Sałatka z kaszy gryczanej i dyni

przez Malwina

 Sałatka z kaszą gryczaną i pieczoną dynią hokkaido
Sałatka z kaszy gryczanej i dyni 
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie ostało się jeszcze kilka ładnych dyń. Śpieszę więc do Was z nowym przepisem na fajną sałatkę z dodatkiem tego pomarańczowego warzywa. Sałatkę absolutnie pyszną i zdrową, która jakiś czas temu powędrowała razem z Połówkiem do pracy. 

Tym razem pieczoną dynię Hokkaido zestawiłam z paloną kaszą gryczaną, która ostatnio króluje w mojej kuchni. Wszystkie dodatki fajnie się razem skomponowały – słona feta, lekko pikantna i gorzkawa w smaku rukola, orzechy i dressing z dodatkiem octu balsamicznego. Aby sałatka była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o gotowane mięso z kurczaka oraz ciecierzycę. Zamiast gotowanego mięsa możecie użyć smażonych lub pieczonych piersi z kurczaka, które zostały Wam z poprzedniego posiłku. 
Taka sałatka dobrze sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Pamiętajcie tylko o tym, aby rukolę położyć na jej wierzchu i wymieszać z resztą składników tuż przed jedzeniem. W przeciwnym razie po kilku godzinach leżakowania w lunchboxie rukola może zwiędnąć i zmięknąć.
Kasza gryczana z dynią

SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I DYNI


Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej (suche ziarno)
  • garść rukoli
  • 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 1 pierś z kurczaka (około 180 g) – pieczona, gotowana lub smażona
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 70 g sera feta, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
  • 1/4 małej dyni Hokkaido
  • kilka orzechów włoskich
  • dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Miąższ dyni kroimy w kostkę. Umieszczamy go w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Lekko kroimy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Spulchniamy ją widelcem i studzimy. Dodajemy do niej rukolę, ciecierzycę, pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulkę, ser feta, pokruszone orzechy i dynię. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Można ją podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni (wówczas rukolę należy dodać tuż przed podaniem).

Czas przygotowania: 30 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Jolanta Szyndlarewicz 21/12/2014 - 7:47 am

Samo zdrowie w tej sałatce:) … a dodatkowo pięknie wygląda:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies