Prosty chlebek z cukinii

przez Malwina

Dzień dobry,

Sezon na cukinię w pełni. Jest teraz najtańsza i najsmaczniejsza, warto więc wprowadzić ją do swojej codziennej diety. To nie tylko smaczny dodatek do leczo, potrawek i placków ale i wypieków.

Tym razem opracowałam dla Was przepis na wytrawny chlebek z cukinią, który jest fajną alternatywą dla sklepowego pieczywa. Jest prosty i szybki w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki łyżką, nie potrzebujecie więc nawet miksera. Chlebek jest w środku wilgotny, aromatyczny za sprawą świeżego koperku i oregano. Jest też pożywny, ciasto bowiem wzbogaciłam o dodatek drobno pokrojonych plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay. Połączenie cukinii i brokułów okazało się być strzałem w dziesiątkę. Plastry wegetariańskie VeggieDay to smaczna alternatywa dla mięsnych wędlin. Kupicie je w sklepach Netto oraz Carrefour.

Zamiast klasycznego chleba w dużej keksówce, upiekłam kilka minichlebków. Można je pokroić w plastry i przygotować malutkie kanapeczki albo przekroić wzdłuż na pół i zrobić sobie „wypasione” kanapki, które fajnie sprawdzą się także jako posiłek na wynos. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto upiec, np. w foremkach na muffiny. Pamiętajcie tylko, że czas pieczenia będzie uzależniony od tego, jak duże foremki zostaną wykorzystane.

Chlebek z cukinii – przepis

Chlebek z cukinii

Dzień dobry, Sezon na cukinię w pełni. Jest teraz najtańsza i najsmaczniejsza, warto więc wprowadzić ją do swojej codziennej diety. To nie tylko smaczny dodatek do leczo, potrawek i placków ale i wypieków. Tym razem opracowałam dla Was przepis na… Śniadanie Mistrzów Prosty chlebek z cukinii European Drukuj
Porcje: 5 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g cukinii (nieprzerośniętej) + sól do oprószenia 
  • 325 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oliwy 
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Dodatkowo: Papier do pieczenia do wyłożenia foremek. 

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż puści sok.
  2. W jednej misce umieszczamy mąkę,  mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, oregano i pieprzem. W drugiej misce umieszczamy mokre składniki - kefir, jajka, oliwę i mieszamy do połączenia. 
  3. Cebulę drobno siekamy, plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry, smażymy przez około 5 minut, a następnie studzimy. 
  4. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy zawartość patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą mocno cukinię. Mieszamy łyżką do połączenia. 
  5. 5-6 małych miniaturowych keksówek wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremek na 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Chlebki pieczemy przez około 30-40 minut do suchego patyczka. Chlebek można też upiec w standardowej dużej keksówce (będzie się piekł przez około godzinę lub dłużej, w zależności od wysokości ciasta. Ostatnio robiłam chlebek w dużej formie i siedział w piekarniku przez 75 minut) lub foremkach na muffiny (pieczemy przez około 20-25 minut).  Zdecydowanie bardziej polecam piec w kilku mniejszych formach. Chlebki studzimy na metalowej kratce. 

Przechowywanie: W zamkniętym woreczku do 2 dni. 

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

19 komentarzy
3

Podobne posty:

19 komentarzy

Kama 04/09/2019 - 8:26 am

Wow super, nie wpadłabym na to, że cukinii można zrobić pieczywo 🙂

Odpowiedz
Sonia 04/09/2019 - 9:06 am

Cześć! Chlebek wygląda smakowicie. Czy da się go zrobić w wersji bezglutenowej? Jakiej mąki zamiast pszennej można by użyć?

Odpowiedz
Malwina 04/09/2019 - 10:20 am

Proszę użyć mąki owsianej bezglutenowej.

Odpowiedz
Patrycja Reszko 04/09/2019 - 11:08 am

Wspaniały wypiek!

Odpowiedz
Dorota 04/09/2019 - 6:30 pm

Cukinia w tym roku obrodziła, więc bardzo często przygotowuję jakieś dania z tym warzywem,. Tym bardziej, że cukinia ma niski indeks glikemiczny, i mogę jeść ją bezkarnie nawet w dużych ilościach. Twój chlebuś wygląda wspaniale, więc na pewno skorzystam z przepisu:)

Odpowiedz
Karolina 05/09/2019 - 7:08 am

Będzie pieczone ^^ pytanie o kefir, jakiś konkretny ulubiony? Albo przynajmniej czy powinien być całkiem płynny, czy kategoria „Z grudkami”? Każdy ma pewnie swój ulubiony, więc wolę spytać co się lepiej sprawdzi 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/09/2019 - 7:12 am

Z grudkami i najlepiej z dobrym składem 🙂 Kup Robico, jest smaczny i dobry jakościowo.

Odpowiedz
AlienPG 27/07/2020 - 7:15 pm

Cukinię ścieramy na drobnych oczkach jarzynowych?
A sok z cukini zostawić czy odsączyć?

Odpowiedz
Malwina 30/07/2020 - 8:23 am

Przecież wszystkie informacje są w przepisie. „Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż puści sok…Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy zawartość patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą mocno cukinię.”

Odpowiedz
Zuza 05/09/2019 - 1:40 pm

ale boska sktruktura!

Odpowiedz
Magda 05/09/2019 - 10:38 pm

Super pomysł, robiłam ciasto z cukinią i było bardzo smaczne, chleb też mi się bardzo podoba 🙂

Odpowiedz
Agata 08/09/2019 - 5:48 pm

Czy te plastry wegetariańskie można zastąpić np. szynką? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 09/09/2019 - 6:58 am

Celowałabym w coś lżejszego lub pominęła.

Odpowiedz
Ania 10/09/2019 - 6:34 am

Jestem pod wrażeniem wypieku i pomysłu 🙂 chleba z cukinii jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Ervi 11/09/2019 - 1:11 pm

Z pewnością aromatyczne 😉

Odpowiedz
Magda 13/09/2019 - 10:40 am

Jakie wymiary mają te keksówki ??

Odpowiedz
Malwina 16/09/2019 - 6:21 am

Moje to dł. 15,5 cm, 9 cm szerokości i 5 cm wysokości.

Odpowiedz
Gosia 09/05/2020 - 12:24 pm

Można zastąpić czymś kefir? Tylko, żeby nie był to nabiał?

Odpowiedz
Malwina 11/05/2020 - 9:38 am

Niestety przy tym przepisie nie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies