Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku |
Ciąg dalszy dyniowego szaleństwa. Po sałatce z dynią i indykiem mam dla Was kolejną smakowitą propozycję. Jako bazę do tej sałatki wykorzystałam kaszę pęczak, która od dobrych kilku tygodni króluje w mojej kuchni. Połączyłam ją z chrupiącymi pestkami dyni, wyrazistą w smaku rukolą, kozim serem i oczywiście upieczoną w piekarniku dynią. Do tego lekko słodki dressing z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę, którą z powodzeniem możecie zapakować do Waszego lunchboxu.
SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI I PĘCZAKU
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki pęczaku
- 250 g dyni (u mnie hokkaido)
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
- garść rukoli
- 2 łyżki pestek dyni
- 60 g miękkiego koziego sera w roladce
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miąższ dyni (bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż będzie miękka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do pęczaku dodajemy dynię, cebulkę, rukolę, pestki dyni, pokruszony kozi ser. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do powstania sosu. Polewamy nim sałatkę i podajemy.
Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku |
Czas przygotowania: 40 minut.
9 komentarzy
czy wspominałam już, że uwielbiam pieczoną dynię? ta sałatka to coś pysznego!
Świetna sałatka, a z dynią wygląda tak słonecznie 🙂
Fajna sałatka 🙂 Kolorowa!
pierwszy raz jadłam sałatkę z dynią ,ciekawy smak i zestaw ,ale najlepiej komponował sie w niej kozi serek ,więc wskazana duża jego ilość
Bardzo pomysłowa sałatka 🙂 W dodatku pięknie sfotografowana!
Smacznie się prezentuje. Chętnie ją odtworzę 🙂
Sałatki z pieczoną dynią są przecudne w smaku. Połączenie z pęczakiem kiedyś wypróbowałam i bardzo mi pasowało. Ja dzisiaj planuję zrobić z quinoa.
Czy dynia hokkaido jest smaczniejsza ?
To bardzo smaczna odmiana o miękkiej skórce. Jedna z moich ulubionych. Warto ją zakupić, bo smak jest naprawdę świetny. Sama mam aktualnie w lodówce 2 kg upieczonej dyni hokkaido i jutro będę z nią szaleć 🙂 Zdecydowanie polecam.