Sałatka z kaszy gryczanej i dyni |
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ostało się jeszcze kilka ładnych dyń. Śpieszę więc do Was z nowym przepisem na fajną sałatkę z dodatkiem tego pomarańczowego warzywa. Sałatkę absolutnie pyszną i zdrową, która jakiś czas temu powędrowała razem z Połówkiem do pracy.
Tym razem pieczoną dynię Hokkaido zestawiłam z paloną kaszą gryczaną, która ostatnio króluje w mojej kuchni. Wszystkie dodatki fajnie się razem skomponowały – słona feta, lekko pikantna i gorzkawa w smaku rukola, orzechy i dressing z dodatkiem octu balsamicznego. Aby sałatka była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o gotowane mięso z kurczaka oraz ciecierzycę. Zamiast gotowanego mięsa możecie użyć smażonych lub pieczonych piersi z kurczaka, które zostały Wam z poprzedniego posiłku.
Taka sałatka dobrze sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Pamiętajcie tylko o tym, aby rukolę położyć na jej wierzchu i wymieszać z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie po kilku godzinach leżakowania w lunchboxie rukola może zwiędnąć i zmięknąć.
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I DYNI
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej (suche ziarno)
- garść rukoli
- 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 1 pierś z kurczaka (około 180 g) – pieczona, gotowana lub smażona
- pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
- 70 g sera feta, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
- 1/4 małej dyni Hokkaido
- kilka orzechów włoskich
- dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Miąższ dyni kroimy w kostkę. Umieszczamy go w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Lekko kroimy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Spulchniamy ją widelcem i studzimy. Dodajemy do niej rukolę, ciecierzycę, pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulkę, ser feta, pokruszone orzechy i dynię. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Można ją podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni (wówczas rukolę należy dodać tuż przed podaniem).
Czas przygotowania: 30 minut.
1 komentarz
Samo zdrowie w tej sałatce:) … a dodatkowo pięknie wygląda:)