Głównym składnikiem dzisiejszego śniadania jest szpinak. Tym razem chciałabym Wam zaproponować niezwykle smaczne zapiekane jajka z jego dodatkiem. Kilka miesięcy temu prezentowałam już Wam jajka w kokilkach z dodatkiem szpinaku i sera feta. Teraz przyszła kolej na połączenie szpinaku, pieczarek i miękkiego sera dojrzewającego. Całość wyszła świetnie. Polecam Wam serdecznie.
JAJKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #84
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 1 szalotka, posiekana w kostkę
- 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
- 2 szklanki posiekanego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 jajka
- 40 g miękkiego sera dojrzewającego
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy, aż lekko się zrumienią. Dodajemy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zwiędną. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (ew. odrobiną gałki muszkatołowej). Zawartość patelni przekładamy do dwóch małych naczyń do zapiekania. Do każdego wlewamy po 2 łyżki kremówki i wbijamy jajko, lekko solimy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut. Po około 8 minutach posypujemy warzywa pokrojonym serem.
*użyłam sera Petit Munster, był on niedawno dostępny przy okazji jednej z akcji Lidla
Czas przygotowania: 30 minut
10 komentarzy
Jakie to musiało być pyszne!!
O takie jajeczka w sam raz na jutrzejsze śniadanko:)
Świetny pomysł na obiad czy też na śniadanie 🙂
Takie jajko na śniadanie, gwarantuje dobry dzień 🙂
zjadłabym! nawet teraz, od razu! :))
Przepyszny pomysl na leniwe sniadanie.
Wszystko ze szpinakiem znika szybko w moim domu 🙂
Wszystko ze szpinakiem znika szybko w moim domu. 🙂
Nie mogę oglądać Twojego bloga, bo od razu jestem głodna!
Cudowny pomysł na pyszne śniadanie:)