Jesienią najchętniej piekę ciasta z dodatkiem jabłek. Dzisiejsza tarta okazała się bardzo smacznym pomysłem. Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonową kruszoną smakuje doskonale. Do ciasta wykorzystałam twarde karmelki, które zakupiłam jakiś czas temu. Po upieczeniu nie twardnieją całkowicie a w cieście pozostają kawałki ciągnącego się karmelu.
TARTA JABŁKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ I KARMELKAMI
Składniki (na formę 25 cm):
[przepis własny]
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 2 duże jabłka
- 8 twardych karmelków
- kruszonka cynamonowo-imbirowa: 100 g mąki, 60 g masła, 60 g drobnego cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta kardamonu (wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy między palcami, aż do powstania kruszonki)
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto dodając 2-3 łyżki wody, by ciasto było gładkie i nie kruszyło się. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut lub dłużej. Formę do tarty lekko natłuszczamy masłem. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (ciasto możemy też obciążyć stawiając na nim dwie kokilki lub kładąc papier do pieczenia wysypany fasolą).
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry. Kropimy je sokiem z cytryny (możemy je dodatkowo wymieszać ze skórką otartą z cytryny). Na podpieczonym spodzie układamy jabłka w okrąg (możemy je lekko posypać cukrem). Karmelki siekamy, posypujemy nimi tartę. Całość obficie posypujemy kruszonką i pieczemy dalej przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.
Wielbicielom słodkich wypieków z dodatkiem jabłek polecam także:
24 komentarze
mniam…:):) pychota:)
Wspaniała, idealna na jesień:)
tez mi wpadło do głowy ostatnio, żeby do ciasta włożyc karmelki 🙂
to musi smakować bosko!:)
Pomysł z karmelkami rewelacyjny!
Mniam, bardzo fajna i smaczna tarta. Cynamon i jabłka – to jest to co lubię:)
uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem – mogłabym całą jesień jeść tylko takie ciasta 🙂 przepyszne zdjęcia
Takie lubię najbardziej, super! 🙂
mamo jaka piękna:)
obśliniłam monitor:D pysznie wygląda!
Apetyczne zdjęcia;)
mniam , tarta wprost idealna , pyszne smaki !
cudowny pomysł na ciasto jesienne 🙂 karmelki i jabłka to moje ukochane połączenie 🙂
Super wygląda! aż chce się od razu zjeść!
Ciekawy pomysl z tymi karmelkami!
Świetne! Czy to karmelki z lidlowskiego tygodnia brytyjskiego?
Dokładnie:) Zachowują świetną konsystencję po upieczeniu.
akurat dla mnie na weekend 😉
uwielbiam takie tarty:D
jest smakowita:) zapraszam Cie do udziału w Weekendowej…tam też propozycja z jabłkami 🙂
Super pomysł 🙂
ja również jesienią piekę najchętniej ciasta z jabłkami
a wizja ciągnących się karmelków niepokojąco działa na moją wyobraźnię 🙂
Dodatek karmelków mnie oczarował 🙂
Pyszota. Piekłam ją podczas ostatniej wizyty w domu i już rodzice zaklepali powtórkę przy następnej wizycie 😉
Miło mi słyszeć, że przypadła Wam do gustu:)