Placki z dyni

przez Malwina
Placki z dyni pikantne
Placki z dyni 

Po słodkich pankejkach dyniowych pora na wytrawną wersję placków z dyni. Bazą do moich placuszków jest starty na tarce surowy miąższ. Chciałam, aby placuszki miały lekko pikantną nutę, dlatego wzbogaciłam je o dodatek papryczki chili oraz czosnku. Oczywiście nie mogło się też obejść bez świeżych ziół w postaci natki pietruszki i koperku. Takie placki możecie podać w ramach obiadu z dodatkiem ulubionego dipu lub sosu. 

Wytrawne placki z dyni są świetną alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych oraz placków z cukinii. Są proste w przygotowaniu i z pewnością nie zrujnują Waszego portfela. Do ich przygotowania możecie użyć tańszych odmian dyni. Ja swoją kupiłam za grosze u rolnika na bazarku. 
Placki z dyni jak ziemniaczane

PLACKI Z DYNI


Składniki (na około 12-14 placków):

  • 300 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
  • 1/2-1 papryczka chili
  • 2 większe cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki (u mnie razowa)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku (dodałam niepełną łyżeczkę soli i około 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu)
Przygotowanie:
Dynię trzemy na tarce na małych oczkach. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Czosnek drobniutko siekamy. Do dyni dodajemy chili, dymkę, czosnek, koperek, natkę pietruszki. W drugiej misce przy pomocy trzepaczki łączymy jajka, mąkę, wodę, dodajemy słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku. Ciasto przelewamy do startej dyni z ziołami, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżkę ciasta i spłaszczamy przy pomocy jej spodu, formując płaskie placki. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Odkładamy na papierowy ręcznik. Usmażone placuszki podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja podałam je z lekkim jogurtowym dipem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Zuzanna Ploch 22/10/2014 - 8:57 am

Świetne placki! Wiesz, że jestem ostatnio wielką miłośniczką takich wytrawnych placuszków, chętnie wypróbuję wersję z dynią 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 22/10/2014 - 9:27 am

lubię zarówno wytrawne jak i słodkie, te zdecydowanie by mi zasmakowały 🙂

Odpowiedz
Magda C. 22/10/2014 - 1:34 pm

Świetne placki 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 22/10/2014 - 2:24 pm

placuszki jak marzenie, zwłaszcza dla takiej dyniowej fanki jak ja 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:38 am

Zdecydowanie coś dla mnie, bo lubię takie placuszki i robię dość często.

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 12:16 pm

Kolejne placki o cudownej barwie! Wyglądają apetycznie. Trzeba zrobić!

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2014 - 10:09 am

Świetna inspiracja 🙂 Trochę zmodyfikowałam przepis pod to, co aktualnie miałam w kuchni. Do około 3,5 szklanek startej na średnich oczkach dyni dodałam 3 starte małe ziemniaki i 1 małą cebulę (też startą). Ziemniaki puściły sok, więc nie dodawałam wody. Dodałam dwa średnie jajka i trzy czubate łyżki mąki zwykłej. Do smaku sól, pieprz, przyprawę tsatsiki (bo akurat była pod ręką) i koperek. Placki pięknie pachną, wyglądają, a przede wszystkim smakują genialnie. Gorąco polecam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies