Lagana – grecki chleb z sezamem

przez Malwina

Dzień dobry,

Miło mi przywitać się z Wami po dłuższej przerwie. Nawet nie wiecie, jak bardzo tęskniłam za blogiem! Gdzie byłam? Przez ostatnie 2 miesiąc intensywnie pracowałam nad moją najnowszą książką „Lunchbox na każdy dzień. FIT BENTO”, którą już teraz możecie zamawiać w super cenie w przedsprzedaży (aż 32% taniej, po premierze cena mocno poszybuje w górę). Więcej o samej książce opowiem Wam już wkrótce, a tymczasem wracam do Was z nowymi przepisami na ulubionej Filozofii Smaku.

Ruszamy w krótki kulinarny trip po kuchni greckiej. Przygotowałam dla Was kilka nowych przepisów na smaczne i proste dania rodem z Półwyspu Peloponeskiego. Zaczynamy od mało znanego chlebka z sezamem, czyli lagana. To płaskie pieczywo, które świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek (choćby popularnej horiatiki, czyli sałatki greckiej), mięs z grilla czy dań na bazie jajek. Dodatkowo przepis wzbogaciłam o zdjęcia z wykonania krok po kroku. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to gotowanie.

Lagana – płaski grecki chlebek z sezamem

Cały chlebek ma 1536 kcal (44 B, 206 W, 56 T)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki (6 g) suszonych drożdży (lub 18 g świeżych – ze świeżymi drożdżami należy zrobić zaczyn*)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki nieprażonego białego sezamu (20 g)
  • Dodatkowo: 1 łyżka oliwy (do wysmarowania blaszki i wierzchu ciasta)

Jak zrobić grecki chleb z sezamem – przepis krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z solą, drożdżami i cukrem. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto przez około 5-7 minut. W razie potrzeby, delikatnie podsypujemy je mąką.

Krok 2

Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią. Smarujemy je łyżeczką oliwy i rozciągamy na płaski owalny placek o grubości około 2 centymetrów. Palcem robimy wgłębienia w cieście (podobnie, jak we włoskiej focacci). Wierzch polewamy pozostałą oliwą, posypujemy obficie sezamem.

Krok 4

Blachę wkładamy do piekarnika. Chleb lagana pieczemy około 15-20 minut lub dłużej, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Studzimy na metalowej kratce.

Czy chleb grecki lagana można zrobić ze świeżymi drożdżami*?

Oczywiście. Wcześniej należy jednak zrobić zaczyn. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody do rozpuszczenia. Tak powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Dalej postępujemy jak w przepisie, czyli dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Do czego podawać grecki chlebek lagana?

To smaczny dodatek do sałatek, szczególnie tych lekkich na bazie świeżych pomidorów, ogórków, sałaty. Możecie podać go do dań z grilla, np. szaszłyków drobiowych. Po przekrojeniu wzdłuż chlebek można dowolnie nadziewać, np. pieczonym indykiem, warzywami i ulubionym sosem.

Co zrobić, gdy chlebek sczerstwieje?

Chleb lagana, jak większość pieczywa na drożdżach, dość szybko czerstwieje, dlatego najlepiej smakuje w dniu wypieku i w kolejnym. Co zrobić, gdy chleb obeschnie?

  • Pokroić w kromki, zanurzyć w roztrzepanym jajku z przyprawami i usmażyć na patelni. Usmażone tosty najlepiej podawać ze świeżymi pomidorami (malinowe lub bawole serce), posypane piórkami cebulki, pokruszoną fetą i oliwkami. To sposób na pyszne śniadanie lub kolację w duchu zero waste.
  • Chleb można połamać w nieduże kawałki i podpiec w piekarniku, aż stanie się chrupiący. Takie grzanki dodajcie do sałatki z pomidorów i twarogu lub innej ulubionej, choćby włoskiej panzanelli.
  • Można go też z powodzeniem mrozić (najlepiej na świeżo, gdy tylko przestygnie).
2 komentarze
4

2 komentarze

Paulina Jakubowska 24/08/2021 - 12:39 pm

Czy można użyć mąki pół na pół z pełnoziarnistą albo wogóle pełnoziarnistej?

Odpowiedz
Malwina 24/08/2021 - 1:05 pm

Można pół na pół pszenna i pszenna razowa (ewentualnie pszenna orkiszowa), ale na pewno dodałabym troszkę więcej wody. W całości na razowej nie ma szans, bo ciasto będzie suche i kruche.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies