Po pysznych chlebkach lagana, pora na obłędnie smaczny grecki dip na bazie sera feta. Jest puszysty, kremowy i intensywny w smaku. Świetnie sprawdzi się jako sos do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw czy dań z grilla. Możliwości jest całe mnóstwo. Wypróbujcie koniecznie przepis, bo naprawdę warto.
Dip z serem feta
1 porcja ma 224 kcal (10 B, 3 W, 19 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g sera feta
- Sok z cytryny do smaku
- 1 ząbek czosnku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka dobrej jakości oliwy ev
- Opcjonalnie: Odrobina świeżej mięty, drobno posiekanej
Jak zrobić dip z serem feta?
- Jogurt blendujemy z serem feta na puszysty sos (warto dobrze napowietrzyć masę). Dodajemy sok z cytryny do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy roztarte w palcach oregano, mieszamy i kropimy oliwą. Sos przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Do czego wykorzystać dip z serem feta?
To smaczny dodatek do dań z grilla, np. szaszłyków, opieczonych kromek chleba, warzyw. Można w nim maczać słupki marchewki i selera, grissini lub ulubione krakersy. Ten dip sprawdzi się również jako sos do kanapek, sałatek, wrapów. Możliwości jest całe mnóstwo – rozsmakujcie się w przepisie i dajcie koniecznie znać, z czym lubicie jeść ten sos.