Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka)

przez Malwina
Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka)
Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka)
Pieczone naleśniki są bardzo popularne w krajach nordyckich. Na blogu pisałam Wam już o kilku z nich w słodkim wydaniu. Korzystając z faktu, iż trwa właśnie akcja skandynawska organizowana przez Anię, przygotowałam pieczonego naleśnika rodem ze Skandynawii w wersji wytrawnej.

Fläskpannkaka to popularny w Szwecji naleśnik pieczony w piekarniku. Bazę do ciasta stanowi mąka, mleko oraz jajka. Wzbogaca się je o dodatek mięsa wieprzowego, najczęściej solonej wieprzowiny lub wędzonego boczku.
Prawdziwym przysmakiem dla Szwedów jest konfitura z borówki brusznicy. Dżem z brusznicy serwuje się jako dodatek do wielu potraw, choćby cieszących się sporą popularnością w naszym kraju klopsików (köttbullar). Także fläskpannkaka podaje się w towarzystwie tej czerwonej konfitury. Niestety w tym roku przegapiłam sezon na czerwoną borówkę. Może nie do końca przegapiłam, bo najzwyczajniej nie udało mi się jej kupić w mojej okolicy. Musiałam więc ratować się gotowym produktem w postaci konfitury.

Jeśli smakowały Wam słodkie naleśniki z piekarnika, tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania wersji wytrawnej. Na pewno przypadnie ona  do gustu o wiele bardziej Panom, ze względu na obecność mięsnej wkładki.

W trakcie pieczenia pannkaka zaczyna rosnąć i unosić się do góry. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto powolutku opada. 
Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania razem z Anią, Mirabelką oraz Martą. 


Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka)
PIECZONY NALEŚNIK Z BOCZKIEM
(SZWECJA)
Z naleśnikiem dookoła świata #22

Składniki (na 1 porcję):

  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru
  • 60 g wędzonego boczku w kawałku
  • do podania: konfitura z borówki brusznicy
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mleko, jajka, dodajemy sól i cukier. Do miski przesiewamy mąkę, całość dokładnie łączymy przy pomocy trzepaczki. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i lekko rumienimy. Dno naczynia do zapiekania (u mnie okrągłe o średnicy około 20 cm) smarujemy niewielką ilością tłuszczu, który wytopił się z boczku. Wlewamy ciasto, dodajemy usmażony boczek i łyżeczkę tłuszczu z patelni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 20-30 minut. W trakcie pieczenia naleśnik zacznie się mocno unosić do góry, po wyjęciu z piekarnika będzie opadać. Fläskpannkaka wyjmujemy z formy, podajemy z dodatkiem konfitury z brusznicy.

Pieczony naleśnik z boczkiem (Fläskpannkaka)

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Martynosia 06/11/2014 - 6:29 pm

Swietny jest ten nalesnik, choc nie wiem czy mozna go tak nazwac, bo nalesnik raczej kojarzy mi sie z plaskim, cienkim placuszkiem 🙂 Ale wyglada smakowicie, chyba wyprobuje 😉
PS. Widze ze zdjecia (jak zwykle piekne) z nowymi zdobyczami:)

Odpowiedz
Magda C. 06/11/2014 - 7:19 pm

Świetny naleśnik, mniam 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 06/11/2014 - 7:20 pm

konkretny sycący naleśnik:)

Odpowiedz
mopswkuchni 07/11/2014 - 11:28 am

Też się do niego przymierzam. Mój małżonek będzie zachwycony. Dziękuję za wspólne pichcenie.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2014 - 11:39 am

Ciekawa potrawa, na pewno by nam posmakowała:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:06 pm

Ciekawy naleśnik. Nie wygląda jak naleśnik, a nim jest 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies