Dietetyczne chili z siekaną wołowiną

przez Malwina

Dzień dobry,

Po włoskim gulaszu z wołowiny pora na kolejne danie obiadowe dla całej rodziny. Tym razem wędrujemy do Meksyku, a na stół wjeżdża pyszne chili na bazie siekanego mięsa, które wzbogaciłam o dodatek strączków i kolorowej papryki. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Danie jest lekko pikantne, aromatyczne za sprawą dodatku sporej ilości przypraw, w tym cynamonu. Miałam chęć wzbogacić je także o gorzką czekoladę, jednak gdy człowiek jest na diecie, próżno szukać w szafkach słodkości 😉 Najlepiej podawać je z plackami tortilla lub innymi chlebkami z patelni. W wersji najprostszej postawcie na biały lub brązowy ryż.

Chili z siekaną wołowiną

1 porcja ma 317 kcal (34 B, 20 W, 10 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • Pół papryczki chili, drobno posiekanej (ilość najlepiej dostosować w zależności od preferencji i mocy chili, jeśli danie będą jeść dzieci można pominąć ten dodatek)
  • 500 g chudej wołowiny (użyłam udźca wołowego), pokrojonego w nieduże podłużne kawałki
  • 2 kartoniki siekanych pomidorów bez skóry (2 x 400 g)
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubsze paseczki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w grubsze paseczki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g czerwonej fasoli konserwowej lub gotowanej
  • 100 g kukurydzy gotowanej lub konserwowej
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chili, smażymy przez 5 minut. Dokładamy mięso, smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż pory na mięsie zamkną się.
  2. Dodajemy pomidory, liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy tyle wody, aby zakryć mięso (dolałam około pół szklanki). Gotujemy przez około 1-1,5 godziny do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto zajrzeć do garnka i przemieszać jego zawartość (w razie potrzeby dolać troszkę wody).
  3. Dokładamy papryki, czosnek, mielone przyprawy, mieszamy i gotujemy przez około 15 minut do miękkości papryki. Dodajemy fasolę i kukurydzę, doprawiamy do smaku solą. Podgrzewamy przez 5 minut. Chili z siekanej wołowiny podajemy z dodatkiem tortilli lub ugotowanego ryżu.

Czy mogę przygotować chili z innego mięsa?

Oczywiście. Z chudych polecam ligawę wołową, filety z kurczaka lub indyka, schab. Pamiętajcie dostosować czas gotowania do rodzaju użytego mięsa.

Wersja dla wegan i wegetarian

Można użyć pokrojonego w kostkę tempehu, tofu, seitanu.

0 komentarz
4

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies