Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku

przez Malwina
Sałatka z kozim serem i dynią
Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku 

Ciąg dalszy dyniowego szaleństwa. Po sałatce z dynią i indykiem mam dla Was kolejną smakowitą propozycję. Jako bazę do tej sałatki wykorzystałam kaszę pęczak, która od dobrych kilku tygodni króluje w mojej kuchni. Połączyłam ją z chrupiącymi pestkami dyni, wyrazistą w smaku rukolą, kozim serem i oczywiście upieczoną w piekarniku dynią. Do tego lekko słodki dressing z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę, którą z powodzeniem możecie zapakować do Waszego lunchboxu. 

Sałatka z dyni i sera

SAŁATKA Z PIECZONEJ DYNI I PĘCZAKU


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki pęczaku
  • 250 g dyni (u mnie hokkaido)
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebulki
  • garść rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 60 g miękkiego koziego sera w roladce
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miąższ dyni (bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż będzie miękka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do pęczaku dodajemy dynię, cebulkę, rukolę, pestki dyni, pokruszony kozi ser. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do powstania sosu. Polewamy nim sałatkę i podajemy.

Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku

Sałatka z dynią i kozim serem
Sałatka z pieczonej dyni i pęczaku 

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 21/10/2014 - 4:49 pm

czy wspominałam już, że uwielbiam pieczoną dynię? ta sałatka to coś pysznego!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 22/10/2014 - 9:27 am

Świetna sałatka, a z dynią wygląda tak słonecznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 22/10/2014 - 1:56 pm

Fajna sałatka 🙂 Kolorowa!

Odpowiedz
Puszek 23/10/2014 - 8:37 pm

pierwszy raz jadłam sałatkę z dynią ,ciekawy smak i zestaw ,ale najlepiej komponował sie w niej kozi serek ,więc wskazana duża jego ilość

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:39 am

Bardzo pomysłowa sałatka 🙂 W dodatku pięknie sfotografowana!

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 12:18 pm

Smacznie się prezentuje. Chętnie ją odtworzę 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 28/10/2014 - 12:31 pm

Sałatki z pieczoną dynią są przecudne w smaku. Połączenie z pęczakiem kiedyś wypróbowałam i bardzo mi pasowało. Ja dzisiaj planuję zrobić z quinoa.

Odpowiedz
StoŁyżekSzczęścia 21/09/2015 - 6:23 pm

Czy dynia hokkaido jest smaczniejsza ?

Odpowiedz
Malwina 21/09/2015 - 6:33 pm

To bardzo smaczna odmiana o miękkiej skórce. Jedna z moich ulubionych. Warto ją zakupić, bo smak jest naprawdę świetny. Sama mam aktualnie w lodówce 2 kg upieczonej dyni hokkaido i jutro będę z nią szaleć 🙂 Zdecydowanie polecam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies