Kuchnia gruzińska jest mocno mięsną kuchnią. Już nie pamiętam nawet, kiedy ostatnio na blogu pojawiło się tyle przepisów z mięsem w jednym czasie. Tym razem mam dla Was gulasz z ziemniaków i boczku, a w kolejce do publikacji czeka jeszcze kociołek z piekarnika z pręgą wołową.
Przepis na to danie znalazłam oczywiście na stronie Georgian Recipes. Jest pożywne, rozgrzewające (w oryginale była aż 1 łyżeczka ostrej papryki, proponuję jednak zacząć od mniejszej ilości) i pełne smaku. Idealnie wpisuje się w jesienne menu.
Gruzińska potrawka z ziemniaków
1 porcja ma 420 kcal (19 B, 56 W, 11 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 cebule
- 2 duże pomidory (400 g), obrane ze skóry
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 450 g obranych ziemniaków (wybierzcie ziemniaki typ BC o większej zawartości skrobi)
- Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub więcej do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebule i pomidory kroimy w kostkę, boczek w plastry. Ziemniaki w kostkę o boku 2,5 cm.
- Boczek przekładamy do garnka z grubym dnem i obsmażamy 5 minut. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 5 minut aż się zrumieni. Wrzucamy ziemniaki, krótko obsmażamy. Dodajemy pomidory, wlewamy wodę (tyle, by zakryć ziemniaki). Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zajmie to około 15–20 minut.
- Do sosu dodajemy mielone przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i sól. Gotujemy 3 minuty. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo dorzuciłam na wierzch piórka czerwonej cebuli.
Przechowywanie: W szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, w lodówce do 3 dni.
5 komentarzy
Dzięki za przepis! A jakąś podpowiedź co zamiast boczku w wersji wege?
Tempeh wędzony będzie idealny. Obsmażyć dobrze na drugiej patelni, można dodać troszkę wędzonej papryki lub soli wędzonej, by podbić smak (ewentualnie mały chlust sosu sojowego). Dodajemy do potrawy pod koniec gotowania. Tofu wędzone też będzie ok, ale warto postawić na to z brązową skórką z Kaufland.
a czy coś innego zamiast boczku?? miesnego?
Można użyć mięsa z kurczaka lub indyka, najlepiej z udek. Proszę dosypać też do sosu troszkę wędzonej papryki, by podbić smak.
Pięknie dziekuje, bedzie sie robic na weekend;-)