Placki z brokułem i porem

przez Malwina
Placki z brokułów

 

Dzień dobry,
Dziś zamiast Foodbooka mam dla Was nowy przepis na resztkowe placki brokułowe. Resztkowe, bo przygotowane na bazie łodygi brokułu i kilku samotnych malutkich różyczek. Zazwyczaj zajadam je z adżiką i domowymi kiełkami (najchętniej z soczewicy) lub z dipem czosnkowo-koperkowym.

Jak smakuje łodyga brokułu? Jest delikatna, mniej wyrazista, aniżeli różyczki. Mnie kojarzy się z kalarepką. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Te placki są w sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

 

Placki z brokułem i porem

Składniki (na 8 małych placuszków):

  • łodyga brokułu (po obraniu około 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić placki z brokułem?

Zaczynamy od obrania łodygi brokułu. Kolejno drobno siekamy czosnek i chili. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w plasterki. Brokuła ścieramy na tartce o grubych oczkach. Mąkę z ciecierzycy mieszamy ze 100 ml wody. Dodajemy czosnek, chili, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 4-5 minut. Pora wraz z brokułem przekładamy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Ja dodałam do ciasta jeszcze 2 malutkie posiekane różyczki brokuła.
Na czystej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe placki ciasta i spłaszczamy. Smażymy z obu stron, aż placki brokułowe ładnie się zrumienią. Przekładamy je na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionym dipem.

 

Placuszki brokułowe

 

 

 

30 komentarzy
3

Podobne posty:

30 komentarzy

Chocolade 28/03/2018 - 8:34 am

Oczywiście muszę zapytać, czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy? Bo jeśli będę robić placki "resztkowe", to nie chcę lecieć po zupełnie nową mąkę 😀 Mam mąkę pszenną, gryczaną, kokosową i ryżową – może któraś się nada?

Odpowiedz
magdalena.b 29/03/2018 - 8:20 am

Kokosową bym odradzała przy wytrawnych wypiekach, gryczana będzie miała bardzo dominujący smak, ryżowa jest mało elastyczna, więc wybrałabym pszenną. Ewentualnie pszenną z domieszką ryżowej lub gryczanej – bardzo często mieszam mąki w najróżniejszych przepisach 😉

Odpowiedz
Malwina 30/03/2018 - 6:11 am

Pszenna i koniecznie z dodatkiem jajka 🙂

Odpowiedz
Chocolade 01/04/2018 - 7:20 pm

Dziękuję <3

Odpowiedz
Patrycja 28/03/2018 - 9:22 am

I nic się nie marnuje!

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 28/03/2018 - 2:20 pm

Super przepis w stylu zero waste 🙂

Odpowiedz
Bea 28/03/2018 - 2:38 pm

O tak, takie placuszki na pewno mi zasmakują 🙂

Odpowiedz
Ania S 28/03/2018 - 2:48 pm

Nie lubię placków smażonych na oleju, ale z takich składników usmażone bez tłuszczu (ja zawsze olej dodaję do środka) na pewno by mi smakowały – pyszne zastosowanie dla łodygi od brokuła 😉

Odpowiedz
EllaCanto 28/03/2018 - 3:23 pm

Ja zazwyczaj łodygę brokuła kroiłam w słupki, gotowałam w lekko osolonej wodzie i zajadałam z dipem czosnkowym 🙂 Wolę je bardziej, aniżeli różyczki – właśnie za delikatność. Ale pomysł na placuszki świetny 🙂

Odpowiedz
Ervisha 28/03/2018 - 4:02 pm

Brokuł i por – to co lubię 🙂 A łodyżkę brokuła zawsze wykorzystywałam – dorzucałam ja do gulaszu 😉

Odpowiedz
Natalie 28/03/2018 - 5:33 pm

I na takie placuchy mam właśnie ochotę! Mega 🙂

Odpowiedz
Dorota 28/03/2018 - 6:31 pm

Przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu. Do tej pory brokułową łodygę wyrzucałam:)

Odpowiedz
piegusek 28/03/2018 - 6:54 pm

i nic się nie zmarnuje! super:)

Odpowiedz
Zuza 28/03/2018 - 7:27 pm

super są 🙂 podejrzewam, że na zimno też są pyszne

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 28/03/2018 - 10:58 pm

Ojej coś dla mnie! 😀

Odpowiedz
magdalena.b 29/03/2018 - 8:21 am

Placków z łodyg brokuła jeszcze nie robiłam, ale kiedy gotuję rosół, a mam w lodówce łodygi pozostałe po jakiejś innej potrawie z brokuła, to wrzucam właśnie do rosołu razem z włoszczyzną. Takie wykorzystanie też polecam 🙂

Odpowiedz
Magda 29/03/2018 - 9:24 am

Fajne placki, może po świętach takie zrobię 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 29/03/2018 - 11:31 am

Fajne placki, dawno już takich nie robiłyśmy 🙂 Chyba ostatnio wszystkie resztki wrzucamy do omletów xD

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 29/03/2018 - 6:46 pm

Cudowne placuszki kochana 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 29/03/2018 - 9:45 pm

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Pani Śniadaniowa 30/03/2018 - 1:13 pm

Bardzo lubię takie dania z recyklingu 😉

Odpowiedz
Janusz Bartoszek 31/03/2018 - 4:21 pm

Takich jeszcze nie robiłem, ani nie jadłem a wyglądają tak wspaniale 😉

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 31/03/2018 - 5:56 pm

Bardzo fajny pomysł na obiad. Lubię tego typu placki 🙂
Zdrowych i spokojnych Świąt! :*

Odpowiedz
Anna J. 01/04/2018 - 7:25 pm

Wyglądają apetycznie no i będę robić już we wtorek 🙂 sałatka też taka jak lubię

Odpowiedz
beti 03/04/2018 - 9:49 am

Coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Słodyczarnia 05/04/2018 - 12:36 pm

Wyglądają bardzo smacznie! Taki obiadek z chęcią bym wciągnęła 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 05/04/2018 - 3:19 pm

świetny pomysł na placuszki 🙂

Odpowiedz
Martynosia 13/04/2018 - 1:07 pm

Fajny pomysl na placuszki i przemycenia pora za ktorymi moj K nie przepada 😉

Odpowiedz
Agnieszka 14/02/2021 - 3:40 pm

Ja dodałam mąkę żytnią i odrobinę sody. Przyprawilam dodatkowo papryką ostrą i kurkumą. Super!

Odpowiedz
TOSIA 23/02/2022 - 3:38 pm

Przed chwilą zrobiłam, zjadłam i jestem pod wrażeniem jakie to dobre! ❤️ Jeszcze zerowaste! Już nigdy nie wyrzucę łodygi brokuła! W zeszłym miesiącu robiłam stir-fry z łodygi kalafiora z imbirem i też przekonałam się, że nie warto wyrzucać tych części warzyw 🙂 więcej przepisów tego typu! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies