Dzień dobry,
Sezon na cukinię w pełni. Jest teraz najtańsza i najsmaczniejsza, warto więc wprowadzić ją do swojej codziennej diety. To nie tylko smaczny dodatek do leczo, potrawek i placków ale i wypieków.
Tym razem opracowałam dla Was przepis na wytrawny chlebek z cukinią, który jest fajną alternatywą dla sklepowego pieczywa. Jest prosty i szybki w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki łyżką, nie potrzebujecie więc nawet miksera. Chlebek jest w środku wilgotny, aromatyczny za sprawą świeżego koperku i oregano. Jest też pożywny, ciasto bowiem wzbogaciłam o dodatek drobno pokrojonych plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay. Połączenie cukinii i brokułów okazało się być strzałem w dziesiątkę. Plastry wegetariańskie VeggieDay to smaczna alternatywa dla mięsnych wędlin. Kupicie je w sklepach Netto oraz Carrefour.
Zamiast klasycznego chleba w dużej keksówce, upiekłam kilka minichlebków. Można je pokroić w plastry i przygotować malutkie kanapeczki albo przekroić wzdłuż na pół i zrobić sobie „wypasione” kanapki, które fajnie sprawdzą się także jako posiłek na wynos. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto upiec, np. w foremkach na muffiny. Pamiętajcie tylko, że czas pieczenia będzie uzależniony od tego, jak duże foremki zostaną wykorzystane.
Chlebek z cukinii – przepis
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
19 komentarzy
Wow super, nie wpadłabym na to, że cukinii można zrobić pieczywo 🙂
Cześć! Chlebek wygląda smakowicie. Czy da się go zrobić w wersji bezglutenowej? Jakiej mąki zamiast pszennej można by użyć?
Proszę użyć mąki owsianej bezglutenowej.
Wspaniały wypiek!
Cukinia w tym roku obrodziła, więc bardzo często przygotowuję jakieś dania z tym warzywem,. Tym bardziej, że cukinia ma niski indeks glikemiczny, i mogę jeść ją bezkarnie nawet w dużych ilościach. Twój chlebuś wygląda wspaniale, więc na pewno skorzystam z przepisu:)
Będzie pieczone ^^ pytanie o kefir, jakiś konkretny ulubiony? Albo przynajmniej czy powinien być całkiem płynny, czy kategoria „Z grudkami”? Każdy ma pewnie swój ulubiony, więc wolę spytać co się lepiej sprawdzi 🙂
Z grudkami i najlepiej z dobrym składem 🙂 Kup Robico, jest smaczny i dobry jakościowo.
Cukinię ścieramy na drobnych oczkach jarzynowych?
A sok z cukini zostawić czy odsączyć?
Przecież wszystkie informacje są w przepisie. „Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż puści sok…Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy zawartość patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą mocno cukinię.”
ale boska sktruktura!
Super pomysł, robiłam ciasto z cukinią i było bardzo smaczne, chleb też mi się bardzo podoba 🙂
Czy te plastry wegetariańskie można zastąpić np. szynką? Pozdrawiam
Celowałabym w coś lżejszego lub pominęła.
Jestem pod wrażeniem wypieku i pomysłu 🙂 chleba z cukinii jeszcze nie jadłam 🙂
Z pewnością aromatyczne 😉
Jakie wymiary mają te keksówki ??
Moje to dł. 15,5 cm, 9 cm szerokości i 5 cm wysokości.
Można zastąpić czymś kefir? Tylko, żeby nie był to nabiał?
Niestety przy tym przepisie nie.