Tarta jabłkowa z cynamonową kruszonką i karmelkami

przez Malwina

Jesienią najchętniej piekę ciasta z dodatkiem jabłek. Dzisiejsza tarta okazała się bardzo smacznym pomysłem. Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonową kruszoną smakuje doskonale. Do ciasta wykorzystałam twarde karmelki, które zakupiłam jakiś czas temu. Po upieczeniu nie twardnieją całkowicie a w cieście pozostają kawałki ciągnącego się karmelu. 

TARTA JABŁKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ I KARMELKAMI

Składniki (na formę 25 cm):
[przepis własny]

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 2 duże jabłka
  • 8 twardych karmelków
  • kruszonka cynamonowo-imbirowa: 100 g mąki, 60 g masła, 60 g drobnego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta kardamonu (wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy między palcami, aż do powstania kruszonki)
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto dodając 2-3 łyżki wody, by ciasto było gładkie i nie kruszyło się. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut lub dłużej. Formę do tarty lekko natłuszczamy masłem. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (ciasto możemy też obciążyć stawiając na nim dwie kokilki lub kładąc papier do pieczenia wysypany fasolą). 
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry. Kropimy je sokiem z cytryny (możemy je dodatkowo wymieszać ze skórką otartą z cytryny). Na podpieczonym spodzie układamy jabłka w okrąg (możemy je lekko posypać cukrem). Karmelki siekamy, posypujemy nimi tartę. Całość obficie posypujemy kruszonką i pieczemy dalej przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.

Wielbicielom słodkich wypieków z dodatkiem jabłek polecam także:
 
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

AnnaA-G 17/11/2012 - 5:31 pm

mniam…:):) pychota:)

Odpowiedz
Magdalena M 17/11/2012 - 5:44 pm

Wspaniała, idealna na jesień:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 17/11/2012 - 5:54 pm

tez mi wpadło do głowy ostatnio, żeby do ciasta włożyc karmelki 🙂

Odpowiedz
Anulla 17/11/2012 - 6:20 pm

to musi smakować bosko!:)

Odpowiedz
Aciri 17/11/2012 - 6:55 pm

Pomysł z karmelkami rewelacyjny!

Odpowiedz
Majana 17/11/2012 - 7:59 pm

Mniam, bardzo fajna i smaczna tarta. Cynamon i jabłka – to jest to co lubię:)

Odpowiedz
Szpinakożerca 17/11/2012 - 8:10 pm

uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem – mogłabym całą jesień jeść tylko takie ciasta 🙂 przepyszne zdjęcia

Odpowiedz
Kamciss 17/11/2012 - 9:09 pm

Takie lubię najbardziej, super! 🙂

Odpowiedz
Antenka 17/11/2012 - 9:21 pm

mamo jaka piękna:)
obśliniłam monitor:D pysznie wygląda!

Odpowiedz
Nemi 17/11/2012 - 10:03 pm

Apetyczne zdjęcia;)

Odpowiedz
teenager ;) 18/11/2012 - 7:29 am

mniam , tarta wprost idealna , pyszne smaki !

Odpowiedz
Wiewióra 18/11/2012 - 9:48 am

cudowny pomysł na ciasto jesienne 🙂 karmelki i jabłka to moje ukochane połączenie 🙂

Odpowiedz
Beatrice 18/11/2012 - 10:42 am

Super wygląda! aż chce się od razu zjeść!

Odpowiedz
Maggie 18/11/2012 - 1:18 pm

Ciekawy pomysl z tymi karmelkami!

Odpowiedz
Patyska 18/11/2012 - 2:10 pm

Świetne! Czy to karmelki z lidlowskiego tygodnia brytyjskiego?

Odpowiedz
Malwina 18/11/2012 - 2:20 pm

Dokładnie:) Zachowują świetną konsystencję po upieczeniu.

Odpowiedz
pasjonatka 18/11/2012 - 3:44 pm

akurat dla mnie na weekend 😉

Odpowiedz
Paulina 18/11/2012 - 3:46 pm

uwielbiam takie tarty:D

Odpowiedz
MałgosiaZ 18/11/2012 - 3:50 pm

jest smakowita:) zapraszam Cie do udziału w Weekendowej…tam też propozycja z jabłkami 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 18/11/2012 - 4:09 pm

Super pomysł 🙂

Odpowiedz
Kaś 18/11/2012 - 5:45 pm

ja również jesienią piekę najchętniej ciasta z jabłkami
a wizja ciągnących się karmelków niepokojąco działa na moją wyobraźnię 🙂

Odpowiedz
gin 21/11/2012 - 9:00 pm

Dodatek karmelków mnie oczarował 🙂

Odpowiedz
magducha 29/12/2012 - 7:45 pm

Pyszota. Piekłam ją podczas ostatniej wizyty w domu i już rodzice zaklepali powtórkę przy następnej wizycie 😉

Odpowiedz
Malwina 31/12/2012 - 1:39 pm

Miło mi słyszeć, że przypadła Wam do gustu:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies