Sałatka z grillowanym kurczakiem

przez Malwina
Sałatka z grillowanym kurczakiem  przepis
Przyszła długo wyczekiwana wiosna (póki co ta astronomiczna). Potrawy, które gotuję stały się lżejsze i pełne kolorów. Dziś mam dla Was przepis na pełną kolorów i smaków sałatkę z dodatkiem grillowanego kurczaka. Powstała dość przypadkowo, pod wpływem zawartości mojej lodówki. Podałam ją razem z arabskimi chlebkami manakeesh posypanymi zaatarem. Oczywiście możecie ją podać z innym ulubionym pieczywem, np. opieczonymi grzankami z bagietki.

Sałatka z kurczakiem i rzodkiewką
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 pierś z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/8 łyżeczki cayenne, szczypta czarnego pieprzu, sól
  • 1 miniaturowa sałata rzymska, posiekana
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
  • pół czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
  • kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana w małe kawałki
  • pół awokado, obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, sól i pieprz do smaku
  • do podania: arabskie chlebki z zaatarem (manakeesh)
Składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Zanurzamy w niej mięso i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie grillujemy mięso na patelni. Kiedy mięso się smaży, przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. W misce umieszczamy sałatę, paprykę, cebulę, rzodkiewki, seler naciowy, awokado. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę łączymy z dokiem z cytryny, dodajemy czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugrillowane mięso kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do sałatki. Całość polewamy dressingiem i rozkładamy pomiędzy dwa talerze. Podajemy z dodatkiem chlebków manakeesh.
chlebki manakeesh

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Angie 20/03/2014 - 5:10 pm

Kolorami tych zdjęć jestem absolutnie oczarowana!

Odpowiedz
Kuchnia i Podróże 20/03/2014 - 7:45 pm

Sałatka rewelacyjna!!! 🙂

Odpowiedz
Gary Michy 20/03/2014 - 7:49 pm

Mmm marzenie.. Piękne zdjęcia, a sałatka zapewne równie smaczna 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 20/03/2014 - 7:55 pm

Swietnie wyglada i na pewno byla pyszna !

Odpowiedz
Martynosia 20/03/2014 - 8:05 pm

Jak zwykle pieknie i na dodatek wiosennie.

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 20/03/2014 - 8:10 pm

Ale kolorowa 🙂

Odpowiedz
Elexis 20/03/2014 - 8:17 pm

Ach ta wiosna na talerzu:)

Odpowiedz
Magda C. 21/03/2014 - 6:33 am

Piękna!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 4:21 pm

Bardzo fajną masz tą kratkę, a sałatka bardzo apetyczna i prawdziwie wiosenna:)

Odpowiedz
mopswkuchni 04/04/2017 - 11:03 am

Zrobiłam bardzo podobną. Pychotka. Dzięki za inspirację.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies