Pieczona dynia z cukinią i kozim serem

przez Malwina
Sałatka z dynia na ciepło
Pieczona dynia z cukinią i kozim serem

Mam nadzieję, że jeszcze nie znudziły się Wam moje dyniowe przepisy. Były już pierogi, bułki, różnej maści placki i placuszki a także kilka sałatek. Tym razem mam dla Was fajną przystawkę na bazie warzyw. Niezwykle wdzięczną dynię Hokkaido zestawiłam z tak lubianą w naszym kraju cukinią.

Jak smakuje mariaż dwóch dyniowatych warzyw na jednym talerzu? Zaskakująco smacznie. Czerwona cebula, szałwia i kozi ser nadają całości „charakteru”. Kropką nad „i” okazał się dodatek soku z cytryny, który łączy wszystko w spójną całość. 
Tę przystawkę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Fajnie skomponuje się z drobiem, np. grillowanymi sznyclami z indyka lub smażoną piersią kurczaka razem z kostką. Jeśli sałatkę będziecie serwować na kolację, wówczas najlepiej podać ją z grzankami z bagietki.

Dynia hokkaido z kozim serem

PIECZONA DYNIA HOKKAIDO Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM


Składniki (na 3-4 porcje):

  • pół niedużej dyni Hokkaido
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 1 nieduża cukinia
  • 80 g miękkiego koziego sera w roladce
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Miąższ oczyszczonej dyni kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko kropimy oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę, smażymy dalej przez około 7 minut lub dłużej, aż cukinia i cebula będą miękkie. Dorzucamy czosnek (w razie potrzeby dolewamy oleju na patelnię), smażymy przez niespełna minutę. Dokładamy upieczone kawałki dyni, szałwię (ja część listków posiekałam a część zostawiłam w całości), przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, kropimy sokiem z cytryny. Podgrzewamy przez 2 minuty, delikatnie podrzucając zawartością patelni. Nakładamy na talerze, posypujemy kozim serem i podajemy. 
Sałatka z dynią i cukinią

Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Magdalena Kuchaja 09/11/2014 - 5:26 pm

kolejne pyszne danie, które również kusi wyglądem 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 09/11/2014 - 6:56 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Majana 09/11/2014 - 9:18 pm

Ależ pysznie wygląda ,mniam! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/11/2014 - 3:35 pm

Cukinia jak dla mnie jest troszkę bezpłciowa, ale bardzo ją lubię … bo wystarczy odrobina fantazji, ziól i innych przypraw i można z niej wyczarowac pyszne danie … u Ciebie to wersja lux:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:02 pm

Zapowiada się pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies