Przyprawa do dyni

przez Malwina
Domowa przyprawa do dyni
Przyprawa do dyni 

Kilka dni temu przytachałam do domu kilka ślicznych dyń. Połówek na ich widok zbytnio się nie ucieszył, co zupełnie mnie nie zdziwiło. Dynię toleruje głównie w zupach i gulaszach (przede wszystkim z dużą ilością wyrazistych przypraw), więc mój pomysł na przygotowanie kilku sałatek i słodkich deserów z jej dodatkiem nie wzbudził w nim entuzjazmu. Od razu zrobiłam mieszankę przypraw do dyni, niezwykle aromatyczną i lekko pikantną, którą wykorzystałam w miniony weekend jako dodatek do kilku smacznych potraw. A co dyniowego wyczarowałam? Tego dowiecie się już niedługo.

Domowa przyprawa do dyni
PRZYPRAWA DO DYNI


Składniki:

  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • pół łyżeczki goździków
Przygotowanie:
Ziele angielskie i goździki rozcieramy w moździerzu na proszek. Dodajemy imbir, cynamon i gałkę, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Wykorzystujemy jako dodatek do ciast, placuszków, kawy dyniowej i wielu innych. Ja wykorzystuję ją przede wszystkim do dań słodkich, ale fajnie też sprawdzi się niewielka ilość przyprawy dodana do stir-fry z dynią i mięsem. 

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Zuzanna Ploch 14/10/2014 - 7:32 am

Chętnie dodałabym taką przyprawę do zupy i do ciasta:) P.s. śliczny pojemniczek na przyprawy 🙂

Odpowiedz
Magda C. 14/10/2014 - 6:05 pm

Bardzo ciekawa przyprawa 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:21 pm

Zgadzam się, że jest idealna zwłaszcza do dyniowych ciast!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies