Zupa z pieczonej dyni i marchewki

przez Malwina



Jesień to doskonała pora, by częściej przygotowywać sycące i rozgrzewające zupy. Tym razem postanowiłam przygotować zupę z pieczonej dyni i marchewki. Smak pieczonych warzyw idealnie podkreślił kumin i wędzona papryka. Ja moją zupę posypałam posiekanym szczypiorkiem. Możecie ją także podać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami, np. uprażonymi pestkami dyni. 


ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHEWKI  

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1,2 kg miąższu dyni
  • 400 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • szczypta mielonego kardamonu
Dynię obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki (o grubości około 4-5 mm). Warzywa układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości (u mnie zajęło to 15 minut). Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek i imbir drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, czosnek i imbir przez 3-4 minuty. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy przez około 3-4 minuty. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. 

Polecam Wam także inne rozgrzewające zupy na bazie dyni lub marchewki
(zupa z dyni
(zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym
(zupa marchewkowa
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

...Aliszja ;) 16/11/2012 - 6:34 pm

Krem z dyni a do tego marchewka… ojjjj tak zawsze :)))))

Odpowiedz
Wiewióra 16/11/2012 - 6:51 pm

dynia i marchewka to idealna para zupowa na jesień 🙂

Odpowiedz
asieja 16/11/2012 - 7:11 pm

nic mi tak ostatnio nie smakuje jak domowe rozgrzewające zupy

Odpowiedz
Paulina 16/11/2012 - 7:29 pm

mmm, wspaniała:D

Odpowiedz
pasjonatka 16/11/2012 - 7:49 pm

oj tak, lubimy 😉

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 16/11/2012 - 8:13 pm

W domowej spiżarni czeka sobie jeszcze jedna piękna dynia, to może znajdzie się w takiej smacznej zupce 🙂

Odpowiedz
Goa 16/11/2012 - 9:08 pm

przepięknie się prezentuje:)

Odpowiedz
Avelina 16/11/2012 - 9:52 pm

Bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 16/11/2012 - 9:59 pm

Już mam pomysł na jutrzejszy obiad ;D

Odpowiedz
Beatrice 16/11/2012 - 10:13 pm

Super wygląda zupka 🙂

Odpowiedz
margot 17/11/2012 - 6:59 am

i marchewka i dynia i pieczenie , ta zupa musi byc boska

Odpowiedz
Majana 17/11/2012 - 8:02 am

Świetna zupa. Z pieczonej dyni robiłam i bardzo mi smakowała. 🙂
Dodatek imbiru mnie intruguje:)

Odpowiedz
Marzena 17/11/2012 - 9:45 am

Teraz fajna jest pora na takie zupy:-)Zaskakuje kolor, bo i marchewka i dynia – a kolor taki żółciutki:-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/11/2012 - 7:52 am

Takie rozgrzewające zupy są na teraz doskonałe …od razu robi się milej kiedy w brzuchu czuje się ich cudowne ciepło:) pozdrawiam:)

Odpowiedz
Maggie 18/11/2012 - 1:25 pm

Kapitalna zupa. Faktycznie musi swietnie rozgrzewac. I miseczki przeurocze…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies