Dzień dobry,
Kontynuujemy kulinarną podróż przez Półwysep Peloponeski. Mam dla Was kolejny smaczny przepis na greckie pieczywo typu flatbread, czyli w formie płaskiego chlebka. To ladenia, która swoim wyglądem może wielu z Was kojarzyć się z pizzą. Wypiek ten pochodzi z małej wyspy Kimolos i najczęściej ma postać placka z toppingiem w postaci plastrów cebuli i dojrzałych pomidorów.
Mój przepis na ladenia bazuje na mące orkiszowej tortowej. Wierzch pokryłam nie tylko plastrami słodkich pomidorów, ale także oliwkami i serem feta. Oczywiście możecie pominąć te dodatki i przygotować placek chlebowy w bardziej tradycyjnej formie.
Co ważne, ladenia jest smaczna także na zimno i świetnie sprawdzi się jako lunch lub drugie śniadanie do lunchboxu. To komu się dziś smacznie upiecze?
Grecki chlebek z pomidorami, oliwkami i cebulą
Cały chlebek ma 2268 kcal (55 B, 319 W, 85 T)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej orkiszowej jasnej typ 450 + do podsypania
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży (6-7 g) lub 20 g świeżych (ze świeżymi należy przygotować zaczyn)
- 2 łyżki oliwy
- 240 ml ciepłej wody
- 1 duża biała cebula, posiekana w piórka (150 g)
- 2 pomidory, pokrojone w plastry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 40 g oliwek bez pestek (czarne, kalamata, zielone lub z miękkim nadzieniem, np. z papryką)
- 2 łyżki oliwy do polania wierzchu ciasta (30 ml)
- 80 g sera feta do posypania
Jak zrobić grecki chlebek z pomidorami i oliwkami?
Krok 1
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, suszonymi drożdżami. Wlewamy oliwę i wodę, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie podsypując je mąką.
Krok 2
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół). Ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką blachę i rozciągamy dłońmi na płaski placek o grubości około 1-2 cm. Na wierzchu układamy cebulę, pomidory, oliwki. Całość oprószamy suszonym oregano i polewamy oliwą.
Krok 4
Ladenię pieczemy około 25-30 minut, aż spód i wierzch ładnie się zrumienią. Podajemy na ciepło lub na zimno. Studzimy ciasto na metalowej kratce. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta (opcjonalnie). Ser feta można też dodać pod koniec pieczenia i krótko zapiec na chlebku.
Czy chlebek można zrobić z innej mąki?
Chleb ladenia można przygotować z mąki pszennej (dobrze sprawdzi się mąka typ 00). Jeśli chcecie użyć mąki razowej (pszennej lub orkiszowej) to zastąpcie nią maksymalnie połowę mąki w przepisie. Będzie wówczas trzeba dodać odrobinę więcej płynu i wydłużyć rośnięcie ciasta.
2 komentarze
Pani Malwino, czy ladenia przełożona na blachę i rozciągnięta na placek.. nie musi już wyrastać? od razu ląduje w nagrzanym piekarniku?
Nie ma potrzeby zostawiania jej na drugie rośnięcie, podobnie jak w przypadku pizzy.