Chleb orkiszowo-żytni

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was troszkę prostszy przepis na domowy chleb. Wykorzystałam do niego mąkę orkiszową ciemną oraz żytnią typ 720, bo akurat tylko takie miałam w domu. Chlebek jest wilgotny, ma ładne dziurki, chrupiącą skórkę i jak na wypiek na drożdżach dość długo pozostaje wilgotny (o ile dobrze go przechowujemy – polecam trzymanie pieczywa w lnianych workach). Na dniach postaram się wrzucić Wam przepis na pyszne kanapki inspirowane kuchnią skandynawską na bazie tego wypieku.

Chleb orkiszowo-żytni na drożdżach

Cały bochenek ma 1959 kcal (60 B, 342 W, 28 T)

Składniki (na bochenek foremka 22 cm na 10 cm):

  • 200 g mąki orkiszowej ciemnej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 35 g płatków owsianych + do posypania
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo: olej + otręby do wysypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misie robota wielofunkcyjnego z odpowiednią nakładką umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
  2. Keksówkę smarujemy olejem, wysypujemy otrębami. Można ją też po prostu wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przekładamy do keksówki ciasto i wyrównujemy wierzch mokrą dłonią. Posypujemy pozostałymi płatkami i lekko je dociskamy.
  3. Keksówkę zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), wkładamy chleb i pieczemy przez około 45-50 minut. Chleb przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Warto wyciągnąć chleb z formy i sprawdzić, czy jego spód jest przypieczony. Dobrze wypieczony chleb będzie wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy w jego dno. Chleb orkiszowo-żytni kroimy po całkowitym ostygnięciu.

Jak przechowywać chleb? W temperaturze pokojowej w lnianym worku. Chleb można też mrozić.

Czy chleb mogę zrobić na świeżych drożdżach?

Tak, należy użyć około 21 g świeżych drożdży i wstępnie zrobić rozczyn mieszając pokruszone drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Takie rozczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże spieniły się, a później postępować dalej jak w przepisie.

Czy mogę posypać wierzch chleba?

Wybrałam płatki owsiane, ale super sprawdzą się inne ulubione ziarna, np. sezam, czarnuszka, mak, siemię lniane.

7 komentarzy
2

Podobne posty:

7 komentarzy

Ellie 21/01/2021 - 7:42 am

Czy mozna ten chlebek zrobic wyrabiając ciasto ręcznie?

Odpowiedz
Malwina 21/01/2021 - 2:03 pm

Niestety ciasto jest bardzo klejące, więc ręcznie może być trudno, bo dosypywanie większej ilości mąki może sprawić, że chleb będzie dość suchy i kruchy. W przyszłym tygodniu wrzucę fajny przepis dla osób, które nie mogą się posiłkować maszynowym wyrabianiem 🙂

Odpowiedz
Sil 02/02/2021 - 9:13 am

Zrobiłam wg tego przepisu tylko wymieszałam składniki łyżką i wyszedł pyszny!

Odpowiedz
Malwina 03/02/2021 - 2:55 pm

Dziękuję za Twój komentarz. Dobrze wiedzieć, że poza ręcznym wyrabianiem sprawdzi się metoda łyżkowa 🙂

Odpowiedz
Mati 27/01/2021 - 3:05 pm

Muszę się nareszcie odważyć na takie samodzielne wykonanie chleba 😉

Odpowiedz
Herba 28/01/2021 - 7:42 pm

Czy sprawdzi się połączenie mąki orkiszowej z mąka pszenną (720)? 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/01/2021 - 9:02 am

Jasne, będzie lżejszy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies