Chleb żytni na drożdżach

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam dla Was kolejny przepis na chleb żytni, tym razem na mieszance mąki 720 i 2000. Jest bardzo smaczny, wilgotny w środku i pożywny. Jedyny jego minus to ciasto, które jest mocno lepiące i gliniaste, przez co ciężko domyć później misę robota po jego wyrobieniu. No ale cóż, nie można mieć wszystkiego.

Czy można chleb wyrobić ręcznie? Możecie próbować łyżką, ale nie będzie to łatwe zadanie, bo jak wspominałam wcześniej ciasto jest lepiące. Na pewno nie ma szans na ręczne wyrabianie. Jeśli ktoś spróbuje wyrobić je łyżką, będę wdzięczna za informację, jak wyszło. A tymczasem częstujcie się przepisem.

Polecam wypróbować również przepis na chleb orkiszowo-żytni. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu.

Chleb żytni na drożdżach

Cały bochenek ma 2316 kcal (53 B, 359 W, 69 T)

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):

  • 250 g mąki żytniej 2000
  • 250 g mąki żytniej 720
  • 2 łyżeczki drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli (z 2 łyżeczkami jest dla mnie idealny na słoność, ale jeśli wolicie mniej słone pieczywo, zmniejszycie ilość soli do 1,5 łyżeczki)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g złotego siemienia lnianego
  • Dodatkowo na wierzch: 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka nasion słonecznika
  • Do wysmarowania formy: olej + otręby

Jak zrobić chleb żytni na drożdżach?

  1. W misie robota z hakiem do chleba umieszczamy wszystkie składniki poza ziarnami, wyrabiamy przez 3 minuty, aż składniki się połączą.
  2. Nasiona (bez tych dodatkowych do posypania wierzchu) prażymy na suchej patelni, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
  3. Foremkę keksówkę o długości 20 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno oraz boki). Ciasto przekładamy łyżką do foremki, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i posypujemy ziarnami, lekko je dociskając. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Zajmie to około 1-1,5 godziny. Foremka powinna wypełnić się ciastem.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), ostrożnie wkładamy do środka foremkę z chlebem. Pieczemy przez około 40-45 minut, a następnie przenosimy chleb na metalową kratkę. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy palcem w jego dno.

23 komentarze
5

Podobne posty:

23 komentarze

Krzysiek 16/04/2021 - 1:35 pm

No i super – idę próbować swoich sił w wypiekaniu chleba 😀

Odpowiedz
Edyta 06/11/2021 - 12:38 pm

Serdecznie dziękuję Ci za podzielenie się z nami tym zacym przepisem. Smakowity i prosty w wykonaniu.

Odpowiedz
Justi 27/01/2022 - 5:14 pm

Muszę spróbować w wypiekaczu do chleba 😉

Odpowiedz
Major farmer 31/03/2022 - 4:03 pm

Chleb żytni razowy na drożdżach
Już cztery razy próbowałem, robiłem jak w przepisie i wielka klapa same zakalce. Nie wiem gdzie leży problem. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 05/04/2022 - 7:25 am

W jaki sposób wyrabiasz ciasto i czy używasz drożdży suchych czy świeżych?

Odpowiedz
Agata 25/05/2023 - 8:10 pm

Witajcie, mi też 3 razy wyszedł zakalec i kiedy robiłam następnym razem, nie wyciągnęłam chleba od razu z piekarnika tylko pozwoliłam mu wystygnąć razem z piekarnikiem. Drożdże są wrażliwe na zmiany temperatur i myślę, że kiedy na zewnątrz jest chłodno to mogą opaść. Teraz wychodzi jak trzeba 🙂

Odpowiedz
Barbara Kawula 19/08/2023 - 5:11 pm

Czy mają znaczenie drożdże; suche czy świeże?

Odpowiedz
Malwina 31/08/2023 - 6:24 pm

Można użyć suchych lub świeżych, proszę pamiętać o zachowaniu przelicznika proporcji.

Ada 22/02/2024 - 9:04 am

I jak wyszedł z automatu do chleba? 🙂

Odpowiedz
Ireneusz 14/02/2022 - 9:35 pm

Udało mi się za pierwszym razem, pyszny

Odpowiedz
Joanna 30/01/2023 - 9:37 pm

Można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich użyć oraz jak wykonać poszczególne kroki?

Odpowiedz
Malwina 18/02/2023 - 7:33 am

Tak, proszę użyć 25 g świeżych drożdży i zrobić wcześniej zaczyn (kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy cukier z przepisu, mieszamy z 50 ml ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce). Później postępujemy dalej jak w przepisie (dodajemy 400 ml ciepłej wody, bo 50 ml zużywamy do zaczynu).

Odpowiedz
Angelika 08/06/2022 - 10:51 am

Witam a czy można zastąpić mąkę 2000 żytnią 720 i resztę przepisu zrobić tak jak podane ?

Odpowiedz
Malwina 09/06/2022 - 1:31 pm

Trzeba będzie zmienić proporcje. Proszę skorzystać z tego przepisu: chleb żytni na mące 720.

Odpowiedz
Kasia 25/09/2022 - 10:17 am

A ja mam pytanie odwrotne, czy można tylko na mące 2000?

Odpowiedz
Malwina 27/09/2022 - 7:20 am

Polecam skorzystać z tego przepisu: chleb żytni 100% na mące 2000

Odpowiedz
Natalia 12/06/2022 - 10:15 am

Dzień dobry, czy mogę zrobić w większej foremce z podwójnej foremki?

Odpowiedz
Natalia 12/06/2022 - 10:15 am

*porcji:)

Odpowiedz
Malwina 13/06/2022 - 7:44 am

Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek (jest sporo kalkulatorów w sieci), by dostosować wielkość porcji. Jeśli będziesz mieć za dużo ciasta, to chleb może później opaść.

Odpowiedz
Milena 13/08/2022 - 6:04 pm

Czy jest możliwość zastąpienia czymś otręb? Może zmielonymi płatkami owsianymi?

Odpowiedz
Malwina 15/08/2022 - 11:02 am

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia 🙂

Odpowiedz
Agata 19/01/2023 - 10:29 pm

Witam. Wyrobiłam ciasto łyżka do połączenia tylko składników i chlebek wyszedł super

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies