Adżapsandali

przez Malwina
Adżapsandali przepis
Jakiś czas temu wspominałam Wam o fajnej książce dotyczącej kuchni kaukaskiej, którą otrzymałam od Połówka . Pierwszą potrawą, jaką z niej wypróbowałam był ajłazan. Dzisiejsze danie jest dość podobne i pełne sezonowych warzyw. Adżapsandali posmakowało mi do tego stopnia, że postanowiłam tę potrawę dołączyć do sierpniowej rozpiski wspólnego gotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Kulinarny Kaukaz”. Tym przepisem razem z Maggie, Mirabelką, Mopsikiem i Agatą otwieramy akcję Warzywa psiankowate. Samo adżapsandali jest przepyszne. Mnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielną potrawę, lekką przekąskę lub dodatek do mięs lub ryb. 

Gulasz z bakłażana

ADŻAPSANDALI

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g pomidorów
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy w plastry (jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki), solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, pomidory obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę i ziemniaki. Smażymy przez około 3-5 minut. Dodajemy do nich liść laurowy, pomidory, bakłażany, przyprawiamy solą, całość dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię niewielką ilość wody. Następnie dokładamy posiekane chili, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby dodatkową ilością soli. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy posypane ziołami jako przystawkę lub dodatek do mięs i ryb.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Olka 12/08/2013 - 5:18 pm

Adżapsandali jadłam raz bardzo dawno temu w jakiejś gruzińskiej knajpie, pamiętam, że bardzo mi smakowało, a że bakłażany nie były jeszcze wtedy zbyt popularnym warzywem, to było pierwsze moje z nimi spotkanie, a uczucie trwa do dziś 😀

Odpowiedz
Arcoiris 12/08/2013 - 6:35 pm

Dla mnie ten rodzaj kuchni to nowość, począwszy od samych nazw, które pierwszy raz słyszę, kończąc na daniach. Pozdrawiam

Odpowiedz
JestSmak 13/08/2013 - 5:07 am

Fajnie, że sięgasz to takie dania o których nigdy wcześniej nie słyszałam, zawsze tutaj można znaleźć coś totalnie zaskakującego i innego 🙂

Odpowiedz
Maggie 13/08/2013 - 6:48 am

Mowisz, ze na zimno tez dobre? Wyprobuje na pewno 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/08/2013 - 8:50 am

Dziękuję bardzo za cudowny przepis i wspólne pichcenie! 🙂

Udanego dnia!

A.

Odpowiedz
JustInka 13/08/2013 - 9:16 am

Wspaniały przepis! Dla mnie mogłoby to stanowić główną potrawę! Wygląda pysznie i patrząc na składniki musi być cudowne!

Odpowiedz
Yourii 13/08/2013 - 9:47 am

pyszności!

Odpowiedz
mopswkuchni 13/08/2013 - 4:41 pm

Dziękuję za wspaniały przepis na rozpoczęcie akcji psiankowatej!

Odpowiedz
Wegan Nerd 13/08/2013 - 6:42 pm

Uwielbiam połączenie bakłażana i pomidorów. <3

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/08/2013 - 2:36 pm

Kochana jestem pełna podziwu dla różnorodności Twojej kuchni …. adżapsandlai to bardzo smakowite i zdrowe danie:) pozdrawiam

Odpowiedz
Solshine 21/09/2013 - 2:56 pm

Ja takie rzeczy jadam jako danie główne! Pyszności 🙂

Odpowiedz
Maciej Hanczewski-Grycza 10/07/2018 - 7:35 pm

Witajcie. Właśnie przygotowałem. Pyszne! Dodałem zmielone ziarna kolendry i kuminu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies