Surówka z brokułów i marchewki

przez Malwina
surówka z brokułów i marchewki

Dzień dobry,

Nowe przepisy na surówki do obiadu bardzo przypadły Wam do gustu, co niezmiernie mnie cieszy. Pora na kolejny dodatek w postaci siekanej surówki na bazie marchewki i łodygi brokułu. Przyjemnie chrupie, dobrze sprawdzi się jako dodatek do hot-dogów, smażonej lub gotowanej ryby i wielu innych dań. Polecam wypróbować i przy okazji zapoznać się z moimi pomysłami na wykorzystanie tej mało popularnej części brokułu (czytaj więcej: Brokuł zero waste).

Surówka z brokułów i marchewki

1 porcja ma 106 kcal (2 B, 7 W, 7 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g marchewki
  • 100 g łodyg brokułów (waga po obraniu zgrubiałej skórki) – u mnie 3 łodygi
  • Sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu z białego wina lub ryżowego, 1 łyżeczka ziarnistej musztardy, 1 łyżeczka syropu klonowego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i łodygę brokułu kroimy w julienne lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Składniki sosu mieszamy w miseczce, dodajemy do warzyw. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy jako dodatek do obiadu lub bento.

Jak obrać łodygę brokułu?

Przed jedzeniem łodygę należy obrać ze zgrubiałej skórki. Odcinamy koniec łodygi, kładziemy ją w pionie na desce do krojenia i przy pomocy małego nożyka z ząbkami ścinamy skórkę. W przekroju łatwo zauważyć, ile jej dokładnie jest. Należy obrać ją dokładnie, aby nie była włóknista.

Jak smakuje łodyga brokułu?

Łodyga brokułu jest bardzo podobna w smaku i teksturze do popularnej kalarepki. Można ją jeść na surowo lub po obróbce termicznej. Często ją smażę (dodaję do dań azjatyckich), gotuję i podaję z bułką tartą, dorzucam do zup, placków (przepis w mojej pierwszej książce „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”.

2 komentarze
2

Podobne posty:

2 komentarze

Magda Sz 19/01/2021 - 7:51 pm

boję się trochę tej łodygi. nie będzie łykowata i twarda? bo rozumiem, że jest surowa?

Odpowiedz
Malwina 20/01/2021 - 8:42 am

Nie masz się czego bać. Łodygę brokułu należy dokładnie obrać z twardej skórki. Najpierw odcinamy zdrewniały koniec łodygi, kolejno układamy ją pionowo na desce. Będziesz widzieć w przekroju, ile skórki jest do ścięcia. Do obierania polecam mały nożyk z ząbkami. W środku łodyga jest chrupiąca (ale miększa od marchewki), w smaku i teksturze łudząco podobna do kalarepy. Myślę, że naprawdę warto się przełamać.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies