Dzień dobry,
Lubicie kuchnię turecką? My uwielbiamy! Za co? Przede wszystkim za to, że jest prosta, pełna warzywnych dodatków i pyszna. Szczególnie lubimy odkrywać nowe sałatki i pieczywo z tego kraju.
Gozleme, bo to dziś tę potrawę bierzemy na tapet, robimy stosunkowo często. Zawsze w wersji wegetariańskiej, bo takie smakuje najlepiej. Tym razem postawiliśmy na farsz paprykowy z dodatkiem sera feta. Ciężko poprzestać na jednym kawałku gozleme! Takie nadziewane chlebki z patelni super smakują także kolejnego dnia, dlatego polecam Wam zapakować je do lunchboxu. Każdy w pracy i szkole pozazdrości Wam takiego drugiego śniadania.
Chciałam, aby moje gozleme było pełnowartościowych posiłkiem, dlatego farsz wzbogaciłam o dodatek Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką. Ten produkt widujecie dość często w podsumowaniach w cyklu Make bento, not war!. Co go wyróżnia? Dobry skład, wysoka zawartość białka i naprawdę super smak. Polecam wypróbować 🙂 Szukajcie ich w Netto i wybranych sklepach sieci Carrefour.
Wegetariańskie gozleme – przepis
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
33 komentarze
Fajne te placki, nie znam kuchni tureckiej, ale chętnie zrobię to danie 🙂
Polecam wypróbować. Pyszne są i naprawdę ciężko poprzestać na jednym 🙂
Fajna nowość jak dla nas. Trzeba będzie przyrządzić i zobaczyć jak smakuje. Wygląda bardzo apetycznie.
W Turcji byłam chyba z 10 lat temu. Pamiętam obłędnie smaczne słodycze.
Przepis na gozleme notuję i z pewnością takie placuszki przygotuję. Wyglądają na pyszne//
Przesyłam serdeczne pozdrowienia:)
Obłędnie słodkie i smaczne 🙂 Mój Połówek jest fanem tureckich słodkości.
Wygląda świetnie, więc pewnie smakuje równie dobrze:).
Nie znam tego dania (i raczej słabo kuchnię turecką), ale wygląda tak zachęcająco, że mam ochotę spróbować kiedyś to zrobić 🙂
Szkoda, że kuchnia turecka jest tak mało popularna. Moim zdaniem jest o wiele ciekawsza od greckiej. Zresztą kuchnia grecka to festiwal zapożyczeń z kuchni tureckiej 😉
Kiedyś robiłam coś podobnego ale bez sera 😉
Zawsze do środka można w wersji wegańskiej dodać tofu lub pominąć ten dodatek.
Pyszne, już się zabieram za zrobienie i zabieram. W końcu muszę się spiąć i zrobić, ale to chyba już po świętach 🙂
Polecam, bo gozleme jest naprawdę pyszne. Do tego dip i lekka sałatka i mamy pyszny posiłek 🙂
nie jadłam nigdy tego dania, kusi mnie bardzo:)
Ale fajne, nie znałam takiego dania 🙂 Turecka kuchnia jest mi zupełnie obca, ale jak widać jest bardzo ciekawa i smaczna 🙂
Jest mega ciekawa i szkoda, że tak mało popularna.
Ale super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje
Oj tak 🙂
Wygląda pysznie, ale nigdy nie jadłam 😉
Ciekawy dodatek. Muszę spróbować 🙂
Jakie pyszności dzisiaj u ciebie, oj zjadłabym ze smakiem 🙂
Częstuj się przepisem Marzenko 🙂
My coś podobnego jedliśmy w Tunezji kilka lat temu 🙂 kobiety wypiekały placki w specjalnych okrągłych piecach na podwórku a do środka wkładaliśmy świeże pokrojone pomidory z cebulą i specjalna pikantna przyprawą 🙂 ależ to było dobre 🙂
Flatbreadów na całym świecie mnóstwo. Swego czasu starałam się wypróbowywać przepisy z różnych zakątków świata, ale do tunezyjskiego pieczywa nie dotarłam 🙂
Oh this is so nice. Thanks for sharing it. 🙂
Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I’ll follow back asap. Let me know what you think. I’d love to hear something from you! 🙂
http://www.cielofernando.com
FACEBOOK | INSTAGRAM
idealne dla mnie:)
W takim razie częstuj się 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Wyglądają przepysznie 😀 pozdrawiam Adriana Style
Dzięki!
Często przygotowuję podobne- są idealne jako sprzątacz lodówki:)
Dokładnie. Do środka można włożyć wszelkie resztki 🙂
wygląda mega apetycznie, choć ja strachliwa – co by surowego ciasta nie podać na stół…;/ pewnie kwestia praktyki
Kwestia wprawy. Nie ma się czego bać 🙂