Sałatka grecka

przez Malwina
Sałatka grecka

W ostatnim barkowym zaproszeniu, Pela zaproponowała nam ciekawą zabawę. Każdy chętny miał do przygotowania dwie sałatki, w tym jedną, która do tej pory została opublikowana w ramach wcześniejszych zaproszeń przez innego bloggera. Postawiłam na horiatiki, grecką sałatkę wiejską, którą do III Baru Sałatkowego dodała Mirabelka. W przepisie nie było zielonej papryki, jednak ja najczęściej spotykałam się do tej pory z wersją z jej udziałem, dlatego też postanowiłam dodać ją do sałatki. Myślę, że jest to klasyk, który lubi każdy z Was. Co do samej sałatki, to chętnie poznałabym oryginalną jej wersję (nie wiem na ile moja jest do niej zbliżona), chociaż zapewne w różnych regionach Grecji pojawiają się jej liczne odmiany (tak jak u nas ma to miejsce z sałatką warzywną). 
Zauważyłam pewną polską mentalność, by nazywać każdą sałatkę, która ma w składzie ser feta, grecką. Podobnie, jak potrawy z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki stają się dla niektórych daniami z kuchni meksykańskiej. Czy też smażony ryż nagle staje się klasycznym risotto. Co do samej „greckiej” sałatki, najdziwniejszą, z jaką do tej pory się spotkałam była wykonana z sałaty lodowej, pomidorów, groszku konserwowego, ogórków kiszonych (!), jajka i fety. 
Jak bardzo wierna jest oryginałowi moja? Nie mam zielonego pojęcia. Może Wy powiecie mi więcej w tej kwestii. 

Sałatka grecka

GRECKA SAŁATKA WIEJSKA (HORIATIKI)

Składniki (na 6 porcji):

  • 250 g sera feta
  • 5 średnich pomidorów
  • 2 małe świeże ogórki
  • 1 duża pokrojona w piórka czerwona cebula 
  • szklanka czarnych oliwek
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski 
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do wymieszania się składników. Ser kroimy w plastry, pomidory w trójkąty, ogórki w cienkie plasterki. W misce umieszczamy pomidory, ogórki, oliwki, paprykę i ser feta, całość kropimy dressingiem.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Marzena 28/01/2012 - 5:20 pm

Wyglada smakowicie:) Nie wiem czy jest bardzo czy bardzo bardzo wierna oryginalowi ale ja bym chetnie taka zjadla:) pozdrawiam:)

Odpowiedz
Domi w kuchni 28/01/2012 - 5:25 pm

Prawdę mówiąc, sałatki greckiej jest tyle wersji, ile gospodarstw domowych w Polsce, a ponoć i tak żadna nie przypomina tej prawdziwej, greckiej 😀

Ale Twoja wygląda wspaniale, ja wyjadłabym fetę i czarne oliwki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/01/2012 - 5:27 pm

tylko życzyć smacznego pozdrawiam

Odpowiedz
mencooker 28/01/2012 - 5:34 pm

Wygląda świetnie, chociaż ja osobiście fetę zamieniłbym na nasz świetny, polski twaróg. Taniej, zdrowiej, smaczniej! Dzięki za inspirację, na pewno jakoś wykorzystam 😉

Odpowiedz
Siaśka 28/01/2012 - 6:53 pm

wersja bez pomidora i jestem w niebie 😀

Odpowiedz
slyvvia 28/01/2012 - 7:08 pm

Znakomicie się prezentuje. Z fetą pycha 🙂

Odpowiedz
Majana 28/01/2012 - 8:56 pm

Super! Bardzo lubię takie sałatki 🙂

Odpowiedz
Sue 28/01/2012 - 9:05 pm

Sałatki z fetą rządzą! 🙂

Odpowiedz
ozzie 28/01/2012 - 10:25 pm

……i ślinka mi pociekła….:)

Odpowiedz
Saratelka 29/01/2012 - 1:11 am

Uwielbiam sałatkę grecką! Jak wiadomo (i jak już wcześniej zostało wspomniane) jej wersji jest sporo, podoba mi się Twoja kombinacja składników! 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 29/01/2012 - 9:03 am

oj tak, jedna z lepszych sałatek

Odpowiedz
Zuza 29/01/2012 - 9:11 am

otak, to klasyk którego nie da się nie lubic! 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 29/01/2012 - 12:07 pm

Zuza ma rację, sałatka grecka to taki klasyk, że chyba wszyscy ją lubią, strzał w dziesiątkę, bo dobrze zrobiona zawsze smakuje 🙂

Odpowiedz
Pela 29/01/2012 - 11:38 pm

Ja w sprawie greckości tej sałatki też się nie wypowiem, bo nie byłam nigdy w Grecji.
Czytałam kiedyś dyskusję blogerską, z której wynikało jedno: w samej Grecji są różne wersje tej sałatki i każdy uważa swoją za jedynie słuszną.

A druga sałatka? ta ulubiona, czy popisowa?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/01/2012 - 8:36 am

Usmialam sie, czytajac o tej "greckiej" salatce z salata lodowa i jajkiem 🙂
Twoja wersja bardzo mi sie podoba i jest bliska tej, ktora i ja lubie najbardziej.

Odpowiedz
Kermeet 30/01/2012 - 9:42 am

Ładniutka ta sałatka, wersja bardzo wierna oryginałowi, w Grecji też dodają czerwoną cebule, czasem kapary albo anchois, jedyne co mnie w Grecji denerwuje to to że kroją te warzywa na takie wielkie kawały jakby kroili je siekierą. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:37 pm

Mhmh.. wszystkie składniki świetnie w połączeniu ze sobą wyglądają. Niestety dla mnie wersja musiałaby być bez dodatku oliwek 😉 Wybacz ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
anna rzezniczak 11/07/2013 - 2:30 pm

potwierdzam fakt ,ze kawalki sa slusznej wielkosci takie na raz do buzi. Obowiazkowo czerwona cebula,zielona paprika,czarne oliwki,pomidor,ogorek zielony,ziola I pyszny plaster fety na wierzchu a to wszystko obficie polane przepyszna oliwa z oliwek. mniam mniam………

Odpowiedz
Ada Kocbus 25/10/2013 - 8:20 am

Ja jeszcze nie spotkałam się w Grecji abym dostała do sałatki wiejskiej jakiś dressing, zazwyczaj feta jest posypana tylko suszonym oregano, a oliwę sami sobie dozowaliśmy. Najważniejsze- oliwki koniecznie muszą być z pestkami, te drylowane które można kupić u nas w słoiku nijak się mają do tych z pestkami 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/10/2013 - 8:22 am

Ada, serdecznie dziękuję Ci za Twoje uwagi. Rozejrzę się za tymi z dodatkiem pestek.

Odpowiedz
Dagmara Osowska 04/09/2014 - 2:19 pm

Ale piękne zdjęcia 🙂 i pięknie podane 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies