Dynia to warzywo o wielu zastosowaniach w kuchni. Można ją jeść na surowo, piec, smażyć, dusić, gotować na parze. Mnie najbardziej smakuje dynia upieczona. Najczęściej sięgam po takie odmiany jak Muscat, Butternut (dynia piżmowa) czy Hokkaido. Kupicie je jesienią w prawie każdym supermarkecie. Są o wiele smaczniejsze, aniżeli dynia zwyczajna, mają też bardziej delikatny i gładki miąższ (dynia zwyczajna jest dość włóknista).
Z czym dobrze komponuje się dynia? Lubi towarzystwo imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryczki chili, rozmarynu i szałwii. W sałatkach dobrze łączyć ją z wyrazistymi w smaku serami, np. serem kozim, pleśniowym (np. lazur, gorgonzola), serem feta. Lubi też dodatek wieprzowiny, czy to w gulaszu, czy w postaci chrupiących kawałków boczku.
Poniżej znajdziecie moje sprawdzone przepisy z dyni. Przygodę z tym warzywem polecam zacząć od wpisów: Jak obrać dynię, jak upiec dynię i jak zrobić puree z dyni.
Jak obrać dynię |
Jak piec dynię |
Kopytka dyniowe |
Chili z wołowiną i dynią |
Sałatka z soczewicą |
Racuchy dyniowe |
Dynia pieczona z serem |
Jabłka w cieście dyniowym |
Pęczak z dynią i szałwią |
Pilaw z dynią i jarmużem |
Sałatka z dynią i serem |
Sałatka z dynią i burakiem |
Bulgur z dynią i kozim serem |
Kurczak z dynią |
1 komentarz
Ale tu dyniowo!♥