Taco z rybą i salsą z mango |
Mamy piątek, więc dziś podrzucam Wam fajny przepis na rybę. Podpatrzyłam go jakiś czas temu na kanale u DJ-a BBQ. Przepis lekko zmieniłam, m.in. rybę przyprawiłam domową mieszanką cajun, a do salsy dodałam pikantną papryczkę chili, by całości nadać odrobinę ostrości.
Ponieważ przepisy Christiana Stevensona vel DJ-a BBQ lubię naprawdę bardzo, to gdy tylko na polskim rynku pojawiła się książeczka „Szalony grill”, od razu ją zakupiłam. Jak się okazało, w książce te rybne tacos zostały dodatkowo podane z guacamole. Myślę, że to fajny dodatek, więc jeśli macie pod ręką dojrzały owoc awokado, to pokuście się także o przygotowanie tej zielonej salsy.
TACO Z RYBĄ I SALSĄ Z MANGO
- 8 małych pszennych tortilli (u mnie domowe przygotowane z podwójnej porcji ciasta)
- 500 g filetów z białej ryby o zwartym mięsie (u mnie dorsz bez skóry)
- domowa przyprawa cajun
- ćwiartka niedużej czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu z białego wina
- sól i pieprz do smaku
- salsa z mango i ogórka (przepis poniżej)
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, dodajemy sól a następnie ugniatamy ją dłonią przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodajemy ocet, mieszamy. Jeśli kapusta jest starsza, warto ją odstawić na kilkanaście minut, by dodatkowo zmiękła.
Rybę przyprawiamy solą i mieszanką cajun. Smażymy po kilka minut z obu stron na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Tortille podgrzewamy na patelni, układamy na każdej porcję kapusty, podzieloną na mniejsze kawałki rybę i salsę z mango. Podajemy od razu po przygotowaniu. Dodatkowo możecie przygotować domowe guacamole.
SALSA Z MANGO I OGÓRKA
Składniki:
- dojrzałe mango
- pół czerwonej cebuli, posiekanej w kosteczkę
- pół długiego ogórka, obranego i posiekanego w kostkę (jeśli ma sporo pestek, należy je usunąć)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry dla amatorów tego specyficznego ziółka)
- pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i posiekanego drobno
- sok z limonki
- sól do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy obrane i pokrojone w kosteczkę mango, cebulę, ogórka, natkę pietruszki lub kolendry, chili. Całość polewamy sokiem z limonki, doprawiamy solą do smaku i mieszamy.
Wypróbuj również przepis na tortille z indykiem i mango:
Taco z rybą i salsą z mango |
Taco z rybą i salsą z mango |
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
W przepisie na salsę z mango chyba brakuje mango… 🙂
Głodnemu awokado a nie mango na myśli 😉 Dzięki za wyłapanie!
Świetny przepis i jak zwykle piękne zdjęcia, które powodują burczenie w moim biednym żołądku. 🙂 Ryby w przeciwieństwie do mięsa jadam więc chętnie bym przyrządziła taco z takim dodatkiem… zwłaszcza, że nigdy go nie jadłam!
Tacos klasycznie podaje się z tortillami kukurydzianymi, a nie pszennymi 😉 Trudno je dostać, ale zawsze można zrobić samodzielnie. Sam przepis ciekawy, chętnie widziałabym takie tacos również z krewetkami lub kurczakiem.
Jasne, że można zrobić samodzielnie, jednak te oryginalne kukurydziane nie robi się z tej łatwo dostępnej u nas mąki kukurydzanej a masa harina. Kilogram masa harina jest w cenie dobrej jakości mięsa (choć sprawdzając przed chwilą ceny na Internecie widzę, że i tak jest tańsza niż te 4-5 lat temu ). 20-30 zł za kg mąki to jednak naprawdę dość sporo. Ja tam wolę pozostać przy tych pszennych . Bo i gotowe kukurydziane z całą tablicą Mendelejewa też mnie nie interesują 😉
Nie słyszałam o tym DJu BBQ, ale przepis jest bardzo smakowity 🙂