Warzywa pieczone z serem halloumi

przez Malwina

Dzień dobry,

Mamy wprawdzie już jesień, ale w archiwum znalazłam jeszcze jedno letnie danie. To warzywa zapiekane z serem halloumi. Bardzo prosta potrawa, która sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad.

Tak przygotowane warzywa najlepiej smakują na grzankach z chleba. Możecie też potraktować tę zapiekankę jak sałatkę i zjeść po prostu samą bez dodatków. Koniecznie na świeżo, bo ser halloumi bo ostygnięciu nie będzie już tak smaczny i po prostu zrobi się twardy i gumowaty.

Warzywa pieczone z serem halloumi

1 porcja ma 480 kcal (25 B, 12 W, 37 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g młodej i nieprzerośniętej cukinii (postawiłam na zieloną i żółtą)
  • 1 czerwona papryka (160 g)
  • 1 biała cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g oliwek Kalamata
  • 200 g sera halloumi
  • Sól do smaku
  • Listki bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w plastry, paprykę w grubą kostkę, cebulę na 8 części, pomidorki na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, przypraw solą i oregano, polej oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) przez 45 minut do miękkości warzyw.
  2. Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi i oliwki. Włącz funkcję grill i włóż naczynie do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser się rozpuści. Danie posyp świeżą bazylią. Podawaj z dodatkiem grzanek z chleba.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Ser dodajemy na świeżo przed odgrzaniem.

2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

Kinga 28/10/2021 - 4:18 pm

Pyszne zestawienie smaków a takie to proste! Mniam!

Odpowiedz
Kinga 28/10/2021 - 4:18 pm

Pyszne zestawienie smaków a takie to proste!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies