Placki z cukinii z dipem jogurtowym

przez Malwina

Dziś obiad w letnim stylu- lekkie placuszki z cukinii z dipem jogurtowym. Z racji, iż Babcia ostatnio obdarowywuje mnie sporą ilością tego pysznego warzywa, robiłam je już kilkakrotnie. Początkowo sceptycznie nastawiony był do nich W., który za cukinią nie przepada, nie jest też fanem warzywnych placuszków. Mimo tego, danie bardzo mu posmakowało, dlatego też chętnie do niego wracamy. 

Przepis dodaję do akcji Edith- Cukinia 2011, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

PLACUSZKI Z CUKINII (GRECJA)

Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchni grecka]

  • 750 g cukinii
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • pół szklanki mąki (75 g)
  • 3 lekko ubite jajka
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię myjemy, trzemy na tarce. Ja połowę starłam na małych oczkach, drugą połowę na większych. Odstawiamy na kilka minut i odsączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy mąkę, jajka, cebulę, czosnek, zioła i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Ja przy drugiej partii musiałam dosypać dodatkową mąkę, ponieważ cukinia puściła więcej soku. Podajemy z dipem jogurtowym. 

Czas przygotowania: 15 minut

DIP JOGURTOWY

Składniki:

  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mały pozbawiony nasion ogórek, starty na tarce o grubych oczkach
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

Anonimowy 26/09/2011 - 4:34 pm

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki i jestem ogromną fanką cukinii – przepis w sam raz dla mnie! 🙂

Odpowiedz
Majana 26/09/2011 - 4:43 pm

Maja taki śliczny kolor! Muszą smakować świetnie, a ja lubię cukinie:)

Odpowiedz
Kasia 26/09/2011 - 5:44 pm

odkąd rozpoczęły się wakacje i sezon na cukinię, planuję takie usmażyć 🙂 przecież to taka smaczna propozycja!

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2011 - 5:45 pm

uwielbiam wszystko co zawiera cukinie:)

Odpowiedz
Gosia 26/09/2011 - 6:32 pm

Pyszne. Smakowicie wyglądają, takie zieloniutkie:-)I ten dip jogurtowy…Pychota:-)

Odpowiedz
ozzie 26/09/2011 - 6:38 pm

nie moge zrozumieć jak to się mogło stać że do tej pory jeszcze nie zrobiłam takich placuszków

Odpowiedz
magda k. 26/09/2011 - 7:05 pm

fantastyczne danie 🙂 muszę zrobić koniecznie

Odpowiedz
aga 26/09/2011 - 7:09 pm

cukiniowe placuszki sa naprawde smakowite, u Ciebie wygladaja super:)

Odpowiedz
Tyna 26/09/2011 - 7:50 pm

Ostatnio bardzo polubiłam cukinię, ale placków jeszcze nie robiłam:) apetyczne:)

Odpowiedz
ana 26/09/2011 - 7:57 pm

Za takie placuszki bez wahania oddałabym wszelkie mięsiwa 🙂

Odpowiedz
Duś 26/09/2011 - 8:03 pm

bardzo lubię te placuszki:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 26/09/2011 - 8:04 pm

Mniam, ale apetycznie zieloniutkie! Zatęskniłam za placuszkami z cukinii.

Odpowiedz
Doctor 27/09/2011 - 4:16 am

Takie plecki to ja uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
bastamb 27/09/2011 - 6:06 am

Ale smakołyki, lubie cukinie a Twój przepis świetny….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Grażyna 27/09/2011 - 6:15 am

Wyglądają wspaniale. Zawsze się zabieram do tych placków i zawsze mi nie po drodze. Muszę koniecznie je zrobić bo sezon się skończy 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 27/09/2011 - 6:20 am

Nigdy nie robiłam placuszków z cukinii, chyba czas najwyższy, bo Twoje rewelacyjnie się prezentuja 🙂

Odpowiedz
vanilla 27/09/2011 - 9:21 am

juz jesienne, nadal lekkie, na te piekne sloneczne dni. a babci z takimi skarbami, to chyba musze pozazdroscic…

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 27/09/2011 - 9:22 am

Placuszki z cukinii są przepyszne! Podoba mi się połączenie ich z jogurtowym dipem 🙂

Odpowiedz
wilczyca-Aga 27/09/2011 - 9:48 am

cukinia delikatna w smaku…bardzo lubię takie placuchy i do tego z dipkiem. Mniam

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2011 - 11:27 am

Fantastyczne! Muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
Justyś 27/09/2011 - 12:48 pm

Uwielbiam placki z cukinii! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/09/2011 - 4:37 pm

Wyglądają wspaniale …Malwi narobiłaś mi smaka:)

Odpowiedz
Meg 28/09/2011 - 1:24 pm

…mam dwie cukinie i już wiem co z nich zrobię. Zatem dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Beti 28/09/2011 - 9:59 pm

ja również uwielbiam warzywne placuszki! z dipem muszą smakować wybornie! mimo, że jestem najedzona, wcisnęłabym parę w siebie 🙂 chyba odzyskuję formę…

Odpowiedz
Pauli 01/10/2011 - 8:51 am

I własnie takiego przepisu szukała, bo chcę takie placuszki zrobić synkowi. Mam nadzieję, że nie będzie grymasił i je zje bo to świetny sposób na przemycenie mu warzyw 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:43 pm

Pyszności u Ciebie jak zwykle..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Ekipa 13/07/2012 - 4:56 pm

Długo zwlekaliśmy ze zrobieniem placków z cukinii, w końcu się zdecydowaliśmy. Skorzystaliśmy z Twojego przepisu i wyszły bardzo dobre 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/08/2012 - 12:31 pm

Własnie zrobiłam i placuszki i dip – coś pysznego! 🙂

Jotka.

Odpowiedz
Malwina 11/08/2012 - 6:20 am

Bardzo mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 11:49 am

Zrobiłam te placki dziś na obiad. Bardzo proste wykonanie, w smaku interesujące, mocno cukiniowe, idealne dla wielbicieli tego warzywa. Polecam!

Odpowiedz
Malwina 19/07/2013 - 12:19 pm

Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Koralina 03/10/2013 - 6:09 pm

Robię jutro 🙂 Bardziej w jesiennych klimatach, sos do tego rozgrzewający i pikantny zrobię, ale sam pomysł na placki bardzo mi się podoba 🙂 Pochwalę się wynikami 🙂

Odpowiedz
Koralina 04/10/2013 - 7:08 pm

MAM! Zrobiłam z mąką jaglaną i wyszły, bo to w sumie jajo się ładnie ścina, mąka to dodatek 🙂 Polecam wszem i wobec 🙂 http://quchniawege.blogspot.com/2013/10/bezglutenowe-placki-z-cukinii.html

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2015 - 11:13 am

Pyszne są 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies