Drop scones, szkockie naleśniki

przez Malwina
Drop scones

Drop scones to szkockie naleśniki, wizualnie zbliżone do amerykańskich pancakes. Zapewne większości z Was ich nazwa będzie się kojarzyć z popularnymi bułeczkami scones. Szkockie placuszki przygotowuje się z mąki, jajek, mleka i środków spulchniających. Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem dżemu, owoców, śmietany lub masła. Ja jako dodatek do moich placuszków wybrałam truskawki, z których przygotowałam sos. 
Szkockie naleśniki

DROP SCONES
(SZKOCJA)
Śniadanie Mistrzów #175
Z naleśnikiem dookoła świata #8

 Składniki (na około 8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania ulubione dodatki: śmietana, cukier puder, dżem, owoce, masło
W misce umieszczamy mleko, jajko, cukier, mąkę, masło i proszek do pieczenia. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy małej chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do placuszków przygotowałam sos truskawkowy.
*sos truskawkowy: pół szklanki pokrojonych truskawek umieszczamy w garnku, dodajemy łyżkę cukru i wody. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. 
Drop scones przepis

Przepis na naleśniki szkockie

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:29 am

Rano jestem zbyt leniwa, żeby przygotowac je na śniadanie, ale na deser czemu nie?Wyglądają niezwykle apetycznie!

Odpowiedz
Beata Staniszewska 12/06/2014 - 12:50 pm

o matko, one zawsze tak pięknie wyglądają, jak robi je kto inny <3

Odpowiedz
klaudyna148 12/06/2014 - 4:03 pm

Takie ładne zdjęcia tylko u Ciebie, naleśniki wyglądają obłędnie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Odpowiedz
Kamciss 12/06/2014 - 7:49 pm

Wyglądają pysznie i puszyście :>

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 12:06 pm

Bardzo lubię te Twoje wpisy z cyklu " z naleśnikiem przez Świat '' 😉 A tak serio, jestem naleśnikowa, wiec chętnie będę je testować!

Odpowiedz
Dominika Morys 20/09/2015 - 8:35 am

Smakowicie wyglądają 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies