Dip z bakłażana (melitzanosalata)

przez Malwina

Dip z bakłażana

Dip z bakłażana (melitzanosalata) to grecka przystawka podawana jako dodatek do pieczywa. W basenie Morza Śródziemnego spotkamy wiele podobnych potraw, które nieznacznie różnią się pomiędzy sobą. W krajach arabskich popularne jest baba ghanoush, w Turcji patlıcan salatası, w Armenii mutabal.

Melitzanosalata przygotowuje się najczęściej z dodatkiem soku z cytryny (czasem octu winnego), dobrej oliwy, posiekanych ziół i czosnku. Dip można wzbogacić o dodatek gęstego jogurtu greckiego, sera feta czy pikantnej papryki.


Jak zrobić dip z bakłażana
DIP Z BAKŁAŻANA 
(GRECJA)


Składniki:

  • 1 bakłażan (waga około 350 g)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Pieczemy w temp. 220 stopni do miękkości (zajmuje to około 20-30 minut, przy większym bakłażanie, czas pieczenia może się wydłużyć). Wyjmujemy miąższ z bakłażana i umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, oliwę, miksujemy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę, czerwoną cebulę, mieszamy. Dip z bakłażana podajemy jako dodatek do pieczywa. Można go przechowywać w zamkniętym słoiczku do 3-4 dni w lodówce.

Czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Ola 25/07/2014 - 7:49 pm

na bakłażana to się zawsze namówię, a ten dip wygląda świetnie. szkoda tylko, że jego oryginalnej nazwy nie potrafię wymówić 😀

Odpowiedz
Fav Cook 25/07/2014 - 8:36 pm

O, super wygląda. Muszę spróbować taki zrobić bo zawsze zastanawiam się co zrobić z nadmiarem 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/07/2014 - 6:44 am

Zazdroszczę nadmiaru bakłażanów. Uwielbiam to warzywo. Jak na złość zawsze cierpię na nadmiar cukinii a za tą nie szaleję.

Odpowiedz
Nashelly 25/07/2014 - 9:13 pm

Uwielbiam bakłażany, pyszny ten dip. Muszę zrobić, koniecznie 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/07/2014 - 11:45 am

Kocham bakłażany! KOCHAM takie dipy!

Odpowiedz
Kamciss 27/07/2014 - 12:08 pm

Ciekawa propozycja na kanapkę :>

Odpowiedz
JustInka 28/07/2014 - 10:27 am

Bardzo fajny przepis. Kurczę, zawsze u Ciebie są same pyszności 🙂

Odpowiedz
Biobrain Żywność ekologiczna 06/07/2017 - 8:56 pm

Świetny przepis, a patrząc na skład to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies