Keczup z papryki |
Dzień dobry,
Chwilkę mnie nie było, ale już wracam. Mam nadzieję, że na dłużej. W mojej spiżarce pojawiło się kilka nowych przetworów. Co roku staram się wymyślić coś nowego, głównie po to, aby urozmaicić sobie później zimowe menu. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła domowego ketchupu. Od kilku lat robię pikantny ketchup do słoików. Jest pyszny, jednak odparowywanie go zajmuje troszkę czasu. By oszczędzić sobie stania nad wielkim garem, stworzyłam zupełnie inny, ale równie smaczny przepis (o ile nie smaczniejszy!). Mowa o ketchupie paprykowym.
Najwięcej czasu zajmuje w tym przepisie pieczenie warzyw. Nie ma w tym zbyt dużo pracy, bo wystarczy je pokroić i wrzucić na blachę. Później wszystko miksujemy, bardzo krótko gotujemy- et voilà! Nasz domowy ketchup gotowy. Wystarczy przełożyć go do słoików i zapasteryzować. A jeśli nie macie gdzie trzymać słoików lub po prostu boicie się pasteryzacji, to taki ketchup z papryki możecie zamrozić. Najlepiej przełożyć małe porcje do silikonowej formy na lód i zamrozić. Później nasze ketchupowe kostki przesypujemy do woreczka strunowego i trzymamy w zamrażarce. Gdy będzie nam potrzebna porcja ketchupu, wystarczy rozmrozić odpowiednią ilość kostek.
Mam nadzieję, że przepis na ketchup z papryki przypadnie Wam do gustu. Koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach. A już niedługo na blogu pojawią się kolejne przetwory, m.in. rewelacyjny sos z cukinii i siekane pomidory na zimę. Do przeczytania wkrótce!
PS. Przepis na ketchup z papryki przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Martynosią (zajrzyjcie do niej po przepis na mega pyszną sałatkę z halloumi!). Bierze on udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2016.
KETCHUP Z PAPRYKI
Składniki (na około 11-12 słoiczków po około 180-200 ml):
- 2 cebule
- 5 papryczek chili (mniej lub więcej, w zależności od odmiany i preferencji; ja użyłam pozbawionej pestek dość łagodnej papryczki czereśniowej)
- 5 ząbków czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 kg pomidorów lima
- 5 łyżek octu 10 %
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
- ulubione zioła (opcjonalnie)
Ketchup z papryki- przygotowanie:
Przygotowujemy kilkanaście małych, wcześniej dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Należy pamiętać także o umyciu i wyparzeniu pokrywek oraz o dokładnym wytarciu ich do sucha.
Pomidory myjemy, wycinamy szypułki i wyrzucamy. Pomidory kroimy wzdłuż na pół i układamy na blasze do pieczenia (skórą do dołu). Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30-40 minut. Pomidory przekładamy do dużego garnka. Najwygodniej zrobić to przy pomocy dużej łyżki.
Papryki kroimy na pół, oczyszczamy. Układamy na blasze skórą do góry. Pieczemy w 200 stopniach z włączonym termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu) przez około 30 minut lub dłużej, aż skóra na paprykach pomarszczy się i zacznie robić czarna. Paprykę lekko studzimy i obieramy. Nie trzeba robić tego aż tak dokładnie. Ważne, by pozbyć się czarnych elementów skóry. Pomidorów nie obieram.
Cebule drobno siekamy. Czosnek i pozbawione pestek chili drobno siekamy. Selera obieramy z włókien i kroimy w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i selera. Smażymy przez około 5-7 minut.
Z garnka odlewamy puszczony sok. Dodajemy do pomidorów paprykę oraz zawartość patelni. Całość dokładnie blendujemy przy pomocy blendera stojącego (ewentualnie przekładamy wszystko do malaksera i miksujemy na gładki sos). Jeśli chcecie, możecie dodatkowo przetrzeć ketchup przez drobne sito. Ja nigdy tego nie robię.
Garnek stawiamy na palniku. Do sosu dodajemy cukier, ocet, sól i mieszamy. Jeśli chcecie, dodajcie także ulubione zioła. Ja do pierwszej partii sosu nie dodawałam żadnych ziół (nie chciałam niczym zakłócać mocno paprykowego smaku), do drugiej dosypałam 1 łyżkę suszonego oregano i 2 łyżeczki suszonej bazylii. Gotujemy do osiągnięcia preferowanej konsystencji. Już po zmiksowaniu sos powinien być gęsty, więc nie potrwa to długo. Ja ketchup zagotowałam i pozostawiłam na palniku na około 15 minut, aby mocno się podgrzał. Uważajcie, aby nie przypalić sosu. W trakcie gotowania pomidory będą pryskać, zachowajcie więc ostrożność i nie poparzcie się.
Gorący sos nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy na mokro przez 20-25 minut od zagotowania wody. Ostrożnie wyjmujemy słoiki z wody, mocno dokręcamy i stawiamy na kuchennym ręczniku do góry dnem. Słoiki przykrywamy drugim ręcznikiem. Kolejnego dnia przenosimy je do piwnicy lub spiżarki. Ketchup z papryki należy zużyć w przeciągu 12 miesięcy.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
7 komentarzy
super przepis właśnie robię trzecią turę pikantnego ketchupu z pomidorów ale ten z papryki mnie również zaciekawił więc koniecznie muszę wypróbować
Próbuj, bo naprawdę warto. Jest inny w smaku, ale również pyszny. Jeśli lubisz smak pieczonej papryki, to się nie rozczarujesz.
Ketchup z papryki. Musze przyznać, że zabiłaś mi ćwieka tym przepisem. Strasznie jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Moje serducho skradl ostatnio ketchup z cukinii. Ten z papryki brzmi rowniez ciekawie 😉
Uwielbiam domowe ketchupy, każde…no może w tamtym roku nie przypadł nam do gustu z zielonych pomidorów, który dostaliśmy w prezencie, ale to chyba kwestia przypraw.
Apetycznie wygląda, wierzę na słowo, że pyszny.
Cudowne zdjęcia!
Jaki aromatyczny!