Placki dyniowo-ziemniaczane |
Jesień to doskonały moment, aby zaprzyjaźnić się z dynią. Przygodę z tym pomarańczowym warzywem warto rozpocząć od prostych placuszków, które będą fajną odmianą od popularnych placków z tartych ziemniaków. Przepis, który dziś Wam prezentuję, potraktujcie jako bazę a same placuszki wzbogaćcie o ulubione dodatki. Mogą to być zioła, suszone przyprawy a nawet kawałki wędliny. Kilka konkretnych propozycji znajdziecie pod przepisem.
Z czym najlepiej podawać placki dyniowo-ziemniaczane? Są smaczne solo lub w towarzystwie ulubionego dipu, np. czosnkowego lub koperkowego. Jak na placki przystało, lubią też towarzystwo różnej maści sosów, zarówno tych warzywnych, jak i z dodatkiem mięsa. Szczególnie dobrze skomponowały się z gulaszem z szynki wieprzowej.
Z czym najlepiej podawać placki dyniowo-ziemniaczane? Są smaczne solo lub w towarzystwie ulubionego dipu, np. czosnkowego lub koperkowego. Jak na placki przystało, lubią też towarzystwo różnej maści sosów, zarówno tych warzywnych, jak i z dodatkiem mięsa. Szczególnie dobrze skomponowały się z gulaszem z szynki wieprzowej.
Miłośnikom tego pomarańczowego warzywa polecam także pikantne placki z dyni.
PLACKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE
Składniki (na około 10 placków):
- 250 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
- 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (waga po obraniu), u mnie odmiana Astra
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- kilka łyżek mąki pszennej do zagęszczenia masy
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość przyprawiamy solą, pieprzem. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, za każdym razem mieszając masę. Ja zazwyczaj dodaję 2-4 łyżki mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, rozpłaszczamy na dnie patelni spodem łyżki. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z dodatkiem ulubionego dipu i lekkiej sałatki lub z gulaszem.
*do ciasta możecie dodać ulubione zioła, np. posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek. Jeśli chcecie, aby placki były bardziej pikantne, wzbogaćcie je o dodatek ostrej papryki w proszku lub świeżego chili. Dobrze sprawdzi się również papryka wędzona, która nada plackom ciekawego smaku. Do ciasta można również dodać drobno pokrojoną wędlinę.
Czas przygotowania: 20 minut.
9 komentarzy
świetne i co za kolor:)
Cudnie wyglądają 🙂
wyglądają bardzo smakowicie i ten kolor, a ja uwielbiam dynię!
Mają przepiękny kolor …. muszę takowe zrobić:)
Boże , nie takowe ale takie!
Wyglądają super. Zabieram sie do wypróbowania 🙂
Bardzo lubię takie placuszki. Całą jesień robiłam naprzemiennie z dynią, cukinią i ziemniakami. Wyszły Ci pięknie te placuszki.
Zrobiłam i to z podwójnej porcji, bo chciałam dynię skończyć. Wyszło mi ich tak dużo, że oleju zabrakło w trakcie smażenia. W smaku naprawdę rewelacyjne, ja dodałam do nich trochę oregano. Resztę wrzuciłam do piekarnika, zobaczymy co z nich wyjdzie 😉 Dziękuję za kolejny świetny przepis 🙂
och, pieczone wyszły też super! Dla mnie nawet lepsze, bo trochę lżejsze 😉