Sałatka Cobb

przez Malwina
Przepis na sałatkę cobb

Cobb to niezwykle lubiana sałatka. Nic dziwnego, łączy bowiem same pyszne składniki. Chrupiący boczek, jajka ugotowane na twardo, awokado, kurczak, pomidor, ser pleśniowy i sałata to podstawa tej znanej amerykańskiej sałatki. Całość zwieńczona jest smacznym dressingiem na bazie octu z czerwonego wina. Co do sera pleśniowego, to dość często zastępuję go cheddarem, który fajnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Sałatka idealna na imprezy


SAŁATKA COBB


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 sałata rzymska, grubo posiekana
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego 
  • 4 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w kostkę, ćwiartki, plastry, tak, jak Wam najwygodniej)
  • 80 g sera z niebieską pleśnią, pokruszonego na mniejsze kawałki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka lub kostkę
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą)
Pierś z kurczaka przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grillujemy na patelni, odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni, odkładamy na papierowy ręcznik. Na półmisku układamy wszystkie składniki i polewamy przygotowanym dressingiem.  Sałatkę możecie przygotować jako sałatkę warstwową, tak, jak zrobiłam to ja. Warstwy możecie rozłożyć na półmisku lub układać je w głębokiej przezroczystej salaterce. 
Czas przygotowania: 25 minut.
14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Trzcinowisko 30/12/2013 - 6:20 pm

Nie przepadam niestety…ale wygląda pięknie…idealna na spotkania z przyjaciółmi:)

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 30/12/2013 - 6:51 pm

wygląda bardzo ładnie, myślę, że na sylwestrowym stole będzie prezentować się idealnie:)

Odpowiedz
Majana 30/12/2013 - 8:36 pm

Nie znałam tej sałatki jeszcze. Wygląda pięknie.

Odpowiedz
Magda C. 30/12/2013 - 9:19 pm

Syta sałatka, pięknie wygląda, ale nie dla mnie bo boczek 😉

Odpowiedz
domowacukierniaewy.blox.pl 30/12/2013 - 9:47 pm

Pyszna! Do siego roku! :*

Odpowiedz
Asa_6niebo 30/12/2013 - 10:18 pm

A ja uwielbiam smażony boczek, w sałatkach szczególnie:)

Odpowiedz
Anonimowy 30/12/2013 - 10:26 pm

ja też nie przepadam za boczkiem, ale polecam dodanie do sałatki zamiast niego suszonych pomidorów 🙂

Odpowiedz
wedelka 31/12/2013 - 12:06 am

Robiłam ją już kiedyś, ale jakoś mnie nie przekonała 🙂

Odpowiedz
Fash and Roll 01/01/2014 - 9:54 am

Boczek mi nie leży, zamiast niego dodałabym może jakąś szynkę, albo po prostu go wyrzuciła żeby było bardziej fit (w końcu mamy początek roku, wszyscy się odchudzają ;D ), ale sałatka wygląda świetnie, podałabym ją w sylwestra, ale za późno znalazłam ten post 😉 w każdym razie trzeba spróbować.

Odpowiedz
Zielaczek 01/01/2014 - 1:10 pm

Świetna sałatka!

Odpowiedz
JustInka 01/01/2014 - 1:18 pm

Jadłam kiedyś podobną, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
Ash 03/01/2014 - 1:20 pm

Patrzę głodnym wzrokiem na zdjęcia, czytam przepis i zastanawiam się intensywnie, dlaczego ja jeszcze nigdy nie jadłam tej sałatki, skoro zawiera same pyszne składniki 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 12:27 pm

Znam i bardzo, bardzo lubię:). Po raz pierwszy mialam okazję spróbować ją jakieś 2-3 lata temu i od tej pory robię dośc często … choć jeszcze zdjecia nie udało mi się zrobic, za szybko znika:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2018 - 11:38 pm

Wygląda bosko!
Jeżeli chciałabym podac tę sałatkę w misce, to dressing podać osobno?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies