Dip z sera feta – delikatny i puszysty sos, który pokochasz

przez Malwina

Po pysznych chlebkach lagana, pora na obłędnie smaczny grecki dip na bazie sera feta. Jest puszysty, kremowy i intensywny w smaku. Świetnie sprawdzi się jako sos do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw czy dań z grilla. Możliwości jest całe mnóstwo. Wypróbujcie koniecznie przepis, bo naprawdę warto.

Dip z serem feta

1 porcja ma 224 kcal (10 B, 3 W, 19 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g sera feta
  • Sok z cytryny do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka dobrej jakości oliwy ev
  • Opcjonalnie: Odrobina świeżej mięty, drobno posiekanej

Jak zrobić dip z serem feta?

  1. Jogurt blendujemy z serem feta na puszysty sos (warto dobrze napowietrzyć masę). Dodajemy sok z cytryny do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy roztarte w palcach oregano, mieszamy i kropimy oliwą. Sos przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Do czego wykorzystać dip z serem feta?

To smaczny dodatek do dań z grilla, np. szaszłyków, opieczonych kromek chleba, warzyw. Można w nim maczać słupki marchewki i selera, grissini lub ulubione krakersy. Ten dip sprawdzi się również jako sos do kanapek, sałatek, wrapów. Możliwości jest całe mnóstwo – rozsmakujcie się w przepisie i dajcie koniecznie znać, z czym lubicie jeść ten sos.

0 komentarz
4

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies