Dzień dobry,
Mam dla Was kolejny przepis na chleb żytni, tym razem na mieszance mąki 720 i 2000. Jest bardzo smaczny, wilgotny w środku i pożywny. Jedyny jego minus to ciasto, które jest mocno lepiące i gliniaste, przez co ciężko domyć później misę robota po jego wyrobieniu. No ale cóż, nie można mieć wszystkiego.
Czy można chleb wyrobić ręcznie? Możecie próbować łyżką, ale nie będzie to łatwe zadanie, bo jak wspominałam wcześniej ciasto jest lepiące. Na pewno nie ma szans na ręczne wyrabianie. Jeśli ktoś spróbuje wyrobić je łyżką, będę wdzięczna za informację, jak wyszło. A tymczasem częstujcie się przepisem.
Polecam wypróbować również przepis na chleb orkiszowo-żytni. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu.
Chleb żytni na drożdżach
Cały bochenek ma 2316 kcal (53 B, 359 W, 69 T)
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
- 250 g mąki żytniej 2000
- 250 g mąki żytniej 720
- 2 łyżeczki drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli (z 2 łyżeczkami jest dla mnie idealny na słoność, ale jeśli wolicie mniej słone pieczywo, zmniejszycie ilość soli do 1,5 łyżeczki)
- 450 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 30 g pestek dyni
- 30 g łuskanego słonecznika
- 30 g złotego siemienia lnianego
- Dodatkowo na wierzch: 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka nasion słonecznika
- Do wysmarowania formy: olej + otręby
Jak zrobić chleb żytni na drożdżach?
- W misie robota z hakiem do chleba umieszczamy wszystkie składniki poza ziarnami, wyrabiamy przez 3 minuty, aż składniki się połączą.
- Nasiona (bez tych dodatkowych do posypania wierzchu) prażymy na suchej patelni, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
- Foremkę keksówkę o długości 20 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno oraz boki). Ciasto przekładamy łyżką do foremki, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i posypujemy ziarnami, lekko je dociskając. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Zajmie to około 1-1,5 godziny. Foremka powinna wypełnić się ciastem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), ostrożnie wkładamy do środka foremkę z chlebem. Pieczemy przez około 40-45 minut, a następnie przenosimy chleb na metalową kratkę. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy palcem w jego dno.
23 komentarze
No i super – idę próbować swoich sił w wypiekaniu chleba 😀
Serdecznie dziękuję Ci za podzielenie się z nami tym zacym przepisem. Smakowity i prosty w wykonaniu.
Muszę spróbować w wypiekaczu do chleba 😉
Chleb żytni razowy na drożdżach
Już cztery razy próbowałem, robiłem jak w przepisie i wielka klapa same zakalce. Nie wiem gdzie leży problem. Pozdrawiam
W jaki sposób wyrabiasz ciasto i czy używasz drożdży suchych czy świeżych?
Witajcie, mi też 3 razy wyszedł zakalec i kiedy robiłam następnym razem, nie wyciągnęłam chleba od razu z piekarnika tylko pozwoliłam mu wystygnąć razem z piekarnikiem. Drożdże są wrażliwe na zmiany temperatur i myślę, że kiedy na zewnątrz jest chłodno to mogą opaść. Teraz wychodzi jak trzeba 🙂
Czy mają znaczenie drożdże; suche czy świeże?
Można użyć suchych lub świeżych, proszę pamiętać o zachowaniu przelicznika proporcji.
I jak wyszedł z automatu do chleba? 🙂
Udało mi się za pierwszym razem, pyszny
Można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich użyć oraz jak wykonać poszczególne kroki?
Tak, proszę użyć 25 g świeżych drożdży i zrobić wcześniej zaczyn (kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy cukier z przepisu, mieszamy z 50 ml ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce). Później postępujemy dalej jak w przepisie (dodajemy 400 ml ciepłej wody, bo 50 ml zużywamy do zaczynu).
Witam a czy można zastąpić mąkę 2000 żytnią 720 i resztę przepisu zrobić tak jak podane ?
Trzeba będzie zmienić proporcje. Proszę skorzystać z tego przepisu: chleb żytni na mące 720.
A ja mam pytanie odwrotne, czy można tylko na mące 2000?
Polecam skorzystać z tego przepisu: chleb żytni 100% na mące 2000
https://filozofiasmaku.pl/2021/01/04/chleb-na-mace-zytniej-2000/
Dzień dobry, czy mogę zrobić w większej foremce z podwójnej foremki?
*porcji:)
Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek (jest sporo kalkulatorów w sieci), by dostosować wielkość porcji. Jeśli będziesz mieć za dużo ciasta, to chleb może później opaść.
Czy jest możliwość zastąpienia czymś otręb? Może zmielonymi płatkami owsianymi?
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia 🙂
Witam. Wyrobiłam ciasto łyżka do połączenia tylko składników i chlebek wyszedł super