Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

przez Malwina
Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Głównym składnikiem dzisiejszego śniadania jest szpinak. Tym razem chciałabym Wam zaproponować niezwykle smaczne zapiekane jajka z jego dodatkiem. Kilka miesięcy temu prezentowałam już Wam jajka w kokilkach z dodatkiem szpinaku i sera feta. Teraz przyszła kolej na połączenie szpinaku, pieczarek i miękkiego sera dojrzewającego. Całość wyszła świetnie. Polecam Wam serdecznie.

Jajka zapiekane z pieczarkami przepis

JAJKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #84

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 szalotka, posiekana w kostkę
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 40 g miękkiego sera dojrzewającego 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy, aż lekko się zrumienią. Dodajemy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zwiędną. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (ew. odrobiną gałki muszkatołowej). Zawartość patelni przekładamy do dwóch małych naczyń do zapiekania. Do każdego wlewamy po 2 łyżki kremówki i wbijamy jajko, lekko solimy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut. Po około 8 minutach posypujemy warzywa pokrojonym serem. 
*użyłam sera Petit Munster, był on niedawno dostępny  przy okazji jednej z akcji Lidla

Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

Czas przygotowania: 30 minut

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Angie 12/10/2013 - 10:56 am

Jakie to musiało być pyszne!!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 12/10/2013 - 4:24 pm

O takie jajeczka w sam raz na jutrzejsze śniadanko:)

Odpowiedz
Kamciss 12/10/2013 - 5:39 pm

Świetny pomysł na obiad czy też na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Gary Michy 13/10/2013 - 9:11 am

Takie jajko na śniadanie, gwarantuje dobry dzień 🙂

Odpowiedz
Jey 13/10/2013 - 1:19 pm

zjadłabym! nawet teraz, od razu! :))

Odpowiedz
Maggie 14/10/2013 - 11:04 am

Przepyszny pomysl na leniwe sniadanie.

Odpowiedz
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 14/10/2013 - 11:41 am

Wszystko ze szpinakiem znika szybko w moim domu 🙂

Odpowiedz
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 14/10/2013 - 11:41 am

Wszystko ze szpinakiem znika szybko w moim domu. 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/10/2013 - 11:53 am

Nie mogę oglądać Twojego bloga, bo od razu jestem głodna!

Odpowiedz
Majana 14/10/2013 - 6:43 pm

Cudowny pomysł na pyszne śniadanie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies