Jakiś czas temu wspominałam Wam o fajnej książce dotyczącej kuchni kaukaskiej, którą otrzymałam od Połówka . Pierwszą potrawą, jaką z niej wypróbowałam był ajłazan. Dzisiejsze danie jest dość podobne i pełne sezonowych warzyw. Adżapsandali posmakowało mi do tego stopnia, że postanowiłam tę potrawę dołączyć do sierpniowej rozpiski wspólnego gotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Kulinarny Kaukaz”. Tym przepisem razem z Maggie, Mirabelką, Mopsikiem i Agatą otwieramy akcję Warzywa psiankowate. Samo adżapsandali jest przepyszne. Mnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielną potrawę, lekką przekąskę lub dodatek do mięs lub ryb.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 bakłażany
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 500 g ziemniaków
- 500 g pomidorów
- 1 zielona papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 2 łyżki posiekanych liści bazylii
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy w plastry (jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki), solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, pomidory obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę i ziemniaki. Smażymy przez około 3-5 minut. Dodajemy do nich liść laurowy, pomidory, bakłażany, przyprawiamy solą, całość dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię niewielką ilość wody. Następnie dokładamy posiekane chili, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby dodatkową ilością soli. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy posypane ziołami jako przystawkę lub dodatek do mięs i ryb.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
Adżapsandali jadłam raz bardzo dawno temu w jakiejś gruzińskiej knajpie, pamiętam, że bardzo mi smakowało, a że bakłażany nie były jeszcze wtedy zbyt popularnym warzywem, to było pierwsze moje z nimi spotkanie, a uczucie trwa do dziś 😀
Dla mnie ten rodzaj kuchni to nowość, począwszy od samych nazw, które pierwszy raz słyszę, kończąc na daniach. Pozdrawiam
Fajnie, że sięgasz to takie dania o których nigdy wcześniej nie słyszałam, zawsze tutaj można znaleźć coś totalnie zaskakującego i innego 🙂
Mowisz, ze na zimno tez dobre? Wyprobuje na pewno 🙂
Dziękuję bardzo za cudowny przepis i wspólne pichcenie! 🙂
Udanego dnia!
A.
Wspaniały przepis! Dla mnie mogłoby to stanowić główną potrawę! Wygląda pysznie i patrząc na składniki musi być cudowne!
pyszności!
Dziękuję za wspaniały przepis na rozpoczęcie akcji psiankowatej!
Uwielbiam połączenie bakłażana i pomidorów. <3
Kochana jestem pełna podziwu dla różnorodności Twojej kuchni …. adżapsandlai to bardzo smakowite i zdrowe danie:) pozdrawiam
Ja takie rzeczy jadam jako danie główne! Pyszności 🙂
Witajcie. Właśnie przygotowałem. Pyszne! Dodałem zmielone ziarna kolendry i kuminu.