Placuszki dyniowe na słodko

przez Malwina
Placuszki z dyni
Placuszki dyniowe na słodko
Po dość długiej przerwie wracam do Was z cyklem naleśnikowym. Mamy jesień, wszędzie królują piękne dynie, dlatego postanowiłam przygotować placuszki, które kojarzą mi się z USA, a mianowicie dyniowe pancakes. Bazą do nich jest pomarańczowe puree warzywne, które nadaje im ładnej barwy. Puree najlepiej przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Możecie je też zamrozić lub włożyć do słoików.

Placuszki są puszyste, delikatne i lekko wilgotne w środku. Mają świetny zapach za sprawą dodatku domowej przyprawy do dyni. W smaku są lekko pikantne z dominującą nutą cynamonu. Dyniowe pancakes najlepiej podawać z miodem lub syropem klonowym oraz ulubionymi orzechami. Ja postawiłam na orzechy pekan, które także kojarzą mi się z kuchnią Stanów Zjednoczonych.
Placuszki z dyni

DYNIOWE PANCAKES
Z naleśnikiem dookoła świata #20
Śniadanie Mistrzów #222
1 porcja placków na erytrolu ma 366 kcal (14 B, 49 W, 12 T)


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mąki pszennej (145 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki erytrolu (lub cukru), ewentualnie więcej do smaku
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka (2%)
  • pół szklanki puree z dyni* (130 g)
  • pół łyżeczki przyprawy do dyni
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • do podania: miód lub syrop klonowy, ulubione orzechy
Przygotowanie:
W misce umieszczamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko, mleko, puree z dyni oraz przyprawę do dyni. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki dyniowe podajemy z dodatkiem miodu lub syropu klonowego oraz ulubionych orzechów.
*w przypadku bardzo gęstego puree do ciasta należy dodać odrobinę więcej mleka

Placuszki na musie z dyni
Placuszki dyniowe na słodko
Czas przygotowania: 20 minut.
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Magda C. 16/10/2014 - 9:13 am

Świetne placuszki 🙂

Odpowiedz
whiness 16/10/2014 - 10:35 am

Najlepsze jesienne placuszki! Powtarzane do (nie)znudzenia 🙂 Z tymi pekanami muszą jeszcze lepiej smakować.

Odpowiedz
teenager ;) 16/10/2014 - 2:35 pm

pięknie się prezentują! takim dyniowym placuszkom nie można się oprzeć, najlepsze jesienią! 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 16/10/2014 - 4:00 pm

jestem wielką fanką dyni, więc na pewno by mi zasmakowały! a podane z orzechami tym bardziej 🙂

Odpowiedz
Antenka 16/10/2014 - 5:08 pm

biorę w ciemno, bo kocham wszystko co dyniowe:D

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 17/10/2014 - 7:35 am

Bardzo apetyczne placuszki! A ja wróciłam dziś z bazarku z 3 dyniami hokkaido:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/10/2014 - 5:38 pm

Uwielbiam placuszki z dynią, może jutro wypróbuję Twój przepis na śniadanie:) buziaki

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:12 am

Uwielbiam takie placuszki. Mega smaczne i aromatyczne. A mój tata nawet się nie orientuje, że tam jest dynia 😀

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:50 pm

Musze przetestować ten przepis. W końcu jest sezon na dynię a u mnie tylko zupa w kółko z dyni 🙂

Odpowiedz
klaudyna148 22/10/2014 - 6:08 am

Uroczo wyglądają, tak tylko dostanę dynię wypróbuję ten przepis.

Odpowiedz
Puszek 22/10/2014 - 7:41 pm

pyszne placuszki ,nawet pecany zakupilłam ,pierwszy raz probowałam

Odpowiedz
Anonimowy 03/12/2014 - 7:02 am

Dzięki Tobie włączyłam dynię do mojej diety 😀 myślisz, że jest szansa na to, że placuszki wyjdą na mące żytniej?
Kaja

Odpowiedz
Malwina 03/12/2014 - 2:23 pm

Wyjść oczywiście wyjdą. Być może trzeba będzie dodać do nich odrobinę więcej mleka. Robiłam je na mące pszennej pełnoziarnistej i były ok.

Odpowiedz
zosiasamosia 24/12/2014 - 4:14 am

Bardzo dobre placki. Dziś będą po raz drugi na śniadanie.

Odpowiedz
Oksana 11/11/2015 - 6:56 pm

Potwierdzam, że dobre! Dziekuję za przepis. Nie jestem kucharką z zamiłowania, ale lubię dynię. Świetny pomysł, by zrobić puree z pieczonej dyni na zapas. Trochę zjadłam tak, bardzo smaczne nawet bez cukru! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2015 - 12:44 pm

Obledne,zrobiłam na urodzinowe śniadanie 😉

Odpowiedz
Mama 12/02/2016 - 2:09 pm

Świetny przepis! Pancakes pyszne! Rodzinnie pożarte z prażonymi jabłkami 🙂

Odpowiedz
Agata 15/10/2019 - 10:32 pm

A z mąką gryczaną , owsianą lub ryżową ewentualnie jeszcze z ciecierzycy? Da radę taka mąka?

Odpowiedz
Malwina 16/10/2019 - 6:02 am

Proszę spróbować z owsianą. Być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej płynu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies