Omlet biszkoptowy

przez Malwina
Omlet biszkoptowy na słodko
Omlet biszkoptowy

 

Omlet biszkoptowy na słodko to jedno ze smaczniejszych śniadań. Jest prosty w przygotowaniu, wymaga jednak odrobinę wprawy i przede wszystkim solidnej patelni, do której nic nie przywiera. Moje pierwsze przygody z omletem biszkoptowym kończyły się zazwyczaj porażką. Patrząc z perspektywy czasu, wcale się temu nie dziwię. Miałam wówczas dość kiepską patelnię i sztuką było usmażenie na niej jajecznicy, co dopiero omletu.

Samo przygotowanie omletu zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Wystarczy ubić białka z cukrem, wymieszać je z żółtkami i mąką a następnie masę biszkoptową wylać na patelnię. Zajmuje  to mniej niż 15 minut. Kiedy omlet się smaży, wyciągamy z kuchennych szafek ulubione dodatki. Może to być cukier puder, zamknięte w słoiczkach letnie owoce lub w wersji iście królewskiej bita śmietana lub sos czekoladowy.

Jeśli nie macie odpowiedniej patelni lub odwracanie omletu sprawia Wam problemy, wypróbujcie przepis na omlet biszkoptowy pieczony w piekarniku. 
Omlet na słodko

 

OMLET BISZKOPTOWY
Śniadanie Mistrzów #240


Składniki (na 1 omlet):

  • 2 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • ulubione dodatki: cukier puder, konfitura lub frużelina (świetnie sprawdzi się frużelina z wiśni), bita śmietana
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ciasto przekładamy na patelnię. Smażymy po kilka minut z obu stron. Przy odwracaniu omletu warto wykorzystać duży talerz. Wystarczy przy pomocy łopatki podnieść omlet i wsunąć pod niego talerz a następnie odwrócić go. Usmażony omlet biszkoptowy podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Puszysty omlet na słodko
Omlet biszkoptowy

 

Jak zrobić omlet biszkoptowy

 

Omlet na słodko przepis
Omlet biszkoptowy

 

Czas przygotowania: 15 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Justyna Żak 08/11/2014 - 8:50 am

pyszności, przydałby mi się teraz taki na śniadanie. Zawsze żałuje że nie mam czasu takich pyszności zrobić sobie na śniadanie:)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 08/11/2014 - 9:12 am

TAKIE SOBOTNIE ŚNIADANIE! O TAK!

Odpowiedz
Majana 08/11/2014 - 11:45 am

Ależ wypasiony omlet! Cudowne śniadanie. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/11/2014 - 12:58 pm

Boski omlet 🙂

Odpowiedz
monika.edin 09/11/2014 - 10:07 am

Wczoraj robilam i jest rewelacyjny i szybki w przygotowaniu. Dzieki za przepis:-)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 09/11/2014 - 10:51 am

Ale kusisz! Z tymi wiśniami wygląda bosko 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2014 - 4:58 pm

Omlety robię czesto, ale biszkoptowego jeszcze nie robiłam:)… alez on puchaty:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2014 - 10:39 pm

Fajowy 🙂 a przy okazji jedno pytanko: czy na mące ziemniaczanej albo zmielonych płatkach owsianych wyjdzie?

Odpowiedz
Malwina 10/11/2014 - 6:11 pm

Ziemniaczana raczej odpada. Z owsianą możesz próbować 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:03 pm

Na studiach robiłam bardzo często omlety biszkoptowe z dodatkiem dżemu od mamusi. Teraz jakoś nie robię, zupełnie nie wiedzieć czemu :/

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2014 - 8:05 am

Jakie patelnie polecasz? Mam zamiar kupić jakieś dobre patelnie ale już sama nie wiem jakie wybrać, ceramiczne teflonowe granitowe tytanowe ?

Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Malwina 18/11/2014 - 9:14 am

Od teflonowych odeszłam jakiś czas temu. Zostawiłam sobie tylko jedną do robienia tortilli i chlebków z patelni. Obecnie od ponad pół roku mam patelnię z powłoką tytanową i bardzo sobie ją chwalę. Nic do niej nie przywiera, jest odporna na zarysowania. Jeśli będę kupować kolejną, to zapewne ponownie zdecyduję się na tytanową. Z granitowymi nie miałam jeszcze do czynienia.

Odpowiedz
klaudynas 23/06/2015 - 7:46 am

a można go sobie zabrać do pracy? czy na zimno niestety się nie nadaje ?

Odpowiedz
Malwina 23/06/2015 - 7:57 am

Jasne, że tak. Omlet biszkoptowy smakuje jak ciasto, więc na zimno też jest ok. Tylko zapakuj do pojemniczka jakiś owocowy sosik lub konfiturę.

Odpowiedz
klaudynas 16/07/2015 - 9:18 am

a można byłoby go także przygotować w piekarniku jak omlet czekoladowy z truskawkami?

Odpowiedz
Malwina 16/07/2015 - 9:22 am

Jasne. Podpiekasz go na patelni, a potem wkładasz z patelnią do piekarnika.

Odpowiedz
Aleksandra 20/09/2015 - 1:19 pm

Piekne zdjecia. Ulubione sniadanie mojej corki 🙂

Odpowiedz
Emilia Temizkan 08/10/2015 - 9:30 am

Zrobilam, polecam, pyszny jest!!!! Idealny dla dzıecka do snıadaniowki.

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2016 - 8:42 am

Pyszny omlecik <3 Szybki i prosty sposób na cudowne śniadano 😉 Polecam przepisik 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Lecnar 26/05/2016 - 7:40 am

Przepyszny omlet! Oczywiście musiałam zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową. Pięknie wyrósł a przy tym był bezglutenowy! �� Moje ulubione słodkie śniadanko. ❤️

Odpowiedz
Żyleta 26/02/2017 - 9:17 am

Wyszedł mi wspaniały omlet. Poprzedni przepis, z którego zawsze robiłam i wychodził mi płaski naleśnik wyrzuciłam do kosza. Bardzo dziękuję za przepis. Smakuje jak biszkoptowe spody do tortu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies