Gozleme – turecki przysmak z patelni

przez Malwina

Gozleme przepis

Dzień dobry,

Lubicie kuchnię turecką? My uwielbiamy! Za co? Przede wszystkim za to, że jest prosta, pełna warzywnych dodatków i pyszna. Szczególnie lubimy odkrywać nowe sałatki i pieczywo z tego kraju.

Gozleme, bo to dziś tę potrawę bierzemy na tapet, robimy stosunkowo często. Zawsze w wersji wegetariańskiej, bo takie smakuje najlepiej. Tym razem postawiliśmy na farsz paprykowy z dodatkiem sera feta. Ciężko poprzestać na jednym kawałku gozleme! Takie nadziewane chlebki z patelni super smakują także kolejnego dnia, dlatego polecam Wam zapakować je do lunchboxu. Każdy w pracy i szkole pozazdrości Wam takiego drugiego śniadania.

Gozleme z papryką

Chciałam, aby moje gozleme było pełnowartościowych posiłkiem, dlatego farsz wzbogaciłam o dodatek Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką. Ten produkt widujecie dość często w podsumowaniach w cyklu Make bento, not war!. Co go wyróżnia? Dobry skład, wysoka zawartość białka i naprawdę super smak. Polecam wypróbować 🙂 Szukajcie ich w Netto i wybranych sklepach sieci Carrefour.

gozleme z patelni

Wegetariańskie gozleme – przepis

Gozleme - turecki przysmak z patelni

Drukuj
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Ciasto na gozleme:

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650 lub 750)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Farsz do gozleme:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy farsz. Paprykę i plastry wegetariańskie siekamy w drobną kostkę. Dodajemy pokruszony ser. Mieszamy.
  2. Mąkę umieszczamy w misce, mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując je mąką.
  3.  Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części. Każdą cieniutko wałkujemy na okrągły placek, podsypując ciasto lekko mąką. Na połowie każdego placka układamy po 1/4 nadzienia, zlepiamy jak pierogi. Należy pilnować, by w środku naszego pieroga nie zostało zbyt wiele powietrza.
  4. Nagrzewamy patelnię (nieprzywieralną, która nadaje się do smażenia bez tłuszczu). Smażymy gozleme z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, wówczas gozleme mogą zacząć napełniać się powietrzem pod wpływem zbyt dużego strumienia ciepła. Ja smażyłam placki po około 5 minut z każdej strony. Czas smażenia będzie uzależniony od grubości ciasta.
  5. Gozleme po usmażeniu warto posmarować masłem (małą kosteczkę zimnego masła przeciągamy po gorącym cieście zdjętym z patelni).  Gozleme jest smaczne także na zimno i można zabrać je kolejnego dnia do pracy. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej szczelnie zawinięte.

 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

33 komentarze
1

Podobne posty:

33 komentarze

Magda 11/12/2018 - 5:00 pm

Fajne te placki, nie znam kuchni tureckiej, ale chętnie zrobię to danie 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2018 - 9:37 am

Polecam wypróbować. Pyszne są i naprawdę ciężko poprzestać na jednym 🙂

Odpowiedz
Mateusz 11/12/2018 - 6:45 pm

Fajna nowość jak dla nas. Trzeba będzie przyrządzić i zobaczyć jak smakuje. Wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Dorota 11/12/2018 - 7:03 pm

W Turcji byłam chyba z 10 lat temu. Pamiętam obłędnie smaczne słodycze.
Przepis na gozleme notuję i z pewnością takie placuszki przygotuję. Wyglądają na pyszne//
Przesyłam serdeczne pozdrowienia:)

Odpowiedz
Malwina 12/12/2018 - 9:39 am

Obłędnie słodkie i smaczne 🙂 Mój Połówek jest fanem tureckich słodkości.

Odpowiedz
Anna piekneperfumy 11/12/2018 - 8:53 pm

Wygląda świetnie, więc pewnie smakuje równie dobrze:).

Odpowiedz
Hania 12/12/2018 - 8:54 am

Nie znam tego dania (i raczej słabo kuchnię turecką), ale wygląda tak zachęcająco, że mam ochotę spróbować kiedyś to zrobić 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2018 - 9:40 am

Szkoda, że kuchnia turecka jest tak mało popularna. Moim zdaniem jest o wiele ciekawsza od greckiej. Zresztą kuchnia grecka to festiwal zapożyczeń z kuchni tureckiej 😉

Odpowiedz
Erv 12/12/2018 - 9:48 am

Kiedyś robiłam coś podobnego ale bez sera 😉

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:19 am

Zawsze do środka można w wersji wegańskiej dodać tofu lub pominąć ten dodatek.

Odpowiedz
Beti 12/12/2018 - 10:08 am

Pyszne, już się zabieram za zrobienie i zabieram. W końcu muszę się spiąć i zrobić, ale to chyba już po świętach 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:20 am

Polecam, bo gozleme jest naprawdę pyszne. Do tego dip i lekka sałatka i mamy pyszny posiłek 🙂

Odpowiedz
Magdalena 12/12/2018 - 10:42 am

nie jadłam nigdy tego dania, kusi mnie bardzo:)

Odpowiedz
Natalia 12/12/2018 - 11:54 am

Ale fajne, nie znałam takiego dania 🙂 Turecka kuchnia jest mi zupełnie obca, ale jak widać jest bardzo ciekawa i smaczna 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:19 am

Jest mega ciekawa i szkoda, że tak mało popularna.

Odpowiedz
Michał Kowalski 12/12/2018 - 12:06 pm

Ale super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:20 am

Oj tak 🙂

Odpowiedz
Sheira 12/12/2018 - 5:19 pm

Wygląda pysznie, ale nigdy nie jadłam 😉

Odpowiedz
Iwona 12/12/2018 - 7:57 pm

Ciekawy dodatek. Muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Marzena 12/12/2018 - 8:08 pm

Jakie pyszności dzisiaj u ciebie, oj zjadłabym ze smakiem 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:18 am

Częstuj się przepisem Marzenko 🙂

Odpowiedz
Ania 12/12/2018 - 8:45 pm

My coś podobnego jedliśmy w Tunezji kilka lat temu 🙂 kobiety wypiekały placki w specjalnych okrągłych piecach na podwórku a do środka wkładaliśmy świeże pokrojone pomidory z cebulą i specjalna pikantna przyprawą 🙂 ależ to było dobre 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:18 am

Flatbreadów na całym świecie mnóstwo. Swego czasu starałam się wypróbowywać przepisy z różnych zakątków świata, ale do tunezyjskiego pieczywa nie dotarłam 🙂

Odpowiedz
Cielo Fernando 13/12/2018 - 6:18 am

Oh this is so nice. Thanks for sharing it. 🙂

Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I’ll follow back asap. Let me know what you think. I’d love to hear something from you! 🙂
http://www.cielofernando.com
FACEBOOK | INSTAGRAM

Odpowiedz
Kathy Leonia 13/12/2018 - 6:06 pm

idealne dla mnie:)

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:16 am

W takim razie częstuj się 🙂

Odpowiedz
Lonna 14/12/2018 - 4:17 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Adriana Style 14/12/2018 - 10:23 pm

Wyglądają przepysznie 😀 pozdrawiam Adriana Style

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:15 am

Dzięki!

Odpowiedz
Renata 16/12/2018 - 9:38 am

Często przygotowuję podobne- są idealne jako sprzątacz lodówki:)

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:15 am

Dokładnie. Do środka można włożyć wszelkie resztki 🙂

Odpowiedz
Marta 17/12/2018 - 10:23 am

wygląda mega apetycznie, choć ja strachliwa – co by surowego ciasta nie podać na stół…;/ pewnie kwestia praktyki

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 1:54 pm

Kwestia wprawy. Nie ma się czego bać 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies