Gruzińska potrawka z ziemniaków

przez Malwina

Kuchnia gruzińska jest mocno mięsną kuchnią. Już nie pamiętam nawet, kiedy ostatnio na blogu pojawiło się tyle przepisów z mięsem w jednym czasie. Tym razem mam dla Was gulasz z ziemniaków i boczku, a w kolejce do publikacji czeka jeszcze kociołek z piekarnika z pręgą wołową.

Przepis na to danie znalazłam oczywiście na stronie Georgian Recipes. Jest pożywne, rozgrzewające (w oryginale była aż 1 łyżeczka ostrej papryki, proponuję jednak zacząć od mniejszej ilości) i pełne smaku. Idealnie wpisuje się w jesienne menu.

Gruzińska potrawka z ziemniaków

1 porcja ma 420 kcal (19 B, 56 W, 11 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory (400 g), obrane ze skóry
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 450 g obranych ziemniaków (wybierzcie ziemniaki typ BC o większej zawartości skrobi)
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i pomidory kroimy w kostkę, boczek w plastry. Ziemniaki w kostkę o boku 2,5 cm.
  2. Boczek przekładamy do garnka z grubym dnem i obsmażamy 5 minut. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 5 minut aż się zrumieni. Wrzucamy ziemniaki, krótko obsmażamy. Dodajemy pomidory, wlewamy wodę (tyle, by zakryć ziemniaki). Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Zajmie to około 15–20 minut.
  3. Do sosu dodajemy mielone przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i sól. Gotujemy 3 minuty. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo dorzuciłam na wierzch piórka czerwonej cebuli.

Przechowywanie: W szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, w lodówce do 3 dni.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Natalia 27/09/2021 - 4:11 pm

Dzięki za przepis! A jakąś podpowiedź co zamiast boczku w wersji wege?

Odpowiedz
Malwina 28/09/2021 - 1:19 pm

Tempeh wędzony będzie idealny. Obsmażyć dobrze na drugiej patelni, można dodać troszkę wędzonej papryki lub soli wędzonej, by podbić smak (ewentualnie mały chlust sosu sojowego). Dodajemy do potrawy pod koniec gotowania. Tofu wędzone też będzie ok, ale warto postawić na to z brązową skórką z Kaufland.

Odpowiedz
iwona jakubiak 01/10/2021 - 9:00 am

a czy coś innego zamiast boczku?? miesnego?

Odpowiedz
Malwina 01/10/2021 - 9:02 am

Można użyć mięsa z kurczaka lub indyka, najlepiej z udek. Proszę dosypać też do sosu troszkę wędzonej papryki, by podbić smak.

Odpowiedz
iwona jakubiak 01/10/2021 - 9:04 am

Pięknie dziekuje, bedzie sie robic na weekend;-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies