Mój Połówek uwielbia zupy z dodatkiem marchewki. Ta zupka również przypadła mu do gustu, mnie z kolei zachwyciła cudowną barwą. Dzięki kilku dodatkom zupa nabrała azjatyckiego charakteru. Idealnie wkomponuje się w jesienne menu.
Razem ze mną pikantną zupę marchewkową przygotowali : Dobromiła, Siaśka, Maggie, Shinju i Bartoldzik.
PIKANTNA ZUPA Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM (TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 3-cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 1 czerwone chili
- 600 g marchewki, obranej, pokrojonej w cienkie półtalarki
- 140 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150 ml mleka kokosowego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na suchej patelni prażymy nasiona kuminu, aż zaczną wydzielać aromat. Usuwamy połowę nasion i odkładamy je do miseczki. Wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekane chili bez pestek, imbir i czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy marchewkę, bulion, mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Wsypujemy soczewicę i gotujemy dalej 10 minut, aż będzie miękka. Całość miksujemy blenderem. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozlewamy na talerze i posypujemy pozostałymi ziarnami kminu rzymskiego.
*jeśli nie przepadacie za kminem w postaci nasion, utrzyjcie go w moździerzu po podprażeniu
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
32 komentarze
Wygląda pysznie i do tego rzeczywiście uwodzi kolorem :). Ja z racji barwy również romansuję z dynią i mandarynkami :).
a u mnie dyniowa z mleczkiem ;p
Fajna zupa i prześliczna miseczka.
Musi pięknie pachnieć. Śliczna zupka.:)
cokolwiek z soczewicą biorę w ciemno. 🙂
Wygląda cudownie, a sądząc po doborze składników, w smaku musi być przepyszna.
Nigdy nie jadłam takiej zupki,ale z chęcią bym spróbowała 🙂
fajne…i przy tej już jesiennej pogodzie bardzo się taki przepis przyda:))
Może być dobra 🙂
takiej jeszcze nie jadłam, musi być wspaniała:)
Prezentuje się wspaniale …
soczewica…achhh 🙂
jeden z moich ulubionych kremów:-)robiłam ,jest pyszna
Takiej nie jadłam, muszę zrobić….pozdrawiam…
Wyglada wspaniale. A takie polaczenie juz kiedys wyprobowalam i wiem, ze jest pyszne. Mniam :))
Moj Mezczyzna z kolei nie wierzyl, ze zupa z marchewki moze byc smaczna. Troche sie zaskoczyl 🙂 Cudne zdjecia i przepyszna zupa!
A czy mogę podpatrzyć?:-) Najpierw myślałam, że to dyniowa po kolorze:-) Pomysł rewelacyjny, zwłaszcza na tę jesień:-)
Chyba wypróbuję – nie mam jednak kuminu. Nie wiesz, czym można by go zastąpić?
Asia
Asiu, kminu rzymskiego niestety niczym nie zastąpisz. Polecam zakupienie go, bo jest naprawdę rewelacyjny w smaku
Wersja z kokosowym mlekiem jak najbardziej przypadła mi do gustu. Pewnie przy powtórce otworzę puszeczkę 🙂
Pyszna, aromatyczna o pięknym kolorze!
Pyszna! w sam raz na jesienne, chłodne dni. z chęcią zrobię na obiadek 🙂
Kolor faktycznie urzeka, za to mój Połówek lubi wszystko w zupie, bo za rzadko je robię i ciągle sie o nie prosi.
Mniam!
Znam smak zupy marchewkowej, wspaniała:)
ależ ona musi mieć piękny aromat!
piękna jesienna barwa, a z imbirem musiała być super rozgrzewająca, w sam raz na pogodę za oknem 😉
Kolor ma piękny 🙂 I do tego duże bogactwo aromatów, mniam 🙂
pyszna
Hej, a czy mleko kokosowe można zastąpić zwykłym albo jogurtem naturalnym? U mnie w domu nie wszyscy przepadają za kokosem.
Karolina
Karolino, ja bym do tej zupy dodała raczej słodką śmietanę 30 %. Ale oczywiście zarówno mleko, jak i jogurt się nadadzą. Pamiętaj tylko, by jogurtu nie dodawać do gorącej zupy, ponieważ się zważy.
Ostatecznie dodałam jogurt naturalny i trochę cukru. Zupka wyszła pysznie 🙂
Karolina