Cobb to niezwykle lubiana sałatka. Nic dziwnego, łączy bowiem same pyszne składniki. Chrupiący boczek, jajka ugotowane na twardo, awokado, kurczak, pomidor, ser pleśniowy i sałata to podstawa tej znanej amerykańskiej sałatki. Całość zwieńczona jest smacznym dressingiem na bazie octu z czerwonego wina. Co do sera pleśniowego, to dość często zastępuję go cheddarem, który fajnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
SAŁATKA COBB
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 sałata rzymska, grubo posiekana
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny
- pół pęczka szczypiorku, posiekanego
- 4 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w kostkę, ćwiartki, plastry, tak, jak Wam najwygodniej)
- 80 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego na mniejsze kawałki
- 1 duża pierś z kurczaka
- pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka lub kostkę
- dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą)
Pierś z kurczaka przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy na patelni, odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni, odkładamy na papierowy ręcznik. Na półmisku układamy wszystkie składniki i polewamy przygotowanym dressingiem. Sałatkę możecie przygotować jako sałatkę warstwową, tak, jak zrobiłam to ja. Warstwy możecie rozłożyć na półmisku lub układać je w głębokiej przezroczystej salaterce.
Czas przygotowania: 25 minut.
14 komentarzy
Nie przepadam niestety…ale wygląda pięknie…idealna na spotkania z przyjaciółmi:)
wygląda bardzo ładnie, myślę, że na sylwestrowym stole będzie prezentować się idealnie:)
Nie znałam tej sałatki jeszcze. Wygląda pięknie.
Syta sałatka, pięknie wygląda, ale nie dla mnie bo boczek 😉
Pyszna! Do siego roku! :*
A ja uwielbiam smażony boczek, w sałatkach szczególnie:)
ja też nie przepadam za boczkiem, ale polecam dodanie do sałatki zamiast niego suszonych pomidorów 🙂
Robiłam ją już kiedyś, ale jakoś mnie nie przekonała 🙂
Boczek mi nie leży, zamiast niego dodałabym może jakąś szynkę, albo po prostu go wyrzuciła żeby było bardziej fit (w końcu mamy początek roku, wszyscy się odchudzają ;D ), ale sałatka wygląda świetnie, podałabym ją w sylwestra, ale za późno znalazłam ten post 😉 w każdym razie trzeba spróbować.
Świetna sałatka!
Jadłam kiedyś podobną, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba 🙂
Patrzę głodnym wzrokiem na zdjęcia, czytam przepis i zastanawiam się intensywnie, dlaczego ja jeszcze nigdy nie jadłam tej sałatki, skoro zawiera same pyszne składniki 😉
Znam i bardzo, bardzo lubię:). Po raz pierwszy mialam okazję spróbować ją jakieś 2-3 lata temu i od tej pory robię dośc często … choć jeszcze zdjecia nie udało mi się zrobic, za szybko znika:)
Wygląda bosko!
Jeżeli chciałabym podac tę sałatkę w misce, to dressing podać osobno?