Dip z bakłażana (melitzanosalata) to grecka przystawka podawana jako dodatek do pieczywa. W basenie Morza Śródziemnego spotkamy wiele podobnych potraw, które nieznacznie różnią się pomiędzy sobą. W krajach arabskich popularne jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal.
Melitzanosalata przygotowuje się najczęściej z dodatkiem soku z cytryny (czasem octu winnego), dobrej oliwy, posiekanych ziół i czosnku. Dip można wzbogacić o dodatek gęstego jogurtu greckiego, sera feta czy pikantnej papryki.
Melitzanosalata przygotowuje się najczęściej z dodatkiem soku z cytryny (czasem octu winnego), dobrej oliwy, posiekanych ziół i czosnku. Dip można wzbogacić o dodatek gęstego jogurtu greckiego, sera feta czy pikantnej papryki.
DIP Z BAKŁAŻANA
(GRECJA)
Składniki:
- 1 bakłażan (waga około 350 g)
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 220 stopni do miękkości (zajmuje to około 20-30 minut, przy większym bakłażanie, czas pieczenia może się wydłużyć). Wyjmujemy miąższ z bakłażana i umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, miksujemy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, czerwoną cebulę, mieszamy. Dip z bakłażana podajemy jako dodatek do pieczywa. Można go przechowywać w zamkniętym słoiczku do 3-4 dni w lodówce.
Czas przygotowania: 40 minut.
8 komentarzy
na bakłażana to się zawsze namówię, a ten dip wygląda świetnie. szkoda tylko, że jego oryginalnej nazwy nie potrafię wymówić 😀
O, super wygląda. Muszę spróbować taki zrobić bo zawsze zastanawiam się co zrobić z nadmiarem 🙂
Zazdroszczę nadmiaru bakłażanów. Uwielbiam to warzywo. Jak na złość zawsze cierpię na nadmiar cukinii a za tą nie szaleję.
Uwielbiam bakłażany, pyszny ten dip. Muszę zrobić, koniecznie 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Kocham bakłażany! KOCHAM takie dipy!
Ciekawa propozycja na kanapkę :>
Bardzo fajny przepis. Kurczę, zawsze u Ciebie są same pyszności 🙂
Świetny przepis, a patrząc na skład to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa 🙂