Pikantna zupa krem z dyni

przez Malwina

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Gdy za oknem zimno i szaro, warto skusić się na odrobinę koloroterapii na talerzu i przygotować sobie pikantną zupę dyniową. Możecie podać ją z grzankami lub tak jak ja upiec paluszki grissini. Razem ze mną w dyniowe szaleństwo w kuchni wpadli: Dobromiła, Lejdi, ShinjuMirabelka, Mopsik, SiaśkaTomek i Bartoldzik

Przepis dodaję do akcji Bei- Festiwal dyni 2012.

PIKANTNA ZUPA KREM Z DYNI

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 800 g dyni*
  • 2 szalotki, posiekane w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do posypania- uprażone pestki dyni
  • do podania- paluszki grissini
Dynię obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion. Miąższ kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotki, czosnek, chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy mieszając przez 30 sekund. Wlewamy gorący bulion, dodajemy dynię. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy pestkami. Podajemy z paluszkami grissini.

*zupa nie jest zbyt gęsta, jeśli chcecie uzyskać gęstszą zupę wówczas użyjcie większej ilości dyni, około 1,4 kg

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Polecam także inne rozgrzewające zupy
(zupa fasolowo-porowa (zupa marchewkowa z soczewica (zupa z pieczonej marchewki i papryki
22 komentarze
0

22 komentarze

Mirabelka 29/10/2012 - 6:05 pm

Talerz mocno doprawionej dyniowej to coś stworzonego na taką pogodę 🙂 U mnie też była zupa dyniowa dziś na obiad 😉

Odpowiedz
mopswkuchni 29/10/2012 - 6:10 pm

Koloroterapia – świetne słowo! Taka słoneczna zupa na pewno rozświetli każdy pochmurny i mglisty jesienny dzień!

Odpowiedz
Zuza 29/10/2012 - 6:32 pm

poproszę taki mały talerzyk…. 😉 mniam

Odpowiedz
shinju 29/10/2012 - 6:34 pm

Zupa z dyni to zawsze dobry pomysł 🙂

Odpowiedz
Kamila 29/10/2012 - 7:33 pm

Pyszna, aromatyczna, marzenie!

Odpowiedz
Beatrice 29/10/2012 - 7:37 pm

Krem z dyni idealny na chodne dni. a podawane z grissini.. absolutna rewelacja 🙂

Odpowiedz
Dusia 29/10/2012 - 8:04 pm

to się trochę wpasowałam do Was nic nie wiedząc 🙂 chilli idealnie podkreśla smak dyni 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 29/10/2012 - 8:29 pm

W sam raz na taką pogodę jaką nam zaserwowała jesień za oknem… Albo raczej zima 😉

Odpowiedz
Madame Edith 29/10/2012 - 9:24 pm

Malwinko,

Z kolendrą i chili zupy dyniowej jeszcze nie robiłam. Musi smakować bardzo interesująco!

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Magdalena M 29/10/2012 - 10:03 pm

Pyszna:)
Ostatnio też często dyniową gotowałam;p

Odpowiedz
Majana 30/10/2012 - 5:47 am

Jak zawze pysznie u Ciebie. I kolory piękne 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Ola 30/10/2012 - 5:59 am

wspaniały efekt wspólnego gotowania 🙂

Odpowiedz
kasia1977 30/10/2012 - 8:04 am

Az wstyd sie przyznac, ale sen dyniowy w pelni, a u nas jeszcze zupy nie bylo! 🙂 Ja tez lubie takie przynajmniej lekko pikantne, bo dynia sama w sobie jest mdla.

Dziekuje za kolejne kucharzenie!

Odpowiedz
Antenka 30/10/2012 - 8:22 am

mmmmm świetny przepis, zupka zachęca do zjedzenia!:)
pycha:D

Odpowiedz
A menu please! 30/10/2012 - 9:10 am

Też zrobimy!

Odpowiedz
Aga 31/10/2012 - 8:50 am

Dopiero w tym roku odkryłam ile możliwości kryje dynia, uwielbiam kremy:)

Odpowiedz
JustInka 31/10/2012 - 10:47 am

Od momentu kiedy po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni od razu się w niej zakochałam. Teraz tylko muszę do niej zrobić domowej roboty grissini 🙂

Odpowiedz
Bon Appétit 31/10/2012 - 11:08 am

Zupy z dyni to moje tegoroczne uzależnienie!Próbowałam ich na różne sposoby i ciągle mi mało. Na razie przystopowałam z gotowaniem, ale z chęcią patrzę na dokonania innych w tej dziedzinie 🙂 Bardzo mi się podoba Twoja pikantna wersja! Właśnie takie najbardziej mi smakują!

Odpowiedz
Tomek gotuje 01/11/2012 - 1:56 pm

Pikantna zupa z dyni to idealne danie na ostatnią kiepską pogodę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2013 - 11:17 am

Fantastyczna!!! Dorzuciłam jeszcze curry i kurkumę! Jest idealna! Pozdrawiam i dzięki za inspirację 🙂 Mil

Odpowiedz
Malwina 04/10/2013 - 11:27 am

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
jagacicha 26/11/2014 - 9:42 pm

Zgadzam się z poprzedniczką! Zupa jest idealna! Nie sądziłam, że dynia kryje w sobie takie możliwości. Zajadałam się nią przez dwa dni i chętnie zjadłabym jeszcze 🙂 PYCHOTA!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies