Bułki dyniowe

przez Malwina
Bułki z dynią
Bułki dyniowe
Dyniowe puree to doskonała baza nie tylko do placków, ciast i sosów, ale także pieczywa. Nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała go do przygotowania śniadaniowych bułeczek. Ich wnętrze zachwyca piękną słoneczną barwą. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, lekko słodkie za sprawą dodatku płynnego miodu. Możecie je przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku, jednak w tej drugiej wersji będą o wiele smaczniejsze.

Bułeczki dyniowe dobrze komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Na słodko polecam je Wam szczególnie z plastrem białego sera i ulubioną konfiturą. Sprawdziły się też jako pieczywo do burgerów. Szkoda tylko, że nie udało mi się zrobić im zdjęcia. Żółciutka bułka, zielona sałata i czerwony pomidor w towarzystwie usmażonego kotleta prezentowały się bajecznie pod względem kolorystycznym. Polecam Wam te bułeczki na śniadanie i nie tylko.
Bułeczki dyniowe przepis

 

BUŁKI DYNIOWE

Składniki (na 4-5 sztuk):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • pół szklanki ciepłej wody lub mleka
  • pół szklanki puree z dyni*
  • 1 łyżka oliwy lub stopionego i przestudzonego masła
  • 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody/mleka (do posmarowania bułek)
  • pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody/mleka. Odstawiamy na 20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, miód, puree z dyni, olej/masło oraz pozostałą wodę/mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypują je w razie potrzeby mąkę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy bułkę i układamy na blasze wysypanej lekko mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do kolejnego rośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody/mleka, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez około 20 minut. Studzimy na metalowej kratce.*w przypadku dość gęstego puree być może trzeba będzie do ciasta dodać odrobinę więcej wody lub mleka

Bułki na puree z dyni
Bułki dyniowe

 

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

monig 23/10/2014 - 10:23 am

Bardzo fajny przepis. Mam tylko 2 pytania. Możesz podać dokładnie jakiej mąki użyłaś (najlepiej dokładna nazwa, firma)? Piszesz że ciasto ma być elastyczne, tzn. ma mieć taką konsystencję jak na pierogi, czy raczej bardziej klejące, ciągnące się ?
Będę wdzięczna za podpowiedź.

Odpowiedz
Malwina 23/10/2014 - 11:03 am

Monig, już tłumaczę. Jeśli chodzi o ciasto, to ma być miękkie, delikatne i gładkie. Trzeba będzie je wyrabiać przez kilka minut (5-7). Nie powinno się kleić do rąk. Co do mąki, to ja używam lidlowskiej (taka w brązowym opakowaniu) od kilku lat i dobrze się sprawdza przy wytrawnych wypiekach. Ewentualnie możesz do tego przepisu użyć mąki typ 550. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś wątpliwości, pisz śmiało.

Odpowiedz
Olga Pi 23/10/2014 - 1:09 pm

Jakie puszyste! mogłabym jeść bez żadnych dodatków;)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 23/10/2014 - 2:12 pm

uwielbiam wszystko, co dyniowe 🙂 te bułeczki mogłabyś sprzedawać w swojej piekarni 🙂

Odpowiedz
Angie 23/10/2014 - 2:45 pm

Kolor zachwyca; )

Odpowiedz
Kamilla Mn 23/10/2014 - 7:03 pm

Bardzo ciekawy przepis.Dynia daje fantastyczny kolor tym bułkom 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz
Zuza 23/10/2014 - 7:14 pm

zachwycające!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 24/10/2014 - 7:49 am

Jakie śliczne te bułeczki. Chętnie zjadłabym je w takim hamburgerze, o jakim piszesz 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:36 am

Marzyły mi się takie bułeczki, ale jeszcze nie zdążyłam ich zrobić. Wyglądają cudnie!

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 12:10 pm

Urzekł mnie ich kolor! Mam małą dynię, a u Ciebie tak wiele propozycji, że muszę dokupić więcej!

Odpowiedz
mopswkuchni 28/10/2014 - 12:30 pm

Bardzo mi się podobają, szczególnie te pestki dyni na wierzchu mnie przekonują. Ja zrobiłam chlebek dyniowy wczoraj, jutro będzie na blogu.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/11/2014 - 10:05 am

Przepyszne są bułeczki z dynią … chyba jutro znów upieke swoim Smerfom:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/11/2014 - 12:14 pm

Czy szklanka to 250ml? Ile to +/- dkg mąki?
Przyznam, że robiłam z Twojego przepisu pierogi z kurczakiem i gorgonzolą (przepyszne!), aczkolwiek takie samo ciasto na bułki wydaje mi się zbyt mączne i bułki mogą być twarde.
Będę wdzięczna za podpowiedź!

Odpowiedz
Malwina 10/11/2014 - 2:17 pm

Najczęściej używam szklanki 250 ml. To chyba około 130 g mąki. Bułeczki są mięciutkie, trzeba tylko dobrze wyrobić ciasto a w przypadku bardzo gęstego puree dodać odrobinę więcej ciepłej wody lub mleka.

Odpowiedz
zosiasamosia 24/12/2014 - 4:13 am

Popełniłam i przyznaję, że bardzo fajne te bułeczki. Moim dzieciaczkom tez smakowały:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2015 - 5:29 am

Wspaniała strona:-) A bułeczki są pyszne, właśnie dziś robię je po raz drugi:-) Mniam!

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2016 - 2:10 pm

Zrobiłam 😅! 4 godz mi to zajęło, ale jest efekt. Smaczne😀 ale zabawy z tym co nie miara!
Ania N-W

Odpowiedz
Malwina 04/11/2016 - 2:32 pm

Smacznego Aniu 🙂

Odpowiedz
Pati 20/05/2019 - 7:27 pm

Czy próbowałaś zrobić takie bułeczki w opcji bezglutenowej? Jaką mąkę wtedy polecasz?

Odpowiedz
Malwina 24/05/2019 - 6:19 am

Mąka bezglutenowa bywa niestety kapryśna i przy tego typu wypiekach zbytnio się nie sprawdzi. Szybciej w chlebkach i wypiekach pieczonych w foremkach.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies