Dziś obiad w letnim stylu- lekkie placuszki z cukinii z dipem jogurtowym. Z racji, iż Babcia ostatnio obdarowywuje mnie sporą ilością tego pysznego warzywa, robiłam je już kilkakrotnie. Początkowo sceptycznie nastawiony był do nich W., który za cukinią nie przepada, nie jest też fanem warzywnych placuszków. Mimo tego, danie bardzo mu posmakowało, dlatego też chętnie do niego wracamy.
Przepis dodaję do akcji Edith- Cukinia 2011, akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni.
PLACUSZKI Z CUKINII (GRECJA)
Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchni grecka]
- 750 g cukinii
- 1 cebula, drobno posiekana
- pół szklanki mąki (75 g)
- 3 lekko ubite jajka
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Cukinię myjemy, trzemy na tarce. Ja połowę starłam na małych oczkach, drugą połowę na większych. Odstawiamy na kilka minut i odsączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy mąkę, jajka, cebulę, czosnek, zioła i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Ja przy drugiej partii musiałam dosypać dodatkową mąkę, ponieważ cukinia puściła więcej soku. Podajemy z dipem jogurtowym.
Czas przygotowania: 15 minut
DIP JOGURTOWY
Składniki:
- 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 mały pozbawiony nasion ogórek, starty na tarce o grubych oczkach
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
34 komentarze
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki i jestem ogromną fanką cukinii – przepis w sam raz dla mnie! 🙂
Maja taki śliczny kolor! Muszą smakować świetnie, a ja lubię cukinie:)
odkąd rozpoczęły się wakacje i sezon na cukinię, planuję takie usmażyć 🙂 przecież to taka smaczna propozycja!
uwielbiam wszystko co zawiera cukinie:)
Pyszne. Smakowicie wyglądają, takie zieloniutkie:-)I ten dip jogurtowy…Pychota:-)
nie moge zrozumieć jak to się mogło stać że do tej pory jeszcze nie zrobiłam takich placuszków
fantastyczne danie 🙂 muszę zrobić koniecznie
cukiniowe placuszki sa naprawde smakowite, u Ciebie wygladaja super:)
Ostatnio bardzo polubiłam cukinię, ale placków jeszcze nie robiłam:) apetyczne:)
Za takie placuszki bez wahania oddałabym wszelkie mięsiwa 🙂
bardzo lubię te placuszki:)
Mniam, ale apetycznie zieloniutkie! Zatęskniłam za placuszkami z cukinii.
Takie plecki to ja uwielbiam! 🙂
Ale smakołyki, lubie cukinie a Twój przepis świetny….pozdrawiam Malwinko…
Wyglądają wspaniale. Zawsze się zabieram do tych placków i zawsze mi nie po drodze. Muszę koniecznie je zrobić bo sezon się skończy 🙂
Nigdy nie robiłam placuszków z cukinii, chyba czas najwyższy, bo Twoje rewelacyjnie się prezentuja 🙂
juz jesienne, nadal lekkie, na te piekne sloneczne dni. a babci z takimi skarbami, to chyba musze pozazdroscic…
Placuszki z cukinii są przepyszne! Podoba mi się połączenie ich z jogurtowym dipem 🙂
cukinia delikatna w smaku…bardzo lubię takie placuchy i do tego z dipkiem. Mniam
Fantastyczne! Muszę zrobić 🙂
Uwielbiam placki z cukinii! 🙂
Wyglądają wspaniale …Malwi narobiłaś mi smaka:)
…mam dwie cukinie i już wiem co z nich zrobię. Zatem dziękuję za przepis 🙂
ja również uwielbiam warzywne placuszki! z dipem muszą smakować wybornie! mimo, że jestem najedzona, wcisnęłabym parę w siebie 🙂 chyba odzyskuję formę…
I własnie takiego przepisu szukała, bo chcę takie placuszki zrobić synkowi. Mam nadzieję, że nie będzie grymasił i je zje bo to świetny sposób na przemycenie mu warzyw 🙂
Pyszności u Ciebie jak zwykle..
http://www.przysmakiewy.pl
Długo zwlekaliśmy ze zrobieniem placków z cukinii, w końcu się zdecydowaliśmy. Skorzystaliśmy z Twojego przepisu i wyszły bardzo dobre 🙂
Własnie zrobiłam i placuszki i dip – coś pysznego! 🙂
Jotka.
Bardzo mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu;)
Zrobiłam te placki dziś na obiad. Bardzo proste wykonanie, w smaku interesujące, mocno cukiniowe, idealne dla wielbicieli tego warzywa. Polecam!
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂
Robię jutro 🙂 Bardziej w jesiennych klimatach, sos do tego rozgrzewający i pikantny zrobię, ale sam pomysł na placki bardzo mi się podoba 🙂 Pochwalę się wynikami 🙂
MAM! Zrobiłam z mąką jaglaną i wyszły, bo to w sumie jajo się ładnie ścina, mąka to dodatek 🙂 Polecam wszem i wobec 🙂 http://quchniawege.blogspot.com/2013/10/bezglutenowe-placki-z-cukinii.html
Pyszne są 🙂 Pozdrawiam