To rzeczywiście smakowity i aromatyczny dodatek do potraw!

Odpowiedz
Droczilka 18/09/2012 - 7:30 am

A ja zaplanowałam robienie przetworów na najbliższy weekend. Domowa produkcja ajvaru to swietny pomysł:-).

Odpowiedz
Antenka 18/09/2012 - 7:34 am

fantastyczny dodatek do makaronuuu pychaaa

Odpowiedz
Przypraw mnie 18/09/2012 - 7:53 am

Oj tak…Ajvar polecam na pizzę. Zamiast sosu pomidorowego. Do tego mozarella i oliwki i jestem w niebie.
Pozdrawiam
Anuszka

Odpowiedz
Kamila 18/09/2012 - 7:55 am

Chętnie wypróbuję 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
janiolka 18/09/2012 - 9:36 am

kiedyś kupiłam ajvar w tureckim sklepie i od tego czasu szukam tego smaku kupując gotowce różnych firm. jakoś nie pomyślałam, że sama mogłabym zrobić!

Odpowiedz
Maggie 18/09/2012 - 9:51 am

Ze wszystkich paprykowo-pomidorowych sosow ten jest chyba moim ulubionym.

Odpowiedz
Mona 18/09/2012 - 11:19 am

Efekt jest taki – że idę po paprykę i bakłażany na rynek jutro z rana..Pycha..bardzo lubię takie sosy 🙂 . Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/09/2012 - 8:40 am

Daj znać, jak Ci wyszedł!

Odpowiedz
Marta 18/09/2012 - 11:34 am

Nie miałam jeszcze okazji próbować ajvaru, ale Twój post kusi mnie coraz bardzej.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 18/09/2012 - 12:02 pm

kurcze! a miałam nadmiar bakłażanów ostatnio i je zblanszowałam i zamroziłam, bo nie myślałam co z nich zrobic…. z takich to już raczej nie ma szans na ajvar, prawda?

Odpowiedz
Malwina 19/09/2012 - 8:40 am

Mrożony nie nadaje się do pieczenia. Poza tym przed zamrożeniem bakłażanów, tak jak i cukinii nie trzeba blanszować.

Odpowiedz
Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie? 18/09/2012 - 12:58 pm

jeszcze nie próbowałam ,ale zachęcasz.

Odpowiedz
Karola 18/09/2012 - 2:01 pm

Ajvar uwielbiam, mogłabym go wyjadać łyżkami ze słoiczka 🙂 Chętnie bym przechwyciła ten Twój słoiczek.Mniam:-)

Odpowiedz
Majana 18/09/2012 - 3:24 pm

Nigdy nie próbowałam, a myslę,że to zdecydowanie moje smaki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/09/2012 - 3:50 pm

Mój Mąz uwielbia ajvar …miałam mu zrobić w tym roku, ale jakoś zapału brak:) chociaż ….może odcas sobotniej wizyty na targu składniki wskoczą do koszyka:) pozdrawiam Kochana

Odpowiedz
Olka 18/09/2012 - 4:43 pm

Lubie bardzo ajvar, ale domowo go jeszcze nie wytwarzałam. Na pewno jest o niebo lepszy 🙂

Odpowiedz
Ola 18/09/2012 - 7:10 pm

magia w słoiku 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 19/09/2012 - 3:45 pm

Smakowicie wygląda, może się skuszę i też ukręcę kilka słoiczków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2012 - 9:15 pm

Magda FA: A ja nie znam ajvaru (ajvara?). Napiszcie proszę, do czego go uzywacie?

Odpowiedz
Malwina 24/09/2012 - 6:12 am

Magdo- możesz go wykorzystywać jako sos do wędlin i pieczonych mięs, do sałatek, np.tych na bazie makaronu czy ryżu. Fajnie komponuje się też z grillowanym kurczakiem.

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2013 - 7:42 pm

Jak długo można takie pyszności przechowywać w lodówce? 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/07/2013 - 6:28 am

Jeśli zapakujesz go w słoiki i zapasteryzujesz to wytrzyma cały rok. Po otwarciu najlepiej zużyć go w ciągu 4 dni. Chociaż zapewne będzie mógł leżeć dłużej (ja słoiczek zużywam bardzo szybko i nigdy otwarty nie leżał dłużej)

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2013 - 9:46 am

czy pomidory były obrane ze skóry? 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/08/2013 - 10:00 am

Tak, pomidory obieramy ze skórki (nacinamy, zalewamy wrzątkiem, po minucie wkładamy do zimnej wody)

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2013 - 10:53 am

A czy pasteryzijac wkladasz słoiki wieczkiem do góry czy na dół
Jak duzo wody powinno byc w garnku?

Odpowiedz
Malwina 16/08/2013 - 11:17 am

Już tłumaczę. Spód garnka należy wyłożyć ściereczką. Na niej ustawiamy słoiczki (nie mogą dotykać ścianek garnka i siebie na wzajem). Ja pasteryzuję najczęściej przestudzone już słoiczki. Wlewam wodę na 3/4 wysokości słoiczków (woda nie może dotykać zakrętek). Gotuję, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i od tego czasu gotuję 10-15 minut w zależności od wielkości słoików. Słoiki stawiamy w garnku pokrywką do góry 🙂 Po zapasteryzowaniu wyjmuję słoiki z wody i dokręcam je. Można je wtedy ustawić wieczkiem do dołu, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić tak do całkowitego ostudzenia.

Odpowiedz
Ida 18/09/2013 - 7:03 pm

Sądzi Pani, cze jeżeli daruję sobie obieranie pomidorów i papryki, ajwar bardzo straci na smaku?
Bo trochę szkoda mi czasu… 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/09/2013 - 7:00 am

Ido, mimo wszystko obrałabym warzywa. Pomidory wystarczy naciąć, zalać wrzątkiem i po chwili skórki same z nich zejdą. Po upieczeniu papryki także skórka schodzi z niej bez większych problemów (nie musisz papryk obierać aż tak dokładnie).

Odpowiedz
Iwona F 21/08/2014 - 10:20 pm

W tym roku debiutuję w zamykaniu lata w słoikach, Ajvar wyszedł pyszny!

Odpowiedz
bligee 23/08/2014 - 2:42 pm

Ajvar wyszedł rewelacyjny, mąż powiedział, że smakuje "jak ten prawdziwy ze sklepu.." 🙂 Wyszło mi 6 słoików po 350 ml. Napewno zrobię jeszcze jedną partię bo ta się szybko "rozejdzie". 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2014 - 4:19 pm

Miło mi to słyszeć/czytać 🙂 Ja właśnie jestem w trakcie gotowania ajvaru. Zapas na zimę musi być.

Odpowiedz
Szmaragdova 25/08/2014 - 5:58 pm

Robiłabym już dziś, ale na giełdzie zabrakło pomidorów 🙁 papryka i reszta muszą czekać do środy 🙁

Odpowiedz
Szmaragdova 28/08/2014 - 1:39 pm

wreszcie zrobiłam, po raz pierwszy i bardzo mi smakuje, polecam!

Odpowiedz
Anonimowy 10/03/2015 - 3:30 pm

ajvar zrobiony, wyszedl baaaaardzo dobry! jest subtelnie ostry, wiec calej rodzinie odpowiada. przepis zamiescilam w moim kuchennym folderze " sprawdzone i ulubione" 🙂

Odpowiedz
Kasia 30/05/2018 - 2:10 pm

Czy zamiast bakłażan możnaby użyć cukinii?

Odpowiedz
Malwina 31/05/2018 - 6:49 am

Smak będzie zupełnie inny, ale też będzie smacznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies