Drop scones to szkockie naleśniki, wizualnie zbliżone do amerykańskich pancakes. Zapewne większości z Was ich nazwa będzie się kojarzyć z popularnymi bułeczkami scones. Szkockie placuszki przygotowuje się z mąki, jajek, mleka i środków spulchniających. Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem dżemu, owoców, śmietany lub masła. Ja jako dodatek do moich placuszków wybrałam truskawki, z których przygotowałam sos.
DROP SCONES
(SZKOCJA)
Śniadanie Mistrzów #175
Z naleśnikiem dookoła świata #8
Składniki (na około 8 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania ulubione dodatki: śmietana, cukier puder, dżem, owoce, masło
W misce umieszczamy mleko, jajko, cukier, mąkę, masło i proszek do pieczenia. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy małej chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do placuszków przygotowałam sos truskawkowy.
*sos truskawkowy: pół szklanki pokrojonych truskawek umieszczamy w garnku, dodajemy łyżkę cukru i wody. Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
Rano jestem zbyt leniwa, żeby przygotowac je na śniadanie, ale na deser czemu nie?Wyglądają niezwykle apetycznie!
o matko, one zawsze tak pięknie wyglądają, jak robi je kto inny <3
Takie ładne zdjęcia tylko u Ciebie, naleśniki wyglądają obłędnie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wyglądają pysznie i puszyście :>
Bardzo lubię te Twoje wpisy z cyklu " z naleśnikiem przez Świat '' 😉 A tak serio, jestem naleśnikowa, wiec chętnie będę je testować!
Smakowicie wyglądają 😀