Placki dyniowo-ziemniaczane

przez Malwina
Placki z dyni i ziemniaków
Placki dyniowo-ziemniaczane

Jesień to doskonały moment, aby zaprzyjaźnić się z dynią. Przygodę z tym pomarańczowym warzywem warto rozpocząć od prostych placuszków, które będą fajną odmianą od popularnych placków z tartych ziemniaków. Przepis, który dziś Wam prezentuję, potraktujcie jako bazę a same placuszki wzbogaćcie o ulubione dodatki. Mogą to być zioła, suszone przyprawy a nawet kawałki wędliny. Kilka konkretnych propozycji znajdziecie pod przepisem.

Z czym najlepiej podawać placki dyniowo-ziemniaczane? Są smaczne solo lub w towarzystwie ulubionego dipu, np. czosnkowego lub koperkowego. Jak na placki przystało, lubią też towarzystwo różnej maści sosów, zarówno tych warzywnych, jak i z dodatkiem mięsa. Szczególnie dobrze skomponowały się z gulaszem z szynki wieprzowej.

Miłośnikom tego pomarańczowego warzywa polecam także pikantne placki z dyni. 

Placki ziemniaczane z dynią

PLACKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE


Składniki (na około 10 placków):

  • 250 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
  • 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (waga po obraniu), u mnie odmiana Astra
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • kilka łyżek mąki pszennej do zagęszczenia masy
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość przyprawiamy solą, pieprzem. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, za każdym razem mieszając masę. Ja zazwyczaj dodaję 2-4 łyżki mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, rozpłaszczamy na dnie patelni spodem łyżki. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z dodatkiem ulubionego dipu i lekkiej sałatki lub z gulaszem. 
*do ciasta możecie dodać ulubione zioła, np. posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek. Jeśli chcecie, aby placki były bardziej pikantne, wzbogaćcie je o dodatek ostrej papryki w proszku lub świeżego chili. Dobrze sprawdzi się również papryka wędzona, która nada plackom ciekawego smaku. Do ciasta można również dodać drobno pokrojoną wędlinę.

Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 07/11/2014 - 8:36 am

świetne i co za kolor:)

Odpowiedz
Kamil 07/11/2014 - 11:34 am

Cudnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 07/11/2014 - 5:11 pm

wyglądają bardzo smakowicie i ten kolor, a ja uwielbiam dynię!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2014 - 4:36 pm

Mają przepiękny kolor …. muszę takowe zrobić:)

Odpowiedz
Anonimowy 31/10/2015 - 1:26 pm

Boże , nie takowe ale takie!

Odpowiedz
Unknown 13/11/2014 - 2:54 pm

Wyglądają super. Zabieram sie do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:05 pm

Bardzo lubię takie placuszki. Całą jesień robiłam naprzemiennie z dynią, cukinią i ziemniakami. Wyszły Ci pięknie te placuszki.

Odpowiedz
Gaia 01/02/2015 - 1:31 pm

Zrobiłam i to z podwójnej porcji, bo chciałam dynię skończyć. Wyszło mi ich tak dużo, że oleju zabrakło w trakcie smażenia. W smaku naprawdę rewelacyjne, ja dodałam do nich trochę oregano. Resztę wrzuciłam do piekarnika, zobaczymy co z nich wyjdzie 😉 Dziękuję za kolejny świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Gaia 01/02/2015 - 1:50 pm

och, pieczone wyszły też super! Dla mnie nawet lepsze, bo trochę lżejsze 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies