Pieczona dynia z cukinią i kozim serem |
Mam nadzieję, że jeszcze nie znudziły się Wam moje dyniowe przepisy. Były już pierogi, bułki, różnej maści placki i placuszki a także kilka sałatek. Tym razem mam dla Was fajną przystawkę na bazie warzyw. Niezwykle wdzięczną dynię Hokkaido zestawiłam z tak lubianą w naszym kraju cukinią.
Jak smakuje mariaż dwóch dyniowatych warzyw na jednym talerzu? Zaskakująco smacznie. Czerwona cebula, szałwia i kozi ser nadają całości „charakteru”. Kropką nad „i” okazał się dodatek soku z cytryny, który łączy wszystko w spójną całość.
Jak smakuje mariaż dwóch dyniowatych warzyw na jednym talerzu? Zaskakująco smacznie. Czerwona cebula, szałwia i kozi ser nadają całości „charakteru”. Kropką nad „i” okazał się dodatek soku z cytryny, który łączy wszystko w spójną całość.
Tę przystawkę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Fajnie skomponuje się z drobiem, np. grillowanymi sznyclami z indyka lub smażoną piersią kurczaka razem z kostką. Jeśli sałatkę będziecie serwować na kolację, wówczas najlepiej podać ją z grzankami z bagietki.
PIECZONA DYNIA HOKKAIDO Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM
Składniki (na 3-4 porcje):
- pół niedużej dyni Hokkaido
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 1 nieduża cukinia
- 80 g miękkiego koziego sera w roladce
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- kilkanaście listków świeżej szałwii
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Miąższ oczyszczonej dyni kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę, smażymy dalej przez około 7 minut lub dłużej, aż cukinia i cebula będą miękkie. Dorzucamy czosnek (w razie potrzeby dolewamy oleju na patelnię), smażymy przez niespełna minutę. Dokładamy upieczone kawałki dyni, szałwię (ja część listków posiekałam a część zostawiłam w całości), przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, kropimy sokiem z cytryny. Podgrzewamy przez 2 minuty, delikatnie podrzucając zawartością patelni. Nakładamy na talerze, posypujemy kozim serem i podajemy.
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
kolejne pyszne danie, które również kusi wyglądem 🙂
pysznie wygląda:)
Ależ pysznie wygląda ,mniam! 🙂
Cukinia jak dla mnie jest troszkę bezpłciowa, ale bardzo ją lubię … bo wystarczy odrobina fantazji, ziól i innych przypraw i można z niej wyczarowac pyszne danie … u Ciebie to wersja lux:)
Zapowiada się pyszna sałatka 🙂