Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą i mlekiem kokosowym

przez Malwina

Mój Połówek uwielbia zupy z dodatkiem marchewki. Ta zupka również przypadła mu do gustu, mnie  z kolei zachwyciła cudowną barwą. Dzięki kilku dodatkom zupa nabrała azjatyckiego charakteru. Idealnie wkomponuje się w jesienne menu. 
Razem ze mną pikantną zupę marchewkową przygotowali : Dobromiła, SiaśkaMaggie, Shinju i Bartoldzik

PIKANTNA ZUPA Z SOCZEWICĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 1 czerwone chili
  • 600 g marchewki, obranej, pokrojonej w cienkie półtalarki
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na suchej patelni prażymy nasiona kuminu, aż zaczną wydzielać aromat. Usuwamy połowę nasion i odkładamy je do miseczki. Wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekane chili bez pestek, imbir i czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy marchewkę, bulion, mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Wsypujemy soczewicę i gotujemy dalej 10 minut, aż będzie miękka. Całość miksujemy blenderem. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozlewamy na talerze i posypujemy pozostałymi ziarnami kminu rzymskiego.

*jeśli nie przepadacie za kminem w postaci nasion, utrzyjcie go w moździerzu po podprażeniu 


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Polecam także inne przepisy na zupy marchewkowe
(zupa z marchewka i imbirem (pikantna zupa marchewkowa (zupa marchewkowo pomaranczowa
32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

ula 06/10/2012 - 5:23 pm

Wygląda pysznie i do tego rzeczywiście uwodzi kolorem :). Ja z racji barwy również romansuję z dynią i mandarynkami :).

Odpowiedz
pasjonatka 06/10/2012 - 5:26 pm

a u mnie dyniowa z mleczkiem ;p

Odpowiedz
Hania-Kasia 06/10/2012 - 5:37 pm

Fajna zupa i prześliczna miseczka.

Odpowiedz
Majana 06/10/2012 - 5:41 pm

Musi pięknie pachnieć. Śliczna zupka.:)

Odpowiedz
M. 06/10/2012 - 5:52 pm

cokolwiek z soczewicą biorę w ciemno. 🙂

Odpowiedz
Droczilka 06/10/2012 - 6:00 pm

Wygląda cudownie, a sądząc po doborze składników, w smaku musi być przepyszna.

Odpowiedz
Kamciss 06/10/2012 - 6:06 pm

Nigdy nie jadłam takiej zupki,ale z chęcią bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 06/10/2012 - 6:08 pm

fajne…i przy tej już jesiennej pogodzie bardzo się taki przepis przyda:))

Odpowiedz
Kruszynka 06/10/2012 - 6:11 pm

Może być dobra 🙂

Odpowiedz
Antenka 06/10/2012 - 7:28 pm

takiej jeszcze nie jadłam, musi być wspaniała:)

Odpowiedz
anytsujx 06/10/2012 - 7:28 pm

Prezentuje się wspaniale …

Odpowiedz
Zuza 06/10/2012 - 8:01 pm

soczewica…achhh 🙂

Odpowiedz
mika 06/10/2012 - 9:26 pm

jeden z moich ulubionych kremów:-)robiłam ,jest pyszna

Odpowiedz
bastamb 06/10/2012 - 9:58 pm

Takiej nie jadłam, muszę zrobić….pozdrawiam…

Odpowiedz
majka 07/10/2012 - 5:49 am

Wyglada wspaniale. A takie polaczenie juz kiedys wyprobowalam i wiem, ze jest pyszne. Mniam :))

Odpowiedz
Maggie 07/10/2012 - 7:17 am

Moj Mezczyzna z kolei nie wierzyl, ze zupa z marchewki moze byc smaczna. Troche sie zaskoczyl 🙂 Cudne zdjecia i przepyszna zupa!

Odpowiedz
Marzena 07/10/2012 - 7:28 am

A czy mogę podpatrzyć?:-) Najpierw myślałam, że to dyniowa po kolorze:-) Pomysł rewelacyjny, zwłaszcza na tę jesień:-)

Odpowiedz
Asia i Wojtek 07/10/2012 - 7:56 am

Chyba wypróbuję – nie mam jednak kuminu. Nie wiesz, czym można by go zastąpić?
Asia

Odpowiedz
Malwina 08/10/2012 - 6:32 am

Asiu, kminu rzymskiego niestety niczym nie zastąpisz. Polecam zakupienie go, bo jest naprawdę rewelacyjny w smaku

Odpowiedz
bartoldzik 07/10/2012 - 8:39 am

Wersja z kokosowym mlekiem jak najbardziej przypadła mi do gustu. Pewnie przy powtórce otworzę puszeczkę 🙂

Odpowiedz
Kamila 07/10/2012 - 12:25 pm

Pyszna, aromatyczna o pięknym kolorze!

Odpowiedz
Beatrice 07/10/2012 - 3:48 pm

Pyszna! w sam raz na jesienne, chłodne dni. z chęcią zrobię na obiadek 🙂

Odpowiedz
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie 07/10/2012 - 5:43 pm

Kolor faktycznie urzeka, za to mój Połówek lubi wszystko w zupie, bo za rzadko je robię i ciągle sie o nie prosi.

Odpowiedz
Zielaczek 07/10/2012 - 6:08 pm

Mniam!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 07/10/2012 - 6:55 pm

Znam smak zupy marchewkowej, wspaniała:)

Odpowiedz
Kaś 07/10/2012 - 9:56 pm

ależ ona musi mieć piękny aromat!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/10/2012 - 8:08 pm

piękna jesienna barwa, a z imbirem musiała być super rozgrzewająca, w sam raz na pogodę za oknem 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 09/10/2012 - 11:00 am

Kolor ma piękny 🙂 I do tego duże bogactwo aromatów, mniam 🙂

Odpowiedz
Monar Marianówek Volunteering Project 01/03/2013 - 12:36 pm

pyszna

Odpowiedz
Anonimowy 24/10/2014 - 6:22 am

Hej, a czy mleko kokosowe można zastąpić zwykłym albo jogurtem naturalnym? U mnie w domu nie wszyscy przepadają za kokosem.
Karolina

Odpowiedz
Malwina 24/10/2014 - 7:25 am

Karolino, ja bym do tej zupy dodała raczej słodką śmietanę 30 %. Ale oczywiście zarówno mleko, jak i jogurt się nadadzą. Pamiętaj tylko, by jogurtu nie dodawać do gorącej zupy, ponieważ się zważy.

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2014 - 2:55 pm

Ostatecznie dodałam jogurt naturalny i trochę cukru. Zupka wyszła pysznie 🙂
Karolina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies