Placki z dyni |
Po słodkich pankejkach dyniowych pora na wytrawną wersję placków z dyni. Bazą do moich placuszków jest starty na tarce surowy miąższ. Chciałam, aby placuszki miały lekko pikantną nutę, dlatego wzbogaciłam je o dodatek papryczki chili oraz czosnku. Oczywiście nie mogło się też obejść bez świeżych ziół w postaci natki pietruszki i koperku. Takie placki możecie podać w ramach obiadu z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu.
Wytrawne placki z dyni są świetną alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych oraz placków z cukinii. Są proste w przygotowaniu i z pewnością nie zrujnują Waszego portfela. Do ich przygotowania możecie użyć tańszych odmian dyni. Ja swoją kupiłam za grosze u rolnika na bazarku.
PLACKI Z DYNI
Składniki (na około 12-14 placków):
- 300 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
- 1/2-1 papryczka chili
- 2 większe cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 jajka
- pół szklanki mąki (u mnie razowa)
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku (dodałam niepełną łyżeczkę soli i około 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu)
Przygotowanie:
Dynię trzemy na tarce na małych oczkach. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Czosnek drobniutko siekamy. Do dyni dodajemy chili, dymkę, czosnek, koperek, natkę pietruszki. W drugiej misce przy pomocy trzepaczki łączymy jajka, mąkę, wodę, dodajemy słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku. Ciasto przelewamy do startej dyni z ziołami, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżkę ciasta i spłaszczamy przy pomocy jej spodu, formując płaskie placki. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Odkładamy na papierowy ręcznik. Usmażone placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja podałam je z lekkim jogurtowym dipem.
Czas przygotowania: 25 minut.
7 komentarzy
Świetne placki! Wiesz, że jestem ostatnio wielką miłośniczką takich wytrawnych placuszków, chętnie wypróbuję wersję z dynią 🙂
lubię zarówno wytrawne jak i słodkie, te zdecydowanie by mi zasmakowały 🙂
Świetne placki 🙂
placuszki jak marzenie, zwłaszcza dla takiej dyniowej fanki jak ja 🙂
Zdecydowanie coś dla mnie, bo lubię takie placuszki i robię dość często.
Kolejne placki o cudownej barwie! Wyglądają apetycznie. Trzeba zrobić!
Świetna inspiracja 🙂 Trochę zmodyfikowałam przepis pod to, co aktualnie miałam w kuchni. Do około 3,5 szklanek startej na średnich oczkach dyni dodałam 3 starte małe ziemniaki i 1 małą cebulę (też startą). Ziemniaki puściły sok, więc nie dodawałam wody. Dodałam dwa średnie jajka i trzy czubate łyżki mąki zwykłej. Do smaku sól, pieprz, przyprawę tsatsiki (bo akurat była pod ręką) i koperek. Placki pięknie pachną, wyglądają, a przede wszystkim smakują genialnie. Gorąco polecam.