Przyprawa do dyni |
Kilka dni temu przytachałam do domu kilka ślicznych dyń. Połówek na ich widok zbytnio się nie ucieszył, co zupełnie mnie nie zdziwiło. Dynię toleruje głównie w zupach i gulaszach (przede wszystkim z dużą ilością wyrazistych przypraw), więc mój pomysł na przygotowanie kilku sałatek i słodkich deserów z jej dodatkiem nie wzbudził w nim entuzjazmu. Od razu zrobiłam mieszankę przypraw do dyni, niezwykle aromatyczną i lekko pikantną, którą wykorzystałam w miniony weekend jako dodatek do kilku smacznych potraw. A co dyniowego wyczarowałam? Tego dowiecie się już niedługo.
PRZYPRAWA DO DYNI
Składniki:
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
- pół łyżeczki goździków
Przygotowanie:
Ziele angielskie i goździki rozcieramy w moździerzu na proszek. Dodajemy imbir, cynamon i gałkę, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Wykorzystujemy jako dodatek do ciast, placuszków, kawy dyniowej i wielu innych. Ja wykorzystuję ją przede wszystkim do dań słodkich, ale fajnie też sprawdzi się niewielka ilość przyprawy dodana do stir-fry z dynią i mięsem.
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Chętnie dodałabym taką przyprawę do zupy i do ciasta:) P.s. śliczny pojemniczek na przyprawy 🙂
Bardzo ciekawa przyprawa 🙂
Zgadzam się, że jest idealna zwłaszcza do dyniowych ciast!