Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka) |
Pieczone naleśniki są bardzo popularne w krajach nordyckich. Na blogu pisałam Wam już o kilku z nich w słodkim wydaniu. Korzystając z faktu, iż trwa właśnie akcja skandynawska organizowana przez Anię, przygotowałam pieczonego naleśnika rodem ze Skandynawii w wersji wytrawnej.
Fläskpannkaka to popularny w Szwecji naleśnik pieczony w piekarniku. Bazę do ciasta stanowi mąka, mleko oraz jajka. Wzbogaca się je o dodatek mięsa wieprzowego, najczęściej solonej wieprzowiny lub wędzonego boczku.
Prawdziwym przysmakiem dla Szwedów jest konfitura z borówki brusznicy. Dżem z brusznicy serwuje się jako dodatek do wielu potraw, choćby cieszących się sporą popularnością w naszym kraju klopsików (köttbullar). Także fläskpannkaka podaje się w towarzystwie tej czerwonej konfitury. Niestety w tym roku przegapiłam sezon na czerwoną borówkę. Może nie do końca przegapiłam, bo najzwyczajniej nie udało mi się jej kupić w mojej okolicy. Musiałam więc ratować się gotowym produktem w postaci konfitury.
Jeśli smakowały Wam słodkie naleśniki z piekarnika, tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania wersji wytrawnej. Na pewno przypadnie ona do gustu o wiele bardziej Panom, ze względu na obecność mięsnej wkładki.
W trakcie pieczenia pannkaka zaczyna rosnąć i unosić się do góry.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto powolutku opada.
PIECZONY NALEŚNIK Z BOCZKIEM
(SZWECJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #22
Z naleśnikiem dookoła świata #22
Składniki (na 1 porcję):
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli i cukru
- 60 g wędzonego boczku w kawałku
- do podania: konfitura z borówki brusznicy
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mleko, jajka, dodajemy sól i cukier. Do miski przesiewamy mąkę, całość dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i lekko rumienimy. Dno naczynia do zapiekania (u mnie okrągłe o średnicy około 20 cm) smarujemy niewielką ilością tłuszczu, który wytopił się z boczku. Wlewamy ciasto, dodajemy usmażony boczek i łyżeczkę tłuszczu z patelni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 20-30 minut. W trakcie pieczenia naleśnik zacznie się mocno unosić do góry, po wyjęciu z piekarnika będzie opadać. Fläskpannkaka wyjmujemy z formy, podajemy z dodatkiem konfitury z brusznicy.
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Swietny jest ten nalesnik, choc nie wiem czy mozna go tak nazwac, bo nalesnik raczej kojarzy mi sie z plaskim, cienkim placuszkiem 🙂 Ale wyglada smakowicie, chyba wyprobuje 😉
PS. Widze ze zdjecia (jak zwykle piekne) z nowymi zdobyczami:)
Świetny naleśnik, mniam 🙂
konkretny sycący naleśnik:)
Też się do niego przymierzam. Mój małżonek będzie zachwycony. Dziękuję za wspólne pichcenie.
Ciekawa potrawa, na pewno by nam posmakowała:)
Ciekawy naleśnik. Nie wygląda jak naleśnik, a nim jest 🙂