Peperonata

przez Malwina
Peperonata przepis

Lato to idealny czas, by przygotować peperonatę. Osobiście uwielbiam tę potrawę i gotuję niezwykle często. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli tylko lubicie paprykę, przygotujcie ją koniecznie.

Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate 2013.

Przystawka z papryki

PEPERONATA 
(WŁOCHY)

Zielona Środa #10

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 papryki (1 kg), oczyszczone i pokrojone w paski
  • 2 cebule, posiekane w piórka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy aż zmięknie i się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę. Wrzucamy papryki, smażymy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i oregano. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, aż papryka zmięknie a większość płynu odparuje (ja w początkowej fazie przykrywam patelnię pokrywką, pod koniec ją zdejmuję, aby odparować nadmiar płynu). Pod koniec dodajemy ocet winny i balsamiczny, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Całość mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.

Włoska peperonata przepis

Peperonata

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

AZgotuj! 14/08/2013 - 8:16 am

Robię , robię i rybę sobie do niej uparuję:)

Odpowiedz
Ania - CoolinarniePL 14/08/2013 - 8:24 am

Wygląda apetycznie, ostatnio mam pociąg do takich smaków.

Odpowiedz
Kamila 14/08/2013 - 8:26 am

Idealne danie na letni posiłek, pełne słońca!

Odpowiedz
Martynosia 14/08/2013 - 9:17 am

Wyglada fantastycznie! to takie podobne nieco do leczo?

Odpowiedz
Malwina 14/08/2013 - 9:19 am

W smaku jest inna, nie ma sosu, płyn jest mocno zredukowany.

Odpowiedz
KasiaWeganka 14/08/2013 - 12:09 pm

w tym roku bardzo się rozsmakowałam w papryce, musze sobie zrobić takie danie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/08/2013 - 2:30 pm

pyszne! uwielbiam peperonatę 🙂

Odpowiedz
grazyna 14/08/2013 - 2:38 pm

Kupiłam dziś na targu sporo papryki, zrobię sobie 1 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 14/08/2013 - 6:48 pm

Jeszcze nie robiłam, pora spróbować. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/08/2013 - 7:18 am

Pocieklo mi!
A te zolte pomidory przecudne.

Odpowiedz
Anonimowy 24/08/2013 - 5:23 pm

strasznie mnie od tego żołądek rozbolał 🙁

Odpowiedz
Malwina 25/08/2013 - 9:55 am

Może masz problemy z trzustką?

Odpowiedz
Unknown 25/08/2013 - 6:28 am

Hmmm a dałoby radę pozamykać to w słoiki na zimę ? 😉

Odpowiedz
Unknown 25/08/2013 - 6:29 am

Hmmm a można by to w słoiki na zimę zapakować i zapasteryzować ?

Odpowiedz
Malwina 25/08/2013 - 9:55 am

Owszem, ale należałoby zwiększyć ilość dodanych pomidorów, aby powstała większa ilość sosu.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/08/2013 - 6:41 pm

Nie znam tej potrawy, ale wygląda niezwykle apetycznie:) buziaczki

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2014 - 11:38 am

witam! mam pytanie, czy paprykę mogę obrać jakoś nie trawię jej po uduszeniu, skórki odchodzą od miąższu ?rysiaa

Odpowiedz
Malwina 11/06/2014 - 11:46 am

Rysiaa, widzę, że masz podobnie, jak moja Mama. Paprykę możesz wcześniej opalić palnikiem i obrać lub zrobić to przy pomocy ostrej obieraczki do warzyw.

Odpowiedz
Łucja 04/08/2014 - 8:52 pm

Nigdy nie robiłam a smaki do mnie przemawiają 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2014 - 5:18 pm

Super danie, postanowiłam zrobić podobne, wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Wiedźma Emilia 24/12/2015 - 3:34 pm

Z czym najlepiej byłoby to serwować?

Odpowiedz
Malwina 26/12/2015 - 9:21 pm

Na opieczonych kromkach pieczywa lub z dodatkiem mięs, np. grillowanym kurczakiem, stekiem wołowym, pieczoną wieprzowiną.

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2017 - 7:15 am

Zrobiłam u siebie korzystając głównie z Twojego przepisu. Wyszła pysznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies