Dzień dobry,
Mamy wprawdzie już jesień, ale w archiwum znalazłam jeszcze jedno letnie danie. To warzywa zapiekane z serem halloumi. Bardzo prosta potrawa, która sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad.
Tak przygotowane warzywa najlepiej smakują na grzankach z chleba. Możecie też potraktować tę zapiekankę jak sałatkę i zjeść po prostu samą bez dodatków. Koniecznie na świeżo, bo ser halloumi bo ostygnięciu nie będzie już tak smaczny i po prostu zrobi się twardy i gumowaty.
Warzywa pieczone z serem halloumi
1 porcja ma 480 kcal (25 B, 12 W, 37 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g młodej i nieprzerośniętej cukinii (postawiłam na zieloną i żółtą)
- 1 czerwona papryka (160 g)
- 1 biała cebula
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 30 g oliwek Kalamata
- 200 g sera halloumi
- Sól do smaku
- Listki bazylii do posypania
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w plastry, paprykę w grubą kostkę, cebulę na 8 części, pomidorki na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, przypraw solą i oregano, polej oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) przez 45 minut do miękkości warzyw.
- Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi i oliwki. Włącz funkcję grill i włóż naczynie do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser się rozpuści. Danie posyp świeżą bazylią. Podawaj z dodatkiem grzanek z chleba.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Ser dodajemy na świeżo przed odgrzaniem.
2 komentarze
Pyszne zestawienie smaków a takie to proste! Mniam!
Pyszne zestawienie smaków a takie to proste!